5 faedah melangkau selain dapat meningkatkan ketinggian anda

Lompat tali atau ponteng adalah salah satu latihan kardio yang murah dan mudah untuk anda lakukan. Selain sihat untuk jantung dan paru-paru, terdapat banyak faedah ponteng untuk kecergasan badan, salah satunya adalah sukan untuk meningkatkan ketinggian. Adakah itu benar? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Manfaat ponteng atau lompat tali untuk kesihatan badan

Melangkau yang juga dikenali sebagai tali lompat atau lompat tali Ini adalah alternatif kardio yang mudah, yang boleh anda lakukan tanpa meninggalkan rumah.

Bukan hanya senang dan murah, sukan ini juga cukup mencabar had kemampuan anda untuk melakukan lompatan secepat dan sebanyak mungkin.

Sekiranya anda melakukan teknik tali lompat dengan betul, anda dapat merasakan pelbagai faedah kesihatan tubuh seperti berikut.

1. Meningkatkan ketinggian

Melangkau dan senaman biasa yang lain dapat membantu anda meningkatkan ketinggian. Semasa bersenam, kelenjar pituitari akan mengeluarkan lebih banyak hormon pertumbuhan (HGH) untuk menyokong pertumbuhan ketinggian maksimum.

Malangnya, faedahnya ponteng Yang ini hanya berkesan pada kanak-kanak dan remaja. Pertumbuhan tulang yang disokong oleh penghasilan hormon HGH yang masih memuncak pada masa baligh dapat membantu pembentukan sel-sel tulang baru sehingga tubuh tumbuh lebih tinggi.

Ketinggian pada amnya akan berhenti tumbuh apabila anda mencapai usia 16 tahun pada wanita dan 18 pada lelaki. Tambahan pula, ketinggian akan mula menyusut dari usia 40 tahun dan seterusnya. Berdasarkan fakta ini, sebagai hasilnya orang dewasa tidak dapat merasakan kesan pertumbuhan tinggi dari latihan ponteng .

2. Menurunkan berat badan

Sama seperti senaman kardio lain, lompat tali atau ponteng berguna dalam membantu penurunan berat badan anda. Sukan ponteng apa yang anda lakukan dalam masa yang singkat dan intensiti tinggi dapat membakar kalori yang lebih berkesan daripada berjalan, anda tahu!

Dipetik dari Harvard Health Publishing, orang yang beratnya 70 kilogram yang melakukan ponteng selama 30 minit dapat membakar sekitar 421 kalori pada intensiti tinggi dan 281 kalori pada intensiti rendah. Ini lebih tinggi daripada joging atau berlari pada intensiti sederhana yang hanya dapat membakar 200-300 kalori.

Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, anda harus melakukan pelbagai sukan lain, seperti latihan kekuatan, yang juga dapat membina otot. Di samping itu, anda juga perlu menetapkan diet seimbang dengan menghadkan pengambilan kalori.

Berlari vs Melompat Tali, Mana Yang Lebih Berkesan dalam Menurunkan Berat?

3. Meningkatkan kesihatan jantung

Melangkau Ia adalah sukan yang mudah dan sesiapa sahaja boleh melakukannya. Latihan ini secara berkala dapat meningkatkan kadar denyutan jantung anda, yang baik untuk kesihatan jantung dan saluran darah (kardiovaskular).

Latihan intensiti tinggi terbukti dapat mencegah risiko penyakit jantung dan strok. Menerbitkan kajian Jurnal Fisiologi Gunaan Eropah pada tahun 2018 menguji keberkesanan tali lompat selama 12 minggu pada 40 remaja wanita gemuk dan mengalami keadaan pra-tekanan darah tinggi.

Hasil kajian menunjukkan bahawa remaja wanita mengalami penurunan lemak badan, kadar nadi stabil, dan tekanan darah yang lebih baik setelah bersenam. Jadi keadaan ini dapat menyumbang kepada kesihatan jantung dan mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.

4. Melatih keseimbangan dan koordinasi badan

Anda sangat memerlukan keseimbangan dan koordinasi badan semasa melompat tali. Melompat secara berterusan dengan kelajuan tinggi dapat melatih badan anda untuk tetap seimbang dan tidak jatuh semasa latihan.

Anda juga boleh melompat tali di peringkat seterusnya dengan mengayunkan tali dua kali dalam satu lompatan. Ini mempengaruhi koordinasi beberapa bahagian badan sekaligus, terutama kaki dan pergelangan tangan anda.

Jurnal Sains Sukan dan Perubatan pada tahun 2015 menerbitkan sebuah kajian yang menguji kesan latihan tali lompat pada pemain bola sepak remaja. Kajian menunjukkan peningkatan dalam kemahiran motorik, terutama keseimbangan dan koordinasi, yang lebih baik daripada latihan bola sepak biasa setelah 8 minggu ujian.

5. Menguatkan ketumpatan tulang

Walaupun tidak boleh menjadikan badan lebih tinggi, orang dewasa yang kerap bersukan ponteng mampu menguatkan otot dan mengekalkan kekuatan dan ketumpatan tulang.

Pada orang dewasa yang tidak lagi mengalami pertumbuhan, pembentukan sel tulang baru akan mengisi tulang, menjadikannya lebih padat. Keadaan ini tentunya akan menjadikan tulang anda lebih kuat dan mengurangkan risiko kehilangan tulang.

Pergerakan tali lompat berulang kali juga akan menjadikan otot kaki anda lebih kuat. Latihan kekuatan otot kaki ini dapat membantu anda tidak cepat letih ketika berjalan jarak jauh atau ketika menaiki tangga.

Perkara yang perlu anda perhatikan ketika bersenam ponteng

Pelbagai faedah bersenam ponteng anda dapat merasakannya di mana sahaja dan bila-bila masa, dan hanya memerlukan peralatan yang agak berpatutan. Cara melakukan latihan lompat tali adalah mudah dan sesiapa sahaja boleh melakukannya, dari kanak-kanak hingga orang dewasa.

Berikut adalah beberapa petua untuk melompat tali untuk menjadikannya lebih selamat dan anda mengelakkan risiko kecederaan.

  • Pakai tali dengan panjang sesuai dengan ketinggian anda. Bagi pemula, lebih baik menggunakan tali tali manik .
  • Gunakan pakaian sukan dan kasut sukan yang selesa, seperti kasut lari atau kasut latihan yang tidak licin di lantai.
  • Pilih lokasi latihan ponteng kawasan yang selamat dan tidak terganggu, iaitu kawasan seluas 1 × 2 meter dengan ketinggian bilik lebih dari 30 cm dari bahagian atas kepala anda.
  • Elakkan melompat tali di permukaan, seperti permaidani, rumput, lantai konkrit, dan aspal. Kami mengesyorkan menggunakan tikar sukan untuk melapisi permukaan lantai.
  • Lakukan latihan lompat tali mengikut kemampuan badan anda. Sekiranya anda merasa letih atau sukar bernafas, hentikan segera dan boleh berulang ketika keadaan badan anda stabil.

Sekiranya anda mempunyai masalah dengan sendi dan kehilangan tulang, berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum bersenam ponteng untuk mengelakkan risiko kecederaan.

Bersenam dengan intensiti yang mencukupi untuk menuai faedah. Anda juga boleh menggabungkan latihan tali lompat dengan aktiviti fizikal yang lain, seperti berjoging atau berbasikal. Jangan lupa untuk mengimbangkannya dengan diet dan gaya hidup yang sihat, OK!

Recent Posts