Perubatan Sakit Kepala Kanan dan Kiri yang Kuat

Serangan sakit kepala satu sisi boleh berlangsung dari beberapa hari, minggu, bahkan berbulan-bulan. Jenis sakit kepala tertentu, seperti migrain atau sakit kepala cluster, bahkan boleh berulang ketika dicetuskan. Oleh itu, jika anda ingin cepat sembuh, apakah pilihan ubat sakit kepala yang kuat untuk melegakan kesakitan di sebelah kanan atau kiri?

Pilihan ubat sakit kepala yang kuat

Terdapat banyak perkara yang boleh menyebabkan sakit kepala. Namun, tidak semua ubat sakit kepala di farmasi dapat melegakan semua penyebab sakit kepala di satu pihak. Oleh itu, pemilihan ubat juga mesti disesuaikan dengan jenis sakit kepala yang menyerang.

Dipetik dari Mayo Clinic, berikut adalah pilihan ubat untuk menghilangkan sakit kepala di sebelah kanan atau kiri mengikut penyebabnya:

1. Ubat penahan sakit

Sakit kepala di sebelah kanan atau kiri yang masih agak ringan dan tidak disebabkan oleh masalah kesihatan yang serius dapat diobati dengan ubat sakit kepala over-the-counter, seperti paracetamol, aspirin, dan ibuprofen.

Kajian di Jurnal Kesakitan Kepala dan Muka menyatakan bahawa parasetamol nampaknya berfungsi lebih berkesan dalam menangani sakit kepala migrain apabila digunakan bersamaan dengan aspirin dan kafein.

Penghilang rasa sakit ini berfungsi untuk melegakan sakit kepala dengan menyekat aktiviti enzim dalam badan yang menghasilkan hormon prostaglandin. Prostaglandin adalah hormon yang membantu menghantar isyarat sakit ke otak dan mencetuskan keradangan. Apabila pengeluaran prostaglandin dapat dikawal, rasa sakit dapat dihentikan.

Walau bagaimanapun, ubat ini berpotensi menyebabkan sakit kepala pulih (sakit kepala berulang) jika digunakan dalam jangka masa panjang.

2. Sumatriptan

Sumatriptan adalah ubat untuk sakit kepala kanan atau kiri yang disebabkan oleh migrain akut. Ubat-ubatan ini dirancang khusus untuk menghentikan sakit kepala migrain atau sakit kepala cluster sebaik sahaja serangan bermula.

Sebagai ubat migrain akut, triptan membantu melegakan gejala aura serta gejala serangan biasa seperti mual dan kepekaan terhadap cahaya dan suara.

Sumatriptan berfungsi dengan merangsang serotonin, bahan kimia di otak yang dapat menghentikan kesakitan dengan mengurangkan keradangan dan menyempitkan saluran darah.

Ambil ubat ini dengan atau tanpa makanan seperti yang diarahkan oleh doktor anda sebaik sahaja anda mengalami gejala migrain pertama. Dos berdasarkan keadaan perubatan dan tindak balas terhadap rawatan. Sekiranya tidak bertambah baik, jangan meningkatkan dos ubat ini sendiri tanpa kebenaran doktor anda.

Sekiranya kesakitan hanya sebahagiannya hilang atau sakit kepala kembali, anda boleh mengambil dos seterusnya sekurang-kurangnya dua jam selepas dos pertama. Jangan mengambil lebih daripada 200 mg dalam tempoh 24 jam.

Sumatriptan tidak dapat mencegah migrain atau mengurangkan kekerapan serangan sakit kepala satu sisi.

3. Dihidroergotamin

Dihydroergotamine adalah ubat untuk merawat gejala migrain yang berlangsung lebih dari 24 jam.

Dihydroergotamine boleh dihirup secara langsung oleh pesakit atau disuntik ke dalam vena, ke otot, atau di bawah kulit oleh doktor anda. Dos berdasarkan keadaan perubatan anda dan tindak balas terhadap rawatan.

Kandungan ubat ini berguna untuk membantu menyempitkan saluran darah di kepala sehingga dapat mengurangkan kesan berdenyut semasa sakit kepala.

Ubat ini berfungsi paling baik apabila digunakan dengan segera pada tanda-tanda pertama sakit kepala migrain. Sekiranya anda menunggu sehingga sakit kepala bertambah teruk, kesan ubat mungkin tidak begitu ketara.

Ubat ini harus digunakan sesuai keperluan dan tidak dimaksudkan untuk penggunaan harian atau bahkan jangka panjang.

4. Octreotida

Octreotide adalah sebatian sintetik yang berasal dari somatostatin, bahan yang biasanya terdapat di dalam tubuh manusia. Bahan ini berfungsi untuk menghalang kesan hormon pertumbuhan.

Ubat suntikan ini didakwa mempunyai kesan yang lebih lama daripada ubat triptan untuk merawat sakit kepala di bahagian kanan atau kiri. Octreotide juga dianggap lebih selamat bagi anda yang mempunyai keadaan lain seperti darah tinggi atau penyakit jantung.

5. Lidocaine

Lidocaine adalah anestetik yang disuntik untuk menghasilkan rasa kebas (kebas / kebas) di bahagian kiri atau kanan kepala yang sakit.

Ubat ini juga boleh didapati dalam bentuk semburan hidung atau titisan hidung yang mengandungi 4% lidocaine untuk melegakan sakit kepala migrain atau sakit kepala cluster.

Ubat ini memerlukan preskripsi dari doktor.

6. Menghirup oksigen

Sakit kepala kanan atau kiri yang teruk dapat dirawat dengan oksigen. Menghirup oksigen tulen untuk waktu yang singkat dapat memberikan kesan yang melegakan. Prosedur ini selamat, tanpa kesan sampingan, dan dapat menghilangkan rasa sakit setelah 15 minit.

Pilihan ubat untuk mencegah sakit kepala

Terdapat beberapa ubat yang bertujuan untuk mencegah sakit kepala migrain kronik atau sakit kepala cluster yang boleh melemahkan. Walau bagaimanapun, perlu berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan beberapa ubat di bawah.

1. Penyekat saluran kalsium

Penyekat saluran kalsium adalah ubat yang sering diklaim sebagai pilihan pertama untuk mencegah sakit kepala satu sisi yang kronik.

2. Blok saraf

Blok saraf atau blok saraf juga merupakan salah satu ubat pencegahan yang boleh anda pilih untuk mencegah berulang dari sakit kepala kronik. Ubat ini akan disuntik ke kawasan sekitar saraf oksipital yang terletak di bahagian belakang kepala anda. Walau bagaimanapun, kaedah ini mungkin berguna untuk sementara waktu.

3. Suntikan kortikosteroid

Ubat pencegah sakit kepala satu sisi ini adalah penghilang keradangan. Doktor anda akan memberi anda suntikan ini jika anda mengalami sakit kepala satu sisi, sama ada dengan corak jangka pendek atau panjang.

Suntikan kortikosteroid adalah pilihan yang baik untuk penggunaan jangka pendek. Penggunaan ubat kortikosteroid untuk mencegah sakit kepala satu sisi dapat meningkatkan risiko kesan sampingan seperti diabetes, darah tinggi, dan katarak.

4. Antidepresan

Ubat antidepresan trisiklik, seperti amitriptyline, mungkin diresepkan oleh doktor anda untuk mencegah sakit kepala migrain atau sakit kepala cluster. Walau bagaimanapun, ubat ini mempunyai kesan sampingan seperti mengantuk yang mudah dan kenaikan berat badan.

Sakit kepala yang sebahagiannya disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu atau yang telah berlangsung lama mungkin memerlukan rawatan yang berbeza. Rujuk lebih lanjut dengan doktor anda jika ubat yang anda gunakan tidak berkesan untuk merawat sakit kepala di sebelah kanan atau kiri.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found