5 Khasiat Buah Matoa yang Mempunyai Rasa Unik |

Adakah anda pernah mendengar tentang khasiat buah matoa? Pokok matoa adalah salah satu tanaman asli Indonesia. Di tempat asalnya, matoa bahkan digunakan sebagai ubat tradisional kerana memberikan manfaat kesihatan. Apakah kandungan buah matoa?

Kandungan khasiat buah matoa

Buah Matoa ( Pometia pinnata ) adalah tumbuhan tropika yang masih dalam keluarga yang sama dengan lychee dan longan. Tumbuhan yang mencapai ketinggian lapan belas meter terdapat di Papua, Fiji, dan sejumlah negara di Asia.

Di dalam kulitnya nipis dan keras, ada buah putih dengan tekstur kenyal mirip dengan rambutan. Uniknya, rasa buah matoa dikatakan serupa dengan campuran buah longan dan durian. Buah ini juga mempunyai aroma khas.

Penyelidikan yang mengkaji kandungan nutrien buah matoa masih sangat terhad. Namun, buah ini diketahui kaya dengan vitamin C dan E yang merupakan antioksidan. Seperti lychee dan longan, matoa juga tinggi air dan mineral.

Matoa juga boleh mengandungi sebatian khusus tumbuhan seperti buah-buahan lain. Sejumlah kajian juga menyebut kandungan zat antibakteria dalam buah unik ini.

Khasiat buah matoa

Berkat kandungan vitamin, mineral, dan antioksidan yang tinggi, buah matoa dipercayai memberikan khasiat berikut.

1. Membantu memenuhi keperluan vitamin dan mineral

Salah satu sebab anda mesti mencuba buah matoa adalah kerana kandungan nutriennya sangat pelbagai, terutama vitamin dan mineral. Buah ini, juga dikenal sebagai Fijian longan, kaya dengan vitamin C dan E, yang dapat menangkal radikal bebas.

Vitamin C juga berguna untuk mengekalkan sistem imun. Sementara itu, khasiat vitamin E baik untuk kesihatan kulit dan kesuburan lelaki. Buah konsistensi kenyal ini juga mengandungi beberapa mineral seperti kalsium dan kalium.

2. Membantu mencegah penyakit kronik

Manfaat lain yang dapat anda peroleh dari mengkonsumsi matoa adalah mengurangi risiko penyakit kronik, seperti penyakit jantung, strok, diabetes, dan barah. Ini kerana matoa kaya dengan tanin yang merupakan antioksidan.

Antioksidan berfungsi melawan kesan radikal bebas. Radikal bebas sebenarnya adalah reaksi biasa dalam sel-sel badan. Walau bagaimanapun, reaksi ini juga menyebabkan kerosakan pada banyak sel yang boleh menyebabkan penyakit kronik.

Walaupun begitu, kebaikan buah matoa ini masih perlu dikaji lebih lanjut. Sebabnya, para pakar belum mengetahui berapa banyak bahan tanin yang harus dimakan sehingga radikal bebas tidak berlaku di dalam badan.

3. Berkesan terhadap penyakit berjangkit

Buah Matoa juga berguna untuk memerangi penyakit berjangkit. Dari Cendekiawan Semantik, sebuah kajian yang dilakukan di Bogor, Jawa Barat, membuktikan bahawa buah ini dapat menghambat perkembangan bakteria yang menyebabkan jangkitan saluran pernafasan dan saluran kencing.

Sifat ini mungkin berasal dari sifat antioksidan dan antibakteria yang terdapat dalam ekstrak kulit matoa. Dalam kajian ini, dilihat bahawa sifat antibakteria pada kulit matoa berkesan melawan bakteria E. coli, S. aureus , dan B. bijirin .

Penyelidikan mengenai manfaat daging matoa itu sendiri masih terhad. Walaupun begitu, para pakar mendedahkan bahawa tidak mustahil suatu hari buah matoa akan menjadi sumber bahan semula jadi untuk antibiotik.

4. Menurunkan tekanan darah

Manfaat buah matoa yang tidak dijangka adalah membantu mengawal tekanan darah. Sebenarnya, bukan hanya daging buah, ekstrak biji dan daun juga terbukti dapat mengurangkan tekanan darah tinggi.

Ekstrak buah Matoa mengandungi bahan yang diuretik, yang meningkatkan jumlah cecair yang dikeluarkan dari badan. Apabila badan mengeluarkan lebih banyak cecair (termasuk dari saluran darah), tekanan darah secara beransur-ansur akan menurun.

Satu kajian dari Bandung menyatakan bahawa pada dosis 100 miligram per kilogram berat badan, ekstrak matoa dapat menghilangkan lebihan air dan garam melalui air kencing. Ini akan sangat bermanfaat bagi orang yang terdedah kepada hipertensi.

Buah Matoa ternyata bukan hanya memiliki rasa yang unik, tetapi juga kaya dengan nutrien dan khasiatnya. Semua faedah ini masih perlu diselidiki lebih lanjut, tetapi tidak ada salahnya untuk mencuba ini sekali-sekala.

Dengan mencuba buah matoa, sekurang-kurangnya anda akan mendapat pengambilan vitamin, mineral, dan serat yang tidak kalah dengan jenis buah lain.

Recent Posts