Selalunya Bau Tapi Tiada Bentuk? Ini adalah Gejala Phantosmia!

Adakah anda sering menghidu bau yang menyakitkan ketika melewati kawasan tertentu tetapi ketika anda mencarinya anda tidak dapat mencari sumber bau tersebut? Ramai orang mengatakan bahawa ini adalah bau hantu yang mengikuti anda. Adakah itu benar? Ayuh, cari fakta berikut.

Mengapa saya sering menghidu bau yang tidak ada?

Anda mungkin menghidu telur busuk, tetapi tidak ada orang di sekitar anda yang berbau sama. Tidak mengetahui dari mana asalnya, anda segera mengesyaki bahawa anda diikuti oleh hantu atau perkara mistik yang lain.

Tunggu sebentar, ini sebenarnya dapat dijelaskan secara saintifik, anda tahu. Dalam dunia perubatan, fenomena ini disebut sebagai phantosmia atau halusinasi penciuman.

Phantosmia adalah penyakit yang membolehkan anda mengesan bau tertentu, walaupun tidak ada. Atas sebab ini, orang sering menyebut fenomena ini sebagai 'bau hantu'.

Bau yang boleh dihidu bukan hanya mengenai bau busuk, tetapi juga boleh mencium bau wangi. Aroma yang dihirup dapat dicium terus-menerus semasa anda berjalan atau hanya berbau sebentar dan kemudian hilang seketika.

Ternyata, sensasi mencium bau tidak ketara tidak berlaku tanpa sebab. Dilaporkan dari Mayo Clinic, ada dua perkara yang boleh menyebabkan phantosmia, iaitu gangguan saraf di otak akibat kecederaan kepala atau jangkitan pernafasan atas seperti selesema atau selesema.

Di samping itu, keadaan ini juga dapat dialami oleh orang-orang dengan keadaan berikut:

 • Keradangan sinus
 • Polip hidung
 • Barah otak
 • Epilepsi
 • Kemurungan
 • Penyakit Parkinson, dan sebagainya.

Bagaimana untuk menentukan gejala phantosmia atau tidak

Anda mungkin sukar untuk membezakan sama ada gangguan penciuman ini sememangnya merupakan gejala phantosmia atau tidak. Dalam beberapa kes, bau aneh yang anda sedut sebenarnya berasal dari objek di sekeliling anda, anda tahu. Cuma, baunya menyamar.

Bau pelik dan tidak ketara mungkin berasal dari objek berikut:

 • Lubang udara di dalam rumah kotor, jadi anda dapat menghidu bau apak yang pelik dan menjengkelkan.
 • Katil baru.
 • Penghawa dingin atau pemanas baru, sering menghasilkan bau kimia yang pelik.
 • Kit deodoran atau kosmetik baru.

Ini adalah cara memastikannya. Setiap kali anda menghidu bau yang tidak biasa atau pelik, cubalah mencatat waktu di jurnal. Contohnya, jika anda sering menghidu bau aneh di tengah malam dan ini berlaku secara berkala, ia mungkin datang dari tilam atau benda di bilik anda.

Jadi pada dasarnya, penampilan bau aneh ini pasti ada sebabnya. Cuma anda mengalami halusinasi penciuman sehingga anda merasakan baunya tidak mempunyai sumber yang pasti.

Bolehkah masalah halusinasi penciuman ini dapat diatasi?

Berita baiknya ialah phantosmia, atau halusinasi penciuman, bukanlah penyakit yang serius. Sebenarnya, gejala phantosmia biasanya hilang dengan sendirinya dalam beberapa minggu atau bulan.

Walau bagaimanapun, jika ini benar-benar mengganggu aktiviti anda, anda harus segera berjumpa doktor. Sebagai langkah pertama, doktor anda akan mengesyorkan agar anda membilas bahagian dalam hidung dengan larutan garam (air garam). Kaedah ini berfungsi untuk membantu mengatasi kesesakan hidung dan melegakan gejala yang mengganggu.

Sekiranya simptom tidak hilang, doktor akan memberikan ubat tertentu untuk meredakan gejala. Ubat ini termasuk:

 • Anestesia untuk membunuh sel saraf di hidung
 • Ubat yang boleh menyekat saluran darah di hidung
 • Krim hidung atau semburan steroid

Tetapi sekali lagi, rawatan untuk phantosmia adalah berdasarkan penyebabnya. Sekiranya keadaan ini disebabkan oleh gangguan saraf di otak kerana epilepsi, doktor boleh melakukan pembedahan untuk mengubatinya.

Recent Posts