Ubat Ketorolac apa?

Apa ubat Ketorolac?

Ketorolac adalah ubat dengan fungsi untuk merawat kesakitan sederhana hingga teruk. Biasanya ubat ini digunakan sebelum atau selepas prosedur perubatan, atau selepas pembedahan. Ketorolac adalah kelas ubat anti-radang nonsteroid (NSAID) yang berfungsi dengan menyekat pengeluaran bahan semula jadi tubuh yang menyebabkan keradangan. Kesan ini membantu mengurangkan bengkak, sakit, atau demam.

Ketorolac tidak boleh digunakan untuk kesakitan ringan atau keadaan sakit jangka panjang (seperti artritis).

Dos ketorolac dan kesan sampingan ketorolac akan dijelaskan lebih lanjut di bawah.

Apakah peraturan untuk menggunakan Ketorolac?

Gunakan ubat ini tepat seperti yang diarahkan. Jangan gunakan lebih banyak ubat, atau gunakan lebih lama daripada yang disyorkan oleh doktor anda. Ikuti peraturan pada label preskripsi anda. Ketorolac tidak digunakan untuk merawat kesakitan ringan.

Ketorolac biasanya diberikan terlebih dahulu sebagai suntikan, dan kemudian sebagai ubat oral (melalui mulut). Suntikan ketorolac diberikan melalui jarum suntik ke otot atau urat. Doktor, jururawat, atau penyedia penjagaan kesihatan anda akan menyuntik anda. Tablet ketorolac harus diambil dengan segelas air.

Ketorolac biasanya diberikan selama 5 hari, termasuk gabungan bentuk suntikan dan oral. Penggunaan ketorolac jangka panjang boleh merosakkan buah pinggang atau menyebabkan pendarahan. Sekiranya anda akan menjalani pembedahan, beritahu pakar bedah jika anda mengambil ketorolac.

Ikuti arahan yang diberikan oleh doktor atau ahli farmasi anda sebelum memulakan rawatan. Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Bagaimana Ketorolac disimpan?

Ubat ini paling baik disimpan pada suhu bilik, jauh dari tempat langsung cahaya dan lembap. Jangan simpan di bilik mandi. Jangan membeku. Jenama lain ubat ini mungkin mempunyai peraturan penyimpanan yang berbeza. Perhatikan arahan penyimpanan pada pembungkusan produk atau tanyakan kepada ahli farmasi anda. Jauhkan semua ubat dari jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Jangan buang ubat ke tandas atau longkang kecuali jika diarahkan untuk melakukannya. Buang produk ini apabila sudah habis atau tidak diperlukan lagi. Rujuk ahli farmasi atau syarikat pelupusan sampah tempatan anda mengenai cara membuang produk anda dengan selamat.

Recent Posts