5 Manfaat Kesihatan Hazelnut yang Perlu Anda Ketahui

Hazelnut sering dinikmati sebagai makanan ringan atau diproses dalam minuman, makanan ringan, hingga ais krim. Kacang ini kaya dengan vitamin, mineral, protein, serat, dan lemak sihat. Kacang dengan rasa manis ini ternyata mempunyai banyak manfaat kesihatan yang akan memalukan jika anda melewatkannya. Berikut adalah pelbagai faedah kacang hazel untuk kesihatan anda.

Kandungan nutrien dalam kacang hazel

Satu ons hazelnut (28 gram) mengandungi 176 kalori dan pelbagai nutrien sihat, termasuk:

 • 4.7 g karbohidrat
 • 4.2 g protein
 • 17 g lemak
 • 2.7 g serat
 • 1.7 mg mangan
 • 4.2 mg vitamin E
 • 0.2 mg tiamin
 • 0.5 mg tembaga
 • 45.6 mg magnesium
 • 0.2 mg vitamin B6
 • 31.6 mcg folat
 • 81.2 mg fosforus
 • 1.3 mg zat besi
 • 4 mcg vitamin K
 • 190 mg kalium
 • 0,7 mg zink

Hazelnut juga mengandungi sejumlah besar vitamin C, niasin, dan kalsium.

Pelbagai kelebihan pengambilan kacang hazel

1. Kaya dengan antioksidan

Manfaat hazelnut pertama diperoleh dari kandungan antioksidan di dalamnya. Hazelnut kaya dengan sebatian fenolik, antioksidan yang dapat membantu menurunkan kolesterol darah dan menyembuhkan keradangan. Selain itu, sebatian ini juga bermanfaat untuk kesihatan jantung dan melindungi daripada barah. Antioksidan diketahui melindungi tubuh daripada tekanan oksidatif, yang dapat merosakkan sel-sel yang sihat, yang dapat menyebabkan berbagai jenis penyakit.

Kajian selama 8 minggu menunjukkan bahawa orang yang mengonsumsi kacang hazel dengan atau tanpa kulit mengurangkan tahap tekanan oksidatif dalam badan berbanding dengan mereka yang tidak. Sebilangan besar antioksidan dalam kacang hazel tertumpu pada kulit. Oleh itu, disyorkan untuk menggunakannya secara keseluruhan dengan kulit.

2. Sihat jantung

Tahap antioksidan dan lemak yang sihat dalam kacang hazel menjadikannya menyumbang untuk mengekalkan sel yang sihat dan menurunkan kadar kolesterol dalam darah. Dikutip dari Healthline, satu kajian yang dilakukan selama satu bulan dengan 21 subjek kajian menunjukkan bahawa memakan hazelnut sebanyak 18-20% dari jumlah pengambilan kalori harian memberi kesan positif pada tubuh.

Hasil kajian menunjukkan bahawa kadar kolesterol, trigliserida, dan kolesterol jahat (LDL) berkurang secara signifikan. Selain itu, beberapa peserta juga mengalami peningkatan dalam kesihatan kardiovaskular dan keradangan dalam darah.

Kajian lain yang serupa juga menunjukkan kesan yang sama terhadap kesihatan jantung, yang menunjukkan penurunan kadar lemak darah dan peningkatan kadar vitamin E. Selain itu, para penyelidik juga menyimpulkan bahawa kadar asam lemak, serat, antioksidan, kalium, dan magnesium dalam kacang hazel membantu tubuh untuk menormalkan tekanan darah.

3. Menurunkan kadar gula dalam darah

Dalam kajian tahun 2015 yang diterbitkan dalam American Journal of Clinical Nutrition, dinyatakan bahawa pesakit diabetes yang menggunakan hazelnut mengalami penurunan lipid darah (lemak) berbanding dengan pesakit bukan diabetes.

Hazelnut juga baik sebagai makanan ringan untuk pesakit diabetes kerana sumber lemak di dalamnya adalah lemak yang sihat sehingga tidak akan menyumbang kepada kenaikan berat badan. Bukan hanya itu, faedah lain dari kacang hazel adalah bahawa ia terbukti dapat meningkatkan kepekaan insulin. Kandungan mangan dan magnesium yang tinggi juga terbukti dapat mengurangkan risiko diabetes.

4. Menjaga kesihatan otak

Vitamin E, mangan, tiamin, folat, dan asid lemak tinggi dalam kacang hazel adalah pelbagai bahan yang dapat meningkatkan fungsi kognitif otak dan membantu mencegah penyakit degeneratif di kemudian hari. Tahap vitamin E yang tinggi dalam kacang hazel memiliki peranan penting dalam mencegah dan merawat penyakit seperti Alzheimer, demensia, dan Parkinson.

Mangan juga telah terbukti memainkan peranan utama dalam aktiviti otak yang berkaitan dengan fungsi kognitif. Thiamine sendiri biasanya disebut sebagai vitamin saraf yang berperanan dalam fungsi saraf di seluruh badan, termasuk otak. Manakala kandungan asid lemak dan protein membantu sistem saraf dan juga membantu mengatasi kemurungan.

Penyelidikan yang diterbitkan dalam Nutritional Neuroscience juga membuktikan bahawa kacang hazel dapat menjadikan usia tua anda lebih sihat, meningkatkan ingatan, dan mengurangkan kegelisahan. Kandungan folat di dalamnya juga berguna untuk melambatkan gangguan degeneratif pada orang tua.

5. Menurunkan risiko barah

Di antara jenis kacang lain, kacang hazel mengandungi proanthocyanidins antioksidan tertinggi. Beberapa kajian menunjukkan bahawa sebatian antioksidan ini membantu mencegah dan merawat beberapa jenis barah kerana ia membantu melindungi tubuh daripada tekanan oksidatif.

Selain itu, kacang hazel kaya dengan vitamin E yang dapat membantu melindungi sel dari kerosakan yang boleh menyebabkan barah. Kandungan mangan di dalamnya juga membantu fungsi enzim tertentu yang dapat mengurangkan kerosakan tekanan oksidatif dan menurunkan risiko barah. Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa ekstrak hazelnut mungkin bermanfaat dalam rawatan barah serviks, hati, payudara, dan usus besar.

Anda boleh mendapatkan faedah kacang hazel dengan memasukkannya ke dalam menu makanan ringan anda. Namun, berhati-hatilah dalam memakan kacang hazel jika anda mempunyai alahan kacang. Adalah idea yang baik untuk berjumpa dengannya terlebih dahulu untuk memastikan anda mempunyai sejarah alahan.

Recent Posts