7 Kebaikan Vitamin A untuk Kesihatan Tubuh |

Vitamin A adalah sejenis vitamin yang diperlukan untuk tubuh. Sayangnya, vitamin ini tidak dapat dihasilkan oleh badan itu sendiri. Anda perlu memenuhi keperluan mereka melalui makanan atau makanan tambahan. Dengan cara itu, anda dapat banyak faedah vitamin A.

Kebaikan vitamin A

Sumber makanan vitamin A sebenarnya sangat banyak, mulai dari ikan, telur, susu, mangga, hingga brokoli. Kerana fungsi vitamin A sangat penting untuk tubuh.

Itulah sebabnya orang dewasa yang berumur lebih dari 19 tahun perlu memenuhi keperluan vitamin A setiap hari 700 mikrogram (mcg) sehari . Angka ini disarankan oleh Kementerian Kesihatan dalam Keperluan Pemakanan Harian (RDA).

Berikut adalah pelbagai faedah yang ditawarkan oleh vitamin A untuk kesihatan tubuh anda.

1. Menjaga kesihatan mata

Salah satu kelebihan vitamin A yang paling popular adalah menjaga kesihatan mata. Vitamin ini, juga dikenal sebagai retinol, memiliki peranan penting dalam mengubah cahaya yang ditangkap oleh mata menjadi impuls elektrik ke otak.

Sebenarnya, kandungan antioksidan dalam vitamin A juga diperlukan untuk pembentukan fotoreseptor rhodopsin. Fotoreseptor rhodopsin adalah photopigment yang terdapat di batang retina dan membantu mata anda melihat pada waktu malam.

Itulah sebabnya, kekurangan vitamin A dapat mencetuskan risiko buta malam kerana kekurangan photopigments yang diperlukan oleh mata. Tidak hairanlah bahawa banyak orang buta malam mengalami kesukaran untuk melihatnya kerana penurunan fungsi retina.

2. Menguatkan sistem ketahanan badan

Bukan hanya menjaga kesihatan mata, fungsi lain dari vitamin A adalah untuk menguatkan sistem imun. Vitamin A ternyata mempunyai peranan penting dalam mempertahankan pertahanan semula jadi tubuh, termasuk:

 • meningkatkan fungsi sistem pencernaan,
 • membantu pengeluaran dan kerja sel darah putih,
 • menguatkan tindak balas antibodi, dan
 • mengekalkan serat mengembalikan fungsi permukaan mukosa.

Ini bermaksud bahawa badan yang kekurangan vitamin A rentan terhadap penyakit berjangkit, baik virus dan bakteria. Akibatnya, anda mungkin jatuh sakit dengan lebih mudah dan proses penyembuhan akan memakan masa lebih lama.

3. Menyokong pertumbuhan janin

Kekurangan dan kelebihan vitamin A boleh menyebabkan kecacatan kelahiran. Walaupun begitu, kandungan asid retinol dalam vitamin A sangat diperlukan semasa perkembangan janin.

Ini kerana vitamin larut lemak ini baik untuk menyokong perkembangan embrio semasa kehamilan. Oleh itu, keperluan vitamin A pada wanita hamil perlu dipenuhi untuk mendapatkan khasiat berikut:

 • melengkapkan struktur badan janin, seperti jantung, ginjal, dan mata,
 • mengurangkan risiko penyakit paru-paru kronik pada bayi pramatang, juga
 • mencegah disfungsi organ pada janin.

Harus memenuhi keperluan vitamin ini secara sederhana, tidak kurang atau lebih, yang sebenarnya boleh membahayakan kesihatan tubuh.

4. Membantu merawat jerawat

Berkat sifat antioksidan vitamin A, sel-sel di dalam badan dilindungi dari kerosakan radikal bebas. Manfaat vitamin A yang satu ini malah membantu melambatkan penuaan sel sehingga kulit kelihatan lebih muda.

Selain itu, vitamin A juga berperanan penting dalam mengurangkan kadar sel kulit jatuh. Ini berpotensi untuk mengurangkan pori-pori dan jerawat yang tersumbat kerana vitamin A menjaga keseimbangan kadar keratin.

Penemuan lain mengenai keberkesanan vitamin A juga dibuktikan oleh penyelidikan yang diterbitkan di Jurnal Akademi Dermatologi Amerika . Kajian itu melaporkan bahawa isotretinoin, sejenis retinoid, dapat merawat jerawat yang teruk.

5. Menjaga kesihatan tulang

Jenis nutrien yang sangat diperlukan tulang adalah vitamin D dan kalsium. Walau bagaimanapun, vitamin A ternyata memberikan faedah yang sama untuk kesihatan tulang anda.

Vitamin A adalah vitamin yang berperanan penting dalam proses pembentukan tulang. Fungsi vitamin A bahkan sering dikaitkan dengan keadaan tulang yang teruk.

Ini disokong oleh penyelidikan dari Jurnal Antarabangsa Penyelidikan Alam Sekitar dan Kesihatan Awam . Pakar dalam kajian ini melaporkan bahawa peserta yang kekurangan vitamin berisiko mengalami patah tulang.

Penemuan ini dibandingkan dengan orang yang dapat memenuhi keperluan vitamin A dengan baik. Walaupun begitu, kelebihan beta karoten yang terdapat dalam vitamin A juga berpotensi memperburuk keadaan patah tulang.

6. Membantu mengatasi penyakit campak

Campak adalah penyakit yang sering berlaku pada kanak-kanak dan boleh menyebabkan kematian. Kira-kira separuh daripada semua kematian akibat campak berlaku di Afrika, tetapi penyakit ini boleh berlaku di negara-negara membangun yang lain.

Salah satu faktor risiko utama campak adalah kekurangan vitamin A. Atas sebab ini, WHO mengesyorkan dos vitamin A oral (200,000 IU) selama dua hari untuk kanak-kanak berumur lebih dari 1 tahun. Ini benar terutamanya bagi kanak-kanak yang kekurangan vitamin A.

Rawatan dengan vitamin A dilakukan untuk mengurangkan risiko kebutaan dan kematian pada kanak-kanak akibat campak. Sebabnya, vitamin A memberikan manfaat untuk menjaga sel epitelium kornea dan permukaan yang terbukti baik untuk kesihatan mata pada pesakit campak.

7. Meningkatkan pengeluaran hemoglobin

Selain memakan makanan kaya zat besi, anda juga dapat meningkatkan produksi sel darah merah (hemoglobin) dengan vitamin A. Ini kerana kekurangan vitamin A dapat memicu gangguan metabolisme zat besi.

Menurut penyelidikan dari Persatuan Pemakanan Indonesia, kekurangan vitamin A pada anak sekolah berisiko mengalami anemia. Walau bagaimanapun, ini dapat diatasi dengan makanan tambahan atau pengambilan sumber vitamin A yang dapat meningkatkan kepekatan hemoglobin.

Sebenarnya, kombinasi suplemen vitamin A dengan zat besi terbukti mempunyai kesan yang lebih besar terhadap kepekatan hemoglobin.

Risiko berlebihan vitamin A

Walaupun vitamin A menawarkan banyak manfaat kesihatan, anda masih perlu memperhatikan pengambilan harian anda. Sebabnya, pengambilan atau penggunaan vitamin A yang berlebihan boleh mencetuskan masalah kesihatan yang mengganggu, seperti:

 • pening,
 • loya,
 • iritasi kulit,
 • sakit kepala,
 • kerosakan jantung,
 • sakit sendi dan tulang, sehingga
 • kematian.

Oleh itu, sentiasa perhatikan pengambilan vitamin A anda agar tubuh mendapat nutrisi yang seimbang. Sekiranya ragu-ragu, anda harus berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui penyelesaian yang tepat untuk anda.

Recent Posts