Kenali Gejala Glaukoma Seawal Mungkin Sehingga Dapat Diatasi Dengan Segera

Selain katarak, penyebab kebutaan lain yang juga biasa berlaku pada orang tua adalah glaukoma. Walau bagaimanapun, kesan glaukoma boleh menjadi lebih teruk kerana kebutaan yang dihasilkan tidak dapat disembuhkan sama sekali. Itulah sebabnya, penting bagi anda untuk mengenali dan mengetahui pelbagai gejala glaukoma yang mungkin timbul seawal mungkin.

Kebutaan akibat glaukoma kekal

Glaukoma adalah kerosakan pada saraf optik atau mata yang menyebabkan gangguan penglihatan dan kebutaan. Keadaan ini umumnya berlaku kerana tekanan tinggi pada bola mata.

Saraf optik adalah kumpulan serat saraf yang menghubungkan retina ke otak. Apabila saraf optik rosak, isyarat yang menghantar apa yang anda lihat ke otak terganggu. Semasa berlanjutan, glaukoma dapat menyebabkan gejala seperti kehilangan penglihatan.

Saraf optik biasanya akan rosak bermula dari pinggiran. Ini menyebabkan bidang visual anda menjadi sempit. Ia seperti, seperti yang anda lihat dengan teropong.

Semasa melihat pemandangan melalui teropong, bidang pandangan anda lebih sempit daripada jika anda tidak menggunakan teropong, bukan?

Nah, semakin banyak saraf yang rosak, "teropong" akan semakin kecil, malah ditutup menjadi gelap atau buta. Kerosakan saraf dari glaukoma adalah kekal.

Penyebab glaukoma itu sendiri terbahagi kepada 2, iaitu primer dan sekunder. Pada glaukoma primer, penyebab sebenar kerosakan mata tidak diketahui. Sementara itu, glaukoma sekunder biasanya berlaku kerana terdapat penyakit lain yang sudah ada sebelumnya.

Apakah simptom glaukoma yang biasa?

Biasanya, glaukoma tidak akan menunjukkan sebarang gejala pada peringkat awal. Penyakit ini cenderung semakin teruk dari masa ke masa.

Setelah beberapa tahun berlalu, penghidapnya mungkin mulai mengalami gangguan penglihatan di pinggir matanya (penglihatan periferal), terutama bahagian mata yang dekat dengan hidung.

Inilah sebabnya mengapa penyakit ini sering disebut pembunuh senyap atau pembunuh senyap. Sebilangan besar orang dengan glaukoma merasa sihat dan tidak menyedari perubahan keadaan mata mereka, sehingga kerosakannya sudah parah.

Beberapa gejala glaukoma yang tiba-tiba muncul, termasuk:

 • kesakitan yang teruk di mata
 • pening dan muntah
 • mata merah
 • sakit kepala
 • Kawasan di sekitar mata terasa lembut apabila disentuh
 • ada lingkaran yang menyerupai pelangi ketika anda melihat cahaya
 • penglihatan kabur atau kabur

Menurut laman web American Academy of Ophthalmology, sesetengah orang mungkin tidak mengalami gejala kerosakan mata, tetapi mengalami tekanan mata yang melebihi keadaan normal (hipertensi okular). Orang-orang ini diklasifikasikan sebagai pesakit yang disyaki glaukoma dan mempunyai risiko lebih tinggi terkena glaukoma setiap saat.

Sebenarnya, dalam kes tertentu, seseorang juga boleh menjadi suspek glaukoma walaupun tekanan di matanya masih normal. Keadaan ini biasanya berlaku ketika doktor mengesan kelainan pada saraf optik seseorang.

Oleh itu, seseorang yang disyaki menghidap glaukoma harus menjalani pemeriksaan berkala walaupun tidak ada gejala yang signifikan. Ini penting untuk mencegah timbulnya glaukoma, serta menentukan ubat yang tepat apabila diperlukan.

Ketahui gejala glaukoma mengikut jenisnya

Secara umum, terdapat 2 jenis glaukoma, iaitu glaukoma sudut terbuka primer dan glaukoma penutup sudut utama.

Perbezaan antara keduanya adalah:

 • Glaukoma sudut terbuka biasanya tanpa gejala sehingga kerosakan berlaku, sedangkan glaukoma penutupan sudut masih boleh menyebabkan beberapa gejala ringan sebelum serangan terjadi.
 • Gangguan visual akibat glaukoma sudut terbuka berlaku secara perlahan, sementara glaukoma penutupan sudut boleh berlaku secara perlahan atau tiba-tiba menyerang (jenis akut).

Di samping itu, ada juga jenis glaukoma yang telah wujud sejak orang tersebut dilahirkan dan dipercayai sebagai keadaan genetik, iaitu glaukoma kongenital pada bayi dan anak-anak. Ciri dan gejala glaukoma pada bayi dan kanak-kanak biasanya juga mempunyai perbezaan tertentu dengan jenis glaukoma lain.

Berikut adalah pelbagai tanda dan gejala glaukoma, berdasarkan jenisnya.

1. Gejala glaukoma sudut terbuka

Glaukoma sudut terbuka tidak mempunyai gejala yang jelas, dan dapat berkembang dengan perlahan selama bertahun-tahun. Walau bagaimanapun, gejala glaukoma sudut terbuka yang paling biasa adalah:

 • Tompok-tompok hitam di sebelah mata
 • Penglihatan kelihatan seperti teropong

Tompok gelap di sebelah mata akan mula muncul sebagai gejala awal glaukoma sudut terbuka. Ini menunjukkan bahawa saraf di bahagian belakang mata telah rosak sedikit demi sedikit, bermula di pinggir.

Gejala ini sering tidak disedari oleh pemilik badan sehingga penampilannya benar-benar parah di kemudian hari. Apabila ia berada di tahap lanjutan, maka penglihatan anda akan kelihatan seperti teropong, atau dipanggil penglihatan terowong .

Penglihatan terowong

(sumber: theophthalmologist.com)

2. Gejala glaukoma penutupan sudut

Beberapa gejala glaukoma penutupan sudut yang berlaku pada awal perkembangan penyakit ini adalah penglihatan kabur bulatan putih yang mempesonakan penglihatan, pusing, atau sakit mata sedikit.

Apabila gejala ini berlaku, anda harus segera berjumpa dengan pakar oftalmologi. Kerana, maka akan terjadi serangan sudut tertutup, yang akan menyebabkan gejala berikut:

 • sakit teruk di mata atau dahi
 • mata merah
 • penglihatan menurun atau penglihatan kabur
 • melihat pelangi atau lingkaran cahaya
 • sakit kepala
 • pening dan muntah

Sekiranya gejala serangan ini berlaku, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

3. Gejala glaukoma kongenital

Glaukoma kongenital atau pediatrik adalah keadaan yang jarang dijumpai pada bayi dan kanak-kanak. Biasanya, keadaan ini dikesan pada tahun pertama anak.

Mirip dengan glaukoma pada umumnya, keadaan ini juga terjadi kerana perkembangan sistem saliran (penyingkiran cecair) pada mata yang tidak sempurna, mengakibatkan tekanan tinggi pada mata.

Sebagai ibu bapa, anda dapat mengetahui tanda dan gejala glaukoma kongenital pada anak anda, seperti:

 • ukuran mata yang melebihi keadaan normal
 • mata berair lebih kerap
 • kelihatan keruh di mata
 • mata lebih sensitif terhadap cahaya

Apakah jenis ujian yang dilakukan untuk mengesan glaukoma?

Sekiranya anda sudah mula merasakan tanda dan gejala di atas, segera pergi ke klinik atau hospital terdekat. Doktor akan melakukan pemeriksaan tambahan untuk menentukan sama ada gejala yang anda alami adalah glaukoma.

Pertama sekali, doktor akan bertanya mengenai sejarah perubatan anda, dan juga memeriksa mata anda terlebih dahulu. Selepas itu, anda akan diminta menjalani ujian mata tambahan, seperti:

 • Gonioskopi, untuk memeriksa keadaan sudut saliran pada mata
 • Tonometri, untuk mengukur tekanan di mata anda
 • Pemeriksaan medan visual, untuk mengetahui bahagian mata mana yang mulai mengalami penurunan penglihatan
 • Pemeriksaan ketebalan kornea mata

Selain mendiagnosis sama ada anda menghidap glaukoma atau tidak, hasil pemeriksaan juga dapat menentukan jenis rawatan glaukoma yang sesuai untuk keadaan anda. Bergantung pada hasil pemeriksaan, doktor mungkin menetapkan ubat tetes mata, ubat oral, atau mengesyorkan prosedur pembedahan laser dan mata.

Recent Posts