5 Khasiat Pokok Buncis untuk Kesihatan Anda

Sebilangan orang mungkin mengenali buncis sebagai cenderahati setelah pulang dari Tanah Suci, Mekah. Selain mempunyai rasa yang enak, kacang-kacangan ini juga mempunyai banyak manfaat untuk tubuh. Berikut ini adalah penjelasan mengenai kandungan nutrisi, faedah, dan khasiat kacang buncis untuk kesihatan.

Kandungan nutrien pada kacang buncis

Kacang Arab disebut latin Cicer arietinum Rasanya sedap, garing, dan sangat sesuai untuk anda makan sebagai makanan ringan.

Adakah anda tahu bahawa kacang buncis rendah lemak dan tinggi protein? Berdasarkan Data Komposisi Makanan Indonesia, 100 gram kacang buncis mempunyai kandungan nutrisi berikut.

 • Air: 11.6 ml
 • Tenaga: 330 Kalori
 • Protein: 23.8 gram
 • Lemak: 1.4 gram
 • Karbohidrat: 60.2 gram
 • Serat: 17.4 gram
 • Kalsium: 57 miligram
 • Fosforus: 388 miligram
 • Besi: 4.7 miligram
 • Natrium: 24 miligram
 • Kalium: 874.3 miligram
 • Zink: 3.4 miligram
 • Beta karotena: 40 mcg
 • Niacin: 1.5 miligram
 • Vitamin C: 2 miligram

Selain menjadi sumber protein nabati, serat vegan dan bebas gluten, kacang buncis juga tinggi zat besi, vitamin B-6, dan magnesium.

Pelbagai khasiat dan khasiat kacang buncis

Setelah mengetahui kandungan khasiat kacang buncis, berikut adalah beberapa faedah kesihatan kacang buncis yang harus anda ketahui.

1. Menahan selera makan

Kandungan protein dan serat dalam kacang buncis mempunyai sifat untuk mengawal selera makan.

Berdasarkan kajian Pemakanan dan Metabolisme, protein dan serat dapat menjadikan perut kenyang lebih lama sehingga selera makan terkawal.

Serat dalam kacang buncis terbahagi kepada dua, iaitu larut dan tidak larut.

Serat larut berguna untuk membantu mengawal kesihatan hempedu. Sementara itu, serat yang tidak larut dapat meningkatkan kesihatan dan kebersihan pencernaan.

Sebab itu makan kacang bermanfaat bagi mereka yang ingin menurunkan berat badan kerana ia boleh membuat anda merasa kenyang lebih lama.

Bukan hanya itu, kerana kandungan seratnya yang tinggi, kacang buncis juga dapat membantu mencegah sembelit dan meningkatkan kelancaran sistem saluran pencernaan.

2. Sumber protein yang baik untuk vegetarian

Bagi anda yang menjalani gaya hidup vegetarian, kacang buncis mempunyai kelebihan sebagai sumber protein.

Berdasarkan fakta dari Data Pemakanan, 28 gram kacang buncis mengandungi 3 gram protein.

Kandungan protein dalam kacang buncis sama dengan kacang hitam, yang sering menjadi menu vegetarian.

Walau bagaimanapun, protein dalam buncis tidak 'lengkap' kerana tidak termasuk makanan haiwan, jadi tidak mengandungi asid amino penting.

Walaupun begitu, anda boleh mendapatkan pengambilan asid amino dengan mudah dengan memakan sumber protein lain, seperti telur, susu, daging, biji-bijian dan sayur-sayuran, sepanjang hari.

Bagi anda yang menjalani gaya hidup vegetarian, cubalah memakan buncis sebagai pengganti pengambilan protein dari haiwan.

Ini kerana kacang buncis adalah sumber protein dan tidak menambahkan kalori dan lemak tak jenuh dalam badan.

3. Mengimbangkan gula darah

Buncis mengandungi serat yang mampu menjaga gula darah stabil. Oleh itu, kacang-kacangan ini baik untuk dimakan oleh mereka yang menderita diabetes.

Jurnal Nutrients menunjukkan bahawa orang dengan diabetes tipe 1 dan diabetes tipe 2 yang makan diet tinggi serat mempunyai kadar glukosa darah yang lebih rendah.

Serat berfungsi dengan melambatkan penyerapan karbohidrat sehingga keseimbangan gula dalam darah lebih stabil.

4. Baik untuk kesihatan jantung

Kandungan serat, kalium, vitamin C dan vitamin B-6 yang tinggi dalam kacang buncis menyokong kesihatan jantung secara keseluruhan.

Berdasarkan kajian dari Seminar dalam Nefrologi, kandungan kalium dalam buncis mempunyai manfaat untuk menurunkan jumlah kolesterol total dalam darah.

Pengurangan kolesterol total dalam darah dapat mengurangkan risiko penyakit jantung.

Sebenarnya, orang dengan penyakit jantung yang mengonsumsi 4,069 miligram kalium setiap hari mempunyai risiko 49 persen lebih rendah untuk mati akibat penyakit jantung iskemik.

Ini lebih rendah daripada mereka yang mengambil kurang daripada 1000 mg kalium setiap hari.

5. Mengekalkan struktur dan kekuatan tulang

Zat besi, fosforus, kalsium, magnesium, mangan, zink, dan vitamin K dalam buncis berperanan dalam membangun dan mengekalkan struktur dan kekuatan tulang.

Vitamin K mempunyai peranan yang cukup penting untuk kesihatan tulang kerana meningkatkan penyerapan kalsium dan dapat mengurangkan perkumuhan kalsium dalam air kencing.

Itulah sebabnya pengambilan vitamin K yang rendah dikaitkan dengan risiko patah tulang yang lebih tinggi.

Walaupun saiznya kecil, kacang buncis mempunyai banyak manfaat kesihatan. Oleh itu, anda boleh menggunakannya sebagai alternatif makanan sihat.

Recent Posts