6 Jenis Perubatan Jantung Bengkak (Cardiomegaly) Disyorkan oleh Doktor

Pelbagai masalah dengan jantung, seperti lemahnya otot jantung, penyumbatan pada arteri jantung, atau gangguan pada injap jantung boleh menyebabkan kardiomegali. Cardiomegaly merujuk kepada pembengkakan jantung yang dapat dilihat melalui ujian pencitraan. Jadi, ubat apa yang biasanya disyorkan oleh doktor untuk merawat jantung yang bengkak?

Senarai ubat untuk merawat bengkak jantung

Cardiomegaly sebenarnya bukan penyakit jantung, tetapi keadaan yang berlaku kerana masalah kesihatan tertentu yang berkaitan dengan kesihatan jantung. Seseorang yang mempunyai jantung bengkak biasanya akan menunjukkan gejala sesak nafas, degupan jantung tidak teratur (aritmia), dan edema (bengkak) di dalam badan.

Tanpa rawatan, keadaan ini boleh menyebabkan pembekuan darah, kegagalan jantung, dan serangan jantung. Oleh itu, orang yang mengalami jantung yang bengkak perlu segera mendapatkan rawatan.

Doktor akan menetapkan ubat untuk merawat kardiomegali sebagai rawatan pertama. Nah, beberapa jenis ubat untuk jantung bengkak yang biasanya disyorkan oleh doktor, termasuk:

1. Ubat diuretik

Jenis ubat diuretik atau pil air adalah ubat untuk membuang lebihan cecair dan natrium dari badan. Ubat ini biasanya diresepkan oleh doktor untuk merawat pesakit darah tinggi atau edema.

Contoh ubat diuretik yang biasanya diberikan oleh doktor kepada pesakit kardiomegali adalah furosemide, bumetanide, bendroflumethiazide, dan indapamide.

Pil air ini berfungsi dengan cepat, sehingga boleh membuat anda kencing berulang kali. Keadaan ini boleh menyebabkan anda kehilangan banyak cecair (dehidrasi) yang kadang-kadang boleh menyebabkan sakit kepala ketika anda berdiri (hipotensi postural).

Di samping itu, kesan sampingan ubat ini untuk jantung yang bengkak yang mungkin berlaku adalah peningkatan kadar gula dalam darah dan mencetuskan gout. Ini berlaku kerana ubat diuretik tertentu boleh menyebabkan penumpukan asid urik dalam darah, menyebabkan sakit sendi.

Sekiranya anda menghidap gout atau diabetes dan perlu mengambil diuretik ini, doktor anda akan menetapkan ubat allopurinol dan tambahan diabetes untuk memastikan tekanan darah anda stabil.

2. Perencat ACE

Inhibitor ACE biasanya digunakan sebagai ubat untuk tekanan darah tinggi dan masalah jantung, termasuk pembengkakan jantung. Fungsi inhibitor ACE adalah untuk melonggarkan saluran darah dan arteri sehingga tekanan darah menurun.

Ubat ini berfungsi dengan menghalang enzim dalam tubuh anda daripada menghasilkan angiotensin II, zat yang menyempitkan saluran darah anda. Penyempitan ini boleh menyebabkan tekanan darah tinggi dan memaksa jantung anda bekerja lebih keras.

Beberapa contoh perencat ACE yang biasanya diresepkan oleh doktor adalah benazepril, captopril, enalapril, fosinopril, atau trandolapril. Kesan sampingan ubat ini adalah keletihan, pening akibat tekanan darah rendah, batuk kering, sakit kepala, peningkatan kadar kalium dalam darah, dan penurunan kemampuan untuk merasakan rasa.

3. Antikoagulan

Antikoagulan adalah ubat untuk mencegah pembekuan darah. Gumpalan darah berguna untuk menghentikan luka. Walau bagaimanapun, kehadiran bekuan darah di saluran darah dapat menyekat aliran darah.

Nama lain untuk ubat pembengkakan jantung ini adalah ubat pengencer darah, walaupun ubat tersebut sebenarnya tidak menjadikan darah menjadi nipis. Contoh ubat antikoagulan yang paling sering diresepkan oleh doktor adalah warfarin, rivaroxaban, heparin, dabigatran, apixaban, dan edoxaban.

Sama seperti ubat lain, ubat penipisan darah ini boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti lebam, darah dalam air kencing atau najis, gusi berdarah, mimisan, dan pendarahan lain.

4. Penyekat reseptor angiotensin (ARB)

Penyekat reseptor angiotensin adalah ubat untuk pesakit dengan hipertensi, penyakit jantung, dan penyakit buah pinggang kronik. Beberapa contoh ubat ARB adalah valsartan, losartan dan candesartan, serta ubat lain yang berakhir dengan 'sartan'.

Ubat ini berfungsi dengan menyekat reseptor AT1 di jantung, saluran darah, dan buah pinggang untuk menurunkan tekanan darah. Sifat ubat ARB dan ubat penghambat ACE agak serupa, jadi ubat tersebut sering diresepkan oleh doktor secara bergantian.

Oleh itu, anda tidak boleh menggunakan kedua-dua ubat tersebut bersamaan kerana boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang dan kadar kalium yang tinggi. Penggunaan ubat ARB boleh menyebabkan kesan sampingan seperti sakit kepala, keletihan badan, dan sakit kepala.

5. Ubat antiaritmia

Pesakit dengan hati yang bengkak sering mengalami aritmia, oleh itu doktor biasanya menetapkan ubat antiaritmia. Ubat digunakan untuk menghentikan irama jantung yang tidak normal, mencegahnya berulang, atau memperlahankan degupan jantung yang terlalu cepat.

Menurut laman web Klinik Cleveland, contoh ubat antiaritmia yang biasanya diresepkan oleh doktor adalah amiodarone, flecainide, propafenone, sotalol, dan dofetilide. Semasa menggunakan ubat ini, anda mungkin mengalami kesan sampingan, seperti kelesuan, kulit menjadi lebih sensitif terhadap cahaya matahari, dan gangguan fungsi tiroid.

6. Penyekat beta

Penyekat beta adalah agen penyekat beta-adrenergik, yang menyekat kesan hormon epinefrin atau adrenalin.

Tujuan penggunaan ubat ini adalah untuk menurunkan tekanan darah, membuka saluran dan arteri untuk meningkatkan aliran darah. Pada orang yang mempunyai hati yang bengkak, ubat ini dapat merawat degupan jantung yang tidak teratur.

Contoh penyekat beta yang biasanya diresepkan oleh doktor adalah acebutolol, atenolol, bisoprolol, metoprolol, nadolol, nebivolol, dan propranolol. Kesan sampingan beta blocker termasuk keletihan, kenaikan berat badan, sesak nafas, tangan dan kaki yang sejuk, sukar tidur, dan mood yang tidak stabil.

Orang yang menghidap asma biasanya tidak memberi ubat ini kerana boleh memburukkan lagi gejala. Sementara pada penderita diabetes, tekanan darah dapat menurun sehingga mereka benar-benar perlu memeriksa gula darah secara berkala ketika menggunakan ubat ini.

Ubat ini untuk pembengkakan jantung dapat meningkatkan trigliserida, dan menurunkan kolesterol baik. Walau bagaimanapun, kesan ini hanya sementara.

Orang yang mengalami jantung yang bengkak dapat pulih dari keadaan ini. Walau bagaimanapun, anda juga boleh memilikinya seumur hidup. Ini bergantung kepada sebab yang mendasari. Oleh itu, sama ada anda ingin memulakan atau berhenti minum ubat, selalu berjumpa doktor.

Recent Posts