Baiklah, Orang Homofobik Mempunyai Kecenderungan Gay •

Sikap homofobia dan anti-gay boleh mengatakan banyak tentang ciri-ciri seseorang, menurut satu kajian baru-baru ini.

Tidak semua orang yang tidak setuju atau tidak menyukai homoseksual boleh dipanggil homofobik. Apa yang membuatkan seseorang dipanggil a homofobik adalah jika dia mempunyai rasa tidak bertoleransi dan tidak rasional terhadap lelaki dan wanita homoseksual. Homofobia sering ditafsirkan sebagai medium prasangka dan kebencian. Walau bagaimanapun, kajian mendapati bahawa homofobia boleh dikaitkan dengan masalah psikologi.

Orang homofobia sering mengalami masalah psikologi

Kumpulan penyelidikan yang diketuai oleh Dr. Emmanuela A. Jannini, presiden Persatuan Andrologi dan Perubatan Seksual Itali, menemui beberapa kualiti ciri psikologi tertentu yang berpotensi memupuk keperibadian homofobik.

Selalunya, apabila kita bertemu orang dan menjalin hubungan (dengan apa jua jenis) dengan mereka, tindak balas psikologi kita terhadap orang beroperasi pada spektrum emosi positif dan negatif. Sebagai contoh, sering kita bertanya kepada diri kita sendiri adakah orang ini boleh dipercayai atau tidak, atau jika kita merasa aman atau cemas di sekeliling mereka, ini adalah bagaimana kita menilai hubungan. Sekiranya emosi ini cenderung tertarik pada sisi negatif spektrum dan menimbulkan kegelisahan, kita cenderung menggeneralisasikan hubungan ini sebagai mekanisme pertahanan agar merasa lebih aman dalam situasi tersebut.

Mekanisme pertahanan diri boleh dikelaskan kepada dua: dewasa (tindak balas orang dewasa) atau tidak matang (seperti kanak-kanak). Mekanisme pertahanan yang sihat merangkumi kemampuan mengatur emosi dan tidak bergantung pada orang lain untuk pengesahan diri. Mekanisme pertahanan yang belum matang biasanya merangkumi tindakan impulsif, pencerobohan pasif, atau penolakan masalah.

Para penyelidik kemudian menggunakan teori ini untuk mengungkap bagaimana mekanisme pertahanan berperanan dalam homofobia, dan juga bagaimana gangguan psikologi tertentu dapat dikaitkan dengan bentuk diskriminasi ini. Para penyelidik meminta 551 pelajar universiti Itali berusia 18-30 tahun untuk melengkapkan soal selidik mengenai tahap homofobia mereka, serta psikopatologi mereka, termasuk tahap kemurungan, kegelisahan dan psikotik. Peserta harus menilai diri mereka setinggi tahap homofobia mereka, dengan 25 pernyataan setuju-tidak setuju (pada skala 1-5), seperti: 'Orang gay membuat saya gugup'; 'Saya tidak fikir homoseksual mesti ada di sekitar kanak-kanak'; ‘Saya mengolok-olok orang gay dan membuat lawak mengenai orang gay’; dan, 'Tidak menjadi masalah bagi saya jika saya mempunyai rakan gay.'

Akibatnya, para penyelidik dapat menyimpulkan bahawa homofobia lebih cenderung dimiliki oleh lelaki daripada wanita. Mereka juga mendapati bahawa peserta yang menunjukkan sifat homofobia lebih cenderung menggunakan mekanisme pertahanan yang belum matang, menunjukkan pendekatan yang tidak sesuai dan bermasalah terhadap situasi sosial yang mereka rasa tidak selesa.

Pada akhirnya, dan yang paling penting, penyelidik dapat menemui bukti kuat mengenai sifat psikotik pada individu homofobik. Orang-orang ini lebih cenderung menunjukkan psikotik, yang, dalam kes yang melampau, dapat menjadi peramal gangguan psikotik seperti skizofrenia, serta gangguan keperibadian. Dalam bentuk kecil, psikotikisme menjelma sebagai keadaan permusuhan dan kemarahan.

Sebaliknya, peserta yang memperlihatkan bentuk mekanisme pertahanan yang lebih matang dan logik, bersama dengan kemurungan, mempunyai kadar statistik homofobik yang lebih rendah secara statistik. Jannini percaya bahawa ini adalah cara lain untuk mengesahkan bahawa homoseksual bukanlah akar masalah, melainkan sekumpulan orang yang merasa terganggu oleh masalah ini.

Walau bagaimanapun, ini tidak bermaksud bahawa orang homofobik mempunyai gejala psikotik. Psikosis adalah sifat keperibadian yang dicirikan oleh kekasaran, kekerasan, kemarahan, dan pencerobohan terhadap orang lain di sekelilingnya.

buli gay dan keganasan terhadap komuniti LGBTQ +

Sebanyak 89.3 peratus LGBTQ + (Lesbian, Gay, Biseksual, Transgender, Queer) di Indonesia mengaku telah mengalami keganasan, baik dari segi psikologi dan fizikal, kerana orientasi seksual, identiti gender, dan ekspresi jantina mereka. Sebanyak 17.3 peratus LGBTQ + telah berfikir untuk membunuh diri dan 16.4 peratus daripadanya telah mencuba bunuh diri lebih dari satu kali.

Menariknya, kecenderungan kes keganasan dan bunuh diri tidak hanya dilihat pada orang LGBTQ +, tetapi juga dilihat pada keluarga dan hubungan terdekat mereka. Tidak jarang ahli keluarga dekat juga menjadi sasaran buli kerana homofobia dalam masyarakat, dan tidak jarang mereka akhirnya mengasingkan orang yang mengaku sebagai LGBTQ +, atau membunuh diri.

Selanjutnya, kajian yang dilakukan oleh Shire Professional, sebuah agensi perundingan psikologi penghunian Inggeris pada tahun 2009 menunjukkan bahawa orang-orang homofobik mempunyai kecenderungan untuk mempunyai sifat diskriminasi dan perkauman yang lebih menonjol daripada kumpulan lain.

Dari 60 peserta berusia 18-65 tahun dengan kebencian peribadi terhadap komuniti gay dan lesbian (35% anti-gay dan 41% anti-lesbian), 28% dari mereka juga menunjukkan prasangka dan antipati terhadap etnik orang Asia, 25% mempunyai prasangka dan sikap negatif terhadap orang kulit hitam, dan 17% mempunyai sikap prejudis dan diskriminasi terhadap orang Asia Tenggara.

Orang yang mempunyai homofobia mempunyai kecenderungan gay?

Melaporkan dari Huffingtonpost.com, satu kajian baru-baru ini mendapati bahawa orang yang menunjukkan kecenderungan homofobik cenderung menjadi gay. Pasukan penyelidik dari Universiti Rochester, Universiti California, dan Universiti Essex melakukan satu siri ujian psikologi dan mendapati bahawa individu heteroseksual sering menunjukkan daya tarikan yang kuat kepada orang yang mempunyai jantina yang sama.

Hasil kajian menunjukkan bahawa kumpulan peserta heteroseksual ini mungkin merasa terancam oleh gay dan lesbian kerana homoseksual mengingatkan mereka akan kecenderungan dalam diri mereka, yang mungkin mereka tidak sedar kerana mereka berada di bawah sedar. Kajian ini menganalisis empat eksperimen yang berbeza di Amerika Syarikat dan Jerman. Netta Weinstein, penyelidik utama, mengatakan kajian itu memberikan bukti psikologi yang dapat membuktikan bahawa homofobia adalah manifestasi luaran dari gairah seksual yang ditindas.

Selanjutnya, Ryan Richard, profesor psikologi Universiti Rochester, mengatakan bahawa orang dengan kecenderungan homofobia, yang mempunyai prasangka dan sikap diskriminatif terhadap gay dan lesbian, cenderung mempunyai jurang tarikan bawah sedar terhadap pasangan jantina mereka daripada yang mereka fikirkan.

BACA JUGA:

  • Atasi kemurungan yang melanda diri anda dengan menonton banyak filem yang bagus. Cadangan kami

Recent Posts