Cara menghilangkan jerawat dengan kapur tidak digalakkan

Anda mesti biasa dengan prestij limau sebagai rempah dapur. Namun, tahukah anda bahawa terdapat banyak orang yang bergantung pada cara menghilangkan jerawat dengan kapur? Potongan limau biasanya dilekatkan secara langsung pada jerawat dengan harapan benjolan cepat mengempis. Selain mengempiskan jerawat yang meradang, kapur juga sering digunakan untuk menghilangkan bekas jerawat. Jadi, adakah benar bahawa menggunakan kapur adalah cara yang selamat dan berkesan untuk menghilangkan jerawat dengan cepat?

Kandungan limau

Sumber: Kawai Beauty Jepun

Limau adalah anggota keluarga buah sitrus yang berwarna hijau bulat, mempunyai rasa yang sangat masam, dan lebih kecil daripada lemon.

Tetapi walaupun kecil, kapur kaya dengan vitamin C. Selain itu, kapur juga mengandungi pelbagai nutrien lain di dalamnya seperti:

 • Besi
 • Kalsium
 • Vitamin B6
 • Vitamin B1
 • Potasium

Berkat rangkaian bahan penting ini, limau bukan sahaja dapat diproses menjadi minuman atau makanan. Namun, limau juga banyak digunakan sebagai perawatan kulit. Tidak jarang kapur adalah salah satu cara yang cuba membantu menghilangkan jerawat dan parutnya.

Cara menghilangkan jerawat dengan lemon

Berkat kandungan vitamin C yang kaya dengan limau, buah ini dapat meningkatkan kesihatan kulit. Vitamin C adalah nutrien yang diperlukan untuk membuat kolagen, protein yang menjadikan kulit tetap tegang dan kenyal.

Sebagai bukti, penyelidikan yang dilakukan ke atas lebih dari 4,000 wanita mendapati fakta menarik. Mereka yang makan lebih banyak vitamin C mempunyai risiko yang lebih rendah untuk mengembangkan kedutan dan kulit kering ketika mereka meningkat usia. Ini dijumpai dari penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal American Journal of Clinical Nutrition.

Bukti juga menunjukkan bahawa limau juga mengandungi antioksidan yang tinggi. Oleh itu, buah yang satu ini sangat disyaki mampu melawan perubahan kulit kerana usia.

Tekanan oksidatif dapat mencetuskan penuaan pramatang yang berlaku disebabkan oleh sebilangan besar radikal bebas di dalam badan. Nah, radikal bebas ini dapat diperangi oleh makanan dan minuman yang mengandungi antioksidan seperti kapur.

Kajian lain yang diterbitkan dalam jurnal Food Chemistry juga mendapati bahawa meminum minuman yang mengandungi sitrus mempunyai kesan positif pada kulit. Minum jus limau dapat mengurangkan kedutan dan meningkatkan pengeluaran kolagen.

Menggunakan limau untuk menghilangkan jerawat tidak semestinya selamat

Ramai orang sering menggunakan kapur untuk merawat jerawat dan parut. Namun, dari pelbagai manfaat limau yang dilaporkan melalui penyelidikan, tidak ada yang dapat membuktikan manfaat buah ini untuk menghilangkan jerawat.

Sekiranya belum terbukti secara saintifik, anda tidak boleh menggunakan kapur sebagai kaedah menghilangkan jerawat. Terutama jika jerawat yang anda berikan jus limau meradang.

Sekiranya anda terus menggunakannya, kulit boleh mengalami masalah yang tidak diingini. Terutama jika anda mempunyai kulit sensitif yang mudah teriritasi. Sebagai gantinya, gunakan ubat jerawat tanpa resep untuk merawat jerawat yang meradang dan parutnya.

Sekiranya tidak bertambah baik, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang paling sesuai. Rawatan doktor jauh lebih selamat daripada mencuba menggunakan kapur untuk menghilangkan jerawat di wajah.

Kesan sampingan semasa menggunakan kapur untuk kulit

Alahan

Semua makanan boleh menyebabkan alahan, termasuk kapur. Buah yang satu ini dapat mencetuskan gejala alergi dan menyebabkan pelbagai gejala seperti bengkak, gatal-gatal, dan kemerahan pada kulit.

Keadaan ini boleh berlaku apabila anda menggunakan kapur pada kulit sebagai cara menghilangkan jerawat atau ketika anda meminumnya.

Untuk mengelakkan alahan terhadap buah limau, cuba lakukan ujian alergi terlebih dahulu. Ujian ini dapat dilakukan dengan menggunakan jus kapur ke lengan bawah. Kemudian, diamkan selama kira-kira 24 jam dan lihat tindak balasnya.

Sekiranya tidak ada reaksi negatif seperti gatal-gatal atau kemerahan pada kulit, itu adalah tanda bahawa anda tidak alah pada buah yang satu ini.

Phytophotodermatitis

Selain itu, dalam beberapa kes, menerapkan kapur secara langsung ke kulit juga dapat membuatnya lebih sensitif terhadap cahaya matahari. Akibatnya, kulit boleh mengalami keradangan atau apa yang dikenali sebagai phytophotodermatitis.

Phytophotodermatitis biasanya muncul 24 jam selepas pendedahan dan memuncak antara 48 hingga 72 jam kemudian. Gejala yang muncul boleh menjadi ringan atau teruk ketika anda mencuba cara semula jadi ini untuk menghilangkan jerawat dengan kapur.

Pelbagai reaksi yang mungkin timbul adalah:

 • Kawasan pembakarannya cukup besar
 • Sensasi terbakar atau terbakar pada kulit
 • Kulit gatal
 • Kemerahan
 • Keradangan pada kulit
 • Kulit terasa sakit
 • Lembut pada sentuhan
 • Kulit melepuh
 • Kulit yang berkerak biasanya muncul selepas lepuh pada kulit pecah

Apabila gejala ini mereda selepas 7 hingga 14 hari, kulit akan menjadi hiperpigmentasi. Hiperpigmentasi adalah keadaan yang berlaku apabila kawasan kulit tertentu lebih gelap daripada persekitarannya. Fasa ini biasanya boleh berlangsung selama beberapa minggu atau bulan.

Walau bagaimanapun, tidak semua orang mengalami ini. Anda juga boleh mengalami reaksi keradangan yang sangat ringan setelah terdedah kepada cahaya matahari. Hiperpigmentasi adalah salah satu tanda utama bahawa mereka mengalami phytophotodermatitis.

Kulit basah, peluh, dan panas boleh memburukkan lagi gejala awal. Sementara itu, pendedahan cahaya matahari dapat menggelapkan pigmentasi kulit.

Oleh itu, elakkan menggunakan kapur untuk kulit secara langsung ke kulit sebagai cara menghilangkan jerawat.

Akan lebih baik jika anda menggunakannya dalam bentuk ekstrak yang telah diproses menjadi losyen atau produk lain. Anda juga boleh meminumnya untuk mendapatkan khasiat limau dan untuk kesihatan badan.

Tidak digalakkan menggunakan kapur terus ke kulit untuk menghilangkan jerawat.

Recent Posts