Manfaat Pelembap untuk Pernafasan Anda |

Anda mungkin sudah biasa dengan peranti elektronik isi rumah yang dipanggil pelembap. Alat pernafasan ini berfungsi untuk menambahkan kelembapan ke udara, terutama di lingkungan dengan udara kering. Nampaknya, keberadaan alat ini penting untuk membantu mengatasi gejala sesak nafas yang disebabkan oleh keadaan tertentu. Apa jenis pengaruh pelembap untuk pernafasan anda? Bagaimana menggunakannya sehingga anda dapat memperoleh faedah maksimum?

Manfaat pelembap untuk memudahkan pernafasan

Penggunaan alat pelembap Cukup biasa, terutama di rumah dengan udara kering pada musim kemarau, atau di bilik yang sudah terlalu lama menggunakan penghawa dingin. Alat ini berfungsi dengan meningkatkan tahap kelembapan di dalam bilik.

Pelembap menawarkan pelbagai manfaat kesihatan, mulai dari merawat keadaan kulit kering, mengelupas, batuk kering, kerengsaan hidung, hingga sakit kepala. Walau bagaimanapun, artikel ini akan membincangkan secara mendalam bagaimana pelembap bermanfaat untuk pernafasan anda.

Menurut Dr. Kathrin Nicolacakis yang dipetik dari Cleveland Clinic, udara yang terlalu kering boleh menjadi buruk bagi hidung dan paru-paru. Ini tentu saja dapat memperburuk keadaan sesak nafas yang anda alami.

Dr. Nicolacakis menambah, walaupun anda tidak mempunyai penyakit sebelumnya yang menyebabkan sesak nafas, sistem pernafasan anda masih boleh terganggu jika anda terkena udara yang terlalu kering.

Lebih-lebih lagi, jika anda sering berada di dalam ruangan dengan suhu yang terlalu sejuk, ini juga berisiko memperburuk keadaan pernafasan anda. Orang yang menghidap penyakit pernafasan, seperti asma, penyakit paru obstruktif kronik (COPD), dan bronkitis tidak disarankan berada di bilik dengan suhu yang terlalu sejuk.

Sebabnya, udara yang terlalu sejuk dan kering boleh mencetuskan gejala seperti sesak nafas, batuk, dan mengi. Udara sejuk juga dapat mengganggu kelembapan yang melapisi dinding saluran pernafasan. Ini tentu dapat meningkatkan risiko sesak nafas, bahkan pada orang yang sihat.

Oleh itu, pelembap boleh menjadi penyelesaian untuk mengimbangkan kelembapan di rumah anda, terutama bagi anda yang sering mengalami masalah pernafasan.

Petua untuk menggunakan pelembap berfungsi dengan berkesan

Setelah mengetahui bagaimana faedah yang diberikan pelembap untuk bernafas, anda juga perlu memahami petua untuk menggunakannya agar alat ini berfungsi dengan berkesan.

Masih ramai yang tidak mengetahui bahawa penggunaan pelembap Apa yang salah adalah bahawa ia membuat anda tidak mendapat yang terbaik daripada alat ini. Sebenarnya, penggunaan yang salah sebenarnya boleh membahayakan kesihatan anda.

Tambahan, harganya pelembap yang agak mahal. Sudah tentu anda mahu memanfaatkannya sepenuhnya. Oleh itu, lihat petua di bawah ini supaya anda dapat memanfaatkannya pelembap dengan betul:

1. Gunakan pelembap seperti yang diperlukan

Penting bagi anda untuk mengetahui bahawa udara yang terlalu lembap tidak baik untuk kesihatan. Kemudian, gunakannya pelembap perlu. Perhatikan juga keadaan dan keadaan yang memerlukan alat ini.

Pada sesetengah orang, gejala sesak nafas mungkin disebabkan oleh alahan, seperti debu atau jamur. Orang lain mungkin mengalami sesak nafas semasa melakukan aktiviti fizikal atau bersenam.

Sebilangan orang menggunakan pelembap bilik ketika udara kering, tetapi bagi sesetengah orang, udara yang terlalu lembab boleh menyebabkan masalah pernafasan.

Sekiranya anda mengalami sesak nafas yang disebabkan oleh asma, elakkan menggunakan pelembap terlalu panjang. Sebabnya, udara yang terlalu lembab berisiko meningkatkan jumlah pencetus alergen yang tersebar di udara, seperti debu.

Kelembapan tinggi juga dapat mempercepat pertumbuhan jamur, cendawan, dan tungau. Sekiranya pencetus alergi disedut atau terdedah ke badan, gejala asma akan bertambah buruk.

Pada masa yang sama, ketika kelembapan terlalu rendah, seperti anda tinggal di iklim padang pasir, atau semasa musim sejuk, anda boleh mengalami kerengsaan pada mata, hidung dan tekak. Kalau macam itu, pelembap Ruang boleh berguna, terutama di bilik tidur anda, jika anda tidur di udara kering.

Menurut Mayo Clinic, tahap kelembapan ideal antara 30-50 peratus. Untuk mengukur tahap kelembapan di dalam bilik, anda boleh menggunakan hygrometer yang terdapat di kedai bekalan rumah.

2. Pilih pelembap sederhana

Rujuk doktor untuk mengetahui sama ada pelembap dapat mengurangkan gejala gangguan pernafasan anda atau tidak. Ia tidak perlu mahal atau terlalu canggih, tetapi pilih ukuran yang sesuai untuk bilik yang akan anda gunakan, mudah dibersihkan, dan boleh mati secara automatik jika tangki air habis semasa anda tidur atau keluar dari bilik.

Sebilangan pelembap juga mempunyai petunjuk dan kawalan kelembapan. Gunakan air yang disaring atau suling untuk mencegah deposit mineral dan mengurangkan pertumbuhan mikroorganisma di tangki air.

3. Bersih pelembap

Perkara penting lain supaya pelembap Bekerja secara optimum untuk membantu pernafasan anda adalah membersihkannya secara berkala. Sekiranya anda menggunakan pelembap , pastikan tidak terlalu banyak kotoran terkumpul di mesin.

Pelembap Kotor boleh menjadi tempat pembiakan bakteria dan cendawan. Ini tentu akan memberi kesan negatif kepada keadaan pernafasan yang anda alami. Sebenarnya, pernafasan orang yang sihat juga dapat terganggu dengan menyedut wap dari pelembap yang kotor.

Anda disyorkan untuk membilas tangki pelembap setiap 3 hari. Untuk membersihkannya, anda boleh menggunakan cecair hidrogen peroksida 3% yang terdapat di farmasi. Beberapa pengeluar pelembap sarankan juga menggunakan peluntur atau pembasmi kuman untuk membersihkan perkakas.

kering pelembap setiap hari untuk mengelakkan pertumbuhan acuan yang berkembang di air yang berdiri. Bersihkan seluruh kawasan setiap beberapa hari, dengan menggunakan berus botol atau serupa dengan membersihkan sudut yang sukar dijangkau, atau kawasan di mana deposit dapat menumpuk.

Recent Posts