Apa yang Menyebabkan Double Chin? |

Salah satu perkara yang sering membuat seseorang tidak selamat adalah dagu berganda atau dagu berganda. Ramai orang mencari kaedah untuk membuat lipatan dagu tidak kelihatan. Sebenarnya, apa itu dagu berganda dan apakah penyebabnya?

Sebab dagu berganda

hasil gaya hidup dan diet yang buruk

Dagu berganda adalah keadaan di mana dagu berlipat ganda yang menunjukkan adanya simpanan lemak berlebihan di kawasan tersebut. Kawasan ini, yang disebut lapisan lemak subkutan, terletak di leher dan ditutupi oleh kulit yang dapat melonggarkan dan meregangkan.

Keanjalan kulit di bawah dagu kadang-kadang membuatnya seolah-olah pemiliknya mempunyai dagu kedua atau ketiga. Anda mungkin sering mengalami keadaan ini pada pesakit gemuk atau mereka yang berlebihan berat badan.

Selain daripada berat badan, terdapat pelbagai sebab dagu berganda perkara lain yang perlu anda ketahui. Berikut adalah beberapa keadaan yang boleh membuat dagu anda melipat dan kelihatan gemuk.

1. Umur

Bukan hanya berat badan, usia sebenarnya boleh menjadi penyebabnya dagu berganda . Kerana usia boleh mempengaruhi setiap sudut dan celah tubuh.

Semasa anda muda, lemak di wajah anda mungkin akan sama rata. Seiring bertambahnya usia, lemak kehilangan kelantangan, gumpalan, dan beralih ke bawah.

Akibatnya, kulit yang sebelumnya kelihatan mengetat perlahan mulai melonggarkan dan ini tentu saja berlaku pada kulit di dagu. Selain itu, sebahagian besar bahagian bawah menjadi gemuk, sehingga kulit menjadi longgar di sekitar dagu dan leher.

Kekurangan keanjalan ini adalah sebab mengapa orang tua mempunyai dagu berkembar atau dagu berganda .

2. Makan makanan masin

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, penyebabnya dagu berganda Yang paling biasa adalah kenaikan berat badan. Peningkatan berat badan ini dapat dipengaruhi oleh diet yang boleh menjadikan wajah kelihatan lebih besar dan dagu menjadi dua kali ganda.

Salah satu jenis makanan yang boleh menyebabkan keadaan ini adalah makanan yang mengandungi banyak natrium atau garam, seperti makanan ringan.

Mengonsumsi makanan masin yang terlalu banyak berpotensi membuat tubuh menyimpan air lebih lama untuk mencairkannya. Akibatnya, wajah anda mungkin kelihatan bengkak dan dagu anda mungkin kelihatan berlipat ganda.

3. Pengambilan gula yang berlebihan

Selain makanan masin, anda juga perlu mengurangkan makanan atau minuman bergula kerana ia boleh menjadikan dagu anda berganda. Pengambilan gula yang berlebihan boleh mempengaruhi ketumpatan tenaga keseluruhan makanan.

Sementara itu, kandungan kalori dalam minuman bergula juga mempunyai sedikit nilai pemakanan. Sebenarnya, makanan manis jenis ini juga tidak memberikan rasa kenyang yang disediakan oleh makanan pejal.

Kesannya, pengambilan kalori harian anda akan meningkat dan ini boleh menyebabkan kenaikan berat badan. Sekiranya tidak diperiksa, anda mungkin menghadapi risiko kegemukan yang boleh dicirikan oleh dagu berganda.

4. Ketagih makan

Dorongan untuk makan secara berterusan adalah keadaan yang berpotensi menjadi ketagihan makanan. Orang yang sudah ketagih dengan makanan, seperti gula dan makanan ringan , akan lebih sukar untuk mengawal diri anda dari perasaan ini.

Penyelidikan yang dimuatkan Ulasan Neurosains dan biobehavioral menunjukkan bagaimana gula dapat meningkatkan hormon dopamin otak. Hormon dopamin serupa dengan hormon yang dikeluarkan ketika seseorang ketagihan alkohol atau dadah.

Itulah sebabnya, pengambilan makanan manis yang berlebihan boleh memberi kesan ketagihan. Ini menyukarkan penderita untuk melepaskan kebiasaan tersebut.

Sekiranya tubuh terus menerima makanan yang mencetuskan kegemukan, ketagihan makanan boleh menyebabkan dua kali ganda.

5. Penggunaan ubat antidepresan

Terdapat sejumlah jenis penyakit dan rawatannya yang berkaitan dengan gejala kegemukan dalam bentuk: dagu berganda . Salah satu faktor risiko kegemukan adalah ubat antidepresan yang biasanya diresepkan oleh doktor kepada orang yang mengalami kemurungan.

Sebenarnya, hampir semua ubat antidepresan mempunyai kesan sampingan kenaikan berat badan. Walaupun begitu, kesan sampingan ini tidak dialami oleh semua pengguna dan berlaku secara tidak langsung.

Banyak faktor yang boleh mencetuskan kenaikan berat badan semasa terapi antidepresan, termasuk:

 • makan berlebihan atau senaman yang jarang berlaku kerana kemurungan,
 • peningkatan selera makan yang berkaitan dengan mood, dan juga
 • kenaikan berat badan kerana usia.

Ketiga-tiga faktor ini berpotensi menyebabkan pengumpulan lemak di beberapa bahagian badan, termasuk dagu.

6. Hormon leptin tidak berfungsi

Secara amnya, hormon pada orang gemuk sering mempengaruhi kesihatan keseluruhannya. Sebabnya, lemak badan yang berlebihan boleh menyebabkan masalah hormon dan salah satunya adalah hormon leptin.

Leptin adalah hormon yang dilepaskan dari sel-sel lemak yang terletak di tisu adiposa yang menghantar isyarat ke hipotalamus di otak. Hormon ini bertanggungjawab untuk mengatur dan mengubah pengambilan makanan dan perbelanjaan tenaga.

Apabila badan berfungsi dengan baik, sel lemak yang berlebihan akan menghasilkan leptin, sehingga hipotalamus dapat mengurangkan selera makan. Malangnya, ini tidak berlaku untuk orang gemuk kerana mereka mempunyai terlalu banyak leptin dalam darah.

Akibatnya, tahap kepekaan terhadap hormon dikurangkan (daya tahan leptin) dan membuat orang itu terus makan. Ini sering dialami oleh orang yang mengalami kegemukan sehingga boleh menjadi penyebab kegemukan dagu berganda .

7. Faktor genetik

Hubungan antara faktor genetik dan dagu berganda sebenarnya tidak jauh dari punca kegemukan. Oleh itu, kanak-kanak dengan ibu bapa yang gemuk cenderung gemuk dan mempunyai anak kembar.

Selain itu, genetik juga mempengaruhi keanjalan kulit. Maksudnya, bentuk dagu yang dimiliki oleh orang tua sangat mungkin diturunkan kepada anda, sehingga dagu berganda juga dapat dibentuk dari keturunan ini.

Bagaimana mengatasi dagu berganda?

Dagu berganda atau dagu berkembar kadang-kadang menurunkan keyakinan pada sesetengah orang. Oleh itu, banyak orang berusaha mencari cara untuk mengatasi salah satu gejala kegemukan, mulai dari senaman hingga diet yang lebih sihat.

Bersenam

Salah satu cara yang paling berkesan untuk menghilangkan lemak dagu berganda adalah dengan bersenam. Penyelidikan jenis senaman ini masih agak kecil, tetapi sekurang-kurangnya dapat membantu membakar lemak di kawasan ini.

Dengan cara itu, lipatan lemak di dagu mungkin akan hilang. Berikut adalah beberapa siri latihan yang boleh anda gunakan untuk merawat dagu berganda.

Pemanasan leher

Sama seperti sukan lain, anda harus memanaskan badan terlebih dahulu untuk mengelakkan kecederaan. Cuba mulakan latihan ini dengan pergerakan tertentu, iaitu:

 • pusingkan kepala perlahan-lahan ke hadapan dan ke bawah
 • buat gerakan bulat mengikut arah jam
 • arah pergerakan terbalik
 • panjangkan rahang anda ke kiri kemudian ke hadapan,
 • kemudian meregangkan ke kanan dan ke belakang
 • tahan setiap kedudukan selama satu atau dua saat

Bersiul

Bersiul, terutama menghadap ke siling, bagus untuk menguatkan otot. Sebenarnya, pergerakan ini juga memberi masa rehat untuk leher, terutama ketika bekerja seharian.

Terdapat juga sejumlah gerakan yang dapat diikuti ketika bersiul menghadap ke siling, yaitu:

 • duduk dengan punggung lurus dan bahu anda santai,
 • condongkan kepala ke belakang sehingga anda melihat ke siling,
 • tutup bibir agar menyerupai kerucut atau biasa digunakan ketika bersiul,
 • jaga bibir supaya terasa menguncup pada kedua-dua belah leher,
 • tahan kedudukan selama 10-20 saat, dan
 • ulangi 10 kali.

Corak pemakanan sihat

Apabila penyebabnya dagu berganda yang dialami adalah kegemukan, anda boleh mula merancang diet yang sihat. Diet yang sihat bertujuan untuk menurunkan berat badan sehingga lemak dagu dikurangkan.

Beberapa petua untuk memulakan tabiat makan yang sihat disertai dengan senaman teratur termasuk:

 • makan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan
 • gantikan bijirin halus dengan bijirin penuh,
 • elakkan makanan yang diproses,
 • pengambilan protein tanpa lemak, seperti ikan,
 • makan lemak sihat, seperti minyak zaitun dan kacang-kacangan,
 • elakkan goreng,
 • gunakan produk tenusu rendah lemak,
 • hadkan pengambilan gula, dan
 • kawalan bahagian.

Pada dasarnya terdapat banyak perkara yang boleh dilakukan untuk mengatasi dagu berganda. Walau bagaimanapun, anda perlu terlebih dahulu mengenal pasti apa penyebabnya untuk mengetahui cara yang betul untuk mengurangkan lemak ini di dagu.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berbincang dengan doktor atau pakar pemakanan anda untuk mendapatkan jawapan yang tepat.

Recent Posts