4 Persediaan Sebelum Melakukan Rawatan Terusan Akar

Rawatan saluran akar atau rawatan saluran akar Ini adalah prosedur pembedahan kecil yang dilakukan apabila jangkitan yang menyebabkan kerosakan telah membunuh gigi. Kaedah memperbaiki keadaan gigi ini juga dikenali sebagai endodontik.

Semasa rawatan saluran akar, doktor gigi akan mengeluarkan pulpa dan serat saraf yang dijangkiti dari pusat gigi dan mengisi rongga pulpa. Prosedur ini dapat mengelakkan jangkitan pada pulpa merebak ke gigi lain.

Tujuan rawatan pergigian adalah untuk "memelihara" gigi yang reput, tidak menghidupkannya semula. Rawatan saluran akar dilakukan kerana anda menginginkannya atau doktor anda menasihati anda untuk menyimpan gigi mati yang selamat.

Oleh kerana itu, anda masih boleh menggunakan struktur gigi lama anda seperti biasa. Tanpa memerlukan proses mengeluarkan gigi yang busuk dan kemudian memasang gigi palsu.

Bilakah rawatan saluran akar diperlukan?

Untuk mengetahui sama ada pulpa gigi dan serat saraf telah dijangkiti bakteria atau tidak, doktor akan membuat diagnosis dengan sinar-X atau sinar-X. Dipetik dari Perkhidmatan Kesihatan Nasional, gejala awal jangkitan pulpa gigi dan gentian saraf merangkumi perkara berikut.

  • Sakit ketika memakan makanan dan minuman panas atau sejuk
  • Sakit ketika menggigit dan mengunyah
  • gigi longgar

Jangkitan bakteria pada gigi yang tidak dikesan sedini mungkin boleh menyebabkan masalah baru. Salah satunya adalah gigi mati atau gigi busuk yang kadangkala tidak menunjukkan sebarang gejala.

Sekiranya tidak dirawat, ia boleh berkembang dan merebak ke tisu gigi yang lain dan menyebabkan gejala seperti di bawah.

  • Gusi bengkak di sekitar kawasan gigi yang dijangkiti
  • Abses gigi (poket nanah)
  • Bengkak muka
  • Perubahan warna gigi menjadi lebih gelap

Sekiranya anda merasakan tanda-tanda dan gejala seperti di atas, penting untuk segera berjumpa dan mendapatkan rawatan yang tepat dari doktor. Salah satunya adalah rawatan saluran akar.

Adakah rawatan saluran akar akan menyakitkan?

Ramai orang segera merasa gementar memikirkan kesakitan rawatan saluran akar. Sebenarnya, kesakitan yang timbul sebenarnya berpunca dari jangkitan pada gigi busuk, bukan dari prosedur yang dilakukan.

Prosedur saluran akar itu sendiri tidak menyakitkan. Rawatan saluran akar dilakukan untuk menghilangkan rasa sakit. Doktor terlebih dahulu akan memberi ubat bius atau anestetik tempatan untuk mematikan kawasan sekitar gigi yang rosak.

Selanjutnya, doktor gigi akan membersihkan bakteria dan jangkitan yang terdapat di gigi dan saluran akar, membersihkannya, dan melakukan pengisian gigi untuk mencegah jangkitan selanjutnya. Kesan sampingan yang anda rasakan hanyalah rasa tidak selesa di mulut dan bengkak di kawasan gigi yang akan sembuh dengan sendirinya.

Walaupun tidak menimbulkan rasa sakit, itu tidak bermaksud anda boleh datang tanpa persiapan yang betul. Kerana prosesnya rawatan saluran akar Ini biasanya dilakukan dalam 1-2 lawatan ke doktor gigi dan memerlukan masa yang agak lama.

Oleh itu, anda perlu mempersiapkan diri terlebih dahulu agar rawatan saluran akar dapat menjadi pengalaman doktor gigi yang bebas trauma dan tidak menakutkan.

Apa yang harus disediakan sebelum menjalani rawatan saluran akar?

Berikut adalah beberapa perkara yang harus anda persiapkan sebelum melakukan rawatan saluran akar atau: rawatan saluran akar .

1. Rujuk doktor anda mengenai ubat penahan sakit anda

Sekiranya gigi anda sudah dijangkiti, rawatan apa pun boleh menyebabkan rasa sakit dan tidak selesa di mulut. Antibiotik mungkin diresepkan oleh doktor anda untuk merawat jangkitan gigi dan membantu mengurangkan kesakitan.

Mengambil antibiotik juga dapat memendekkan masa pemulihan anda di kemudian hari. Ubat yang ditetapkan oleh doktor mesti diambil pada waktu yang tepat dan pada dos yang tepat secara berkala, kecuali jika diarahkan sebaliknya.

Juga beritahu kami apa ubat lain yang sedang anda ambil, sama ada ubat preskripsi atau bukan preskripsi. Secara amnya, jangan minum aspirin selama 10 hari sebelum rawatan.

Jangan minum ubat penahan sakit ubat tahan sakit ) tepat sebelum rawatan saluran akar yang dijadualkan untuk membantu mengurangkan kesakitan. Ini penting kerana doktor anda mungkin memerlukan anda menunjukkan kepada mereka dengan tepat di mana sakit gigi anda.

Sekiranya kesakitan sangat membebankan sehingga anda memerlukan ubat penenang, tidak boleh mengambil analgesik bukan narkotik, seperti paracetamol atau ibuprofen, beberapa jam sebelum dan selepas rawatan. Rujuk doktor anda untuk maklumat lebih lanjut.

2. Jangan merokok atau minum alkohol

Elakkan minum minuman beralkohol sekurang-kurangnya 24 jam sebelum rawatan saluran akar yang dijadualkan dan 48 jam selepasnya. Elakkan juga merokok 24 jam sebelum dan 72 jam selepas melakukan rawatan ini di doktor gigi.

Merokok dan minum alkohol dapat memperlambat masa penyembuhan dan berpotensi menyebabkan komplikasi. Di samping itu, sensasi mabuk yang mungkin menimpa anda sebenarnya dapat meningkatkan ketidakselesaan semasa prosedur.

Sekiranya boleh, kurangkan juga intensiti merokok dan minum alkohol setelah anda menjalani rawatan akar. Ini untuk mengelakkan masalah kesihatan gigi pada masa akan datang.

3. Cukup pengambilan makanan anda

Tidak ada batasan diet khas sebelum rawatan yang dijadualkan, kecuali jika doktor menasihati anda untuk menjalani anestetik melalui IV. Sekiranya demikian, tanyakan kepada doktor anda lebih lanjut mengenai apa yang anda boleh dan tidak boleh makan sebelum dan selepas rawatan saluran akar.

Sekiranya anda hanya penenang secara tempatan, ada baiknya anda menjamu selera dengan hidangan besar sebelum waktu yang dijadualkan atau sekurang-kurangnya makanan ringan untuk memerah perut anda melalui proses yang panjang.

Sekiranya mulut anda mati rasa dengan anestetik tempatan semasa prosedur ini, anda mungkin tidak dapat makan selama beberapa jam sehingga mati rasa hilang.

Anda juga perlu makan makanan ringan dan sup untuk beberapa hari pertama pemulihan. Elakkan makanan keras, kenyal, dan / atau melekit setelah pulang dari doktor gigi. Seboleh-bolehnya juga elakkan mengunyah di sebelah mulut di mana saluran akar gigi diekstraksi.

4. Pakai pakaian kasual

Sebelum berjumpa doktor, pastikan anda memakai pakaian kasual, selesa dan longgar. Prosedur ini mungkin memerlukan masa yang lama sehingga anda ingin merasa selesa dan merasa seperti di rumah duduk lama di kerusi pesakit.

Seboleh-bolehnya pakai pakaian berwarna putih atau terang kerana mungkin ada yang menggunakan doktor natrium hipoklorit (peluntur) sebagai agen pengairan. Elakkan juga menggunakan solekan tebal semasa prosedur ini.

Setelah pulang dari doktor setelah menjalani rawatan saluran akar, banyak berehat dan mengelakkan aktiviti fizikal yang berat. Jaga kepala anda lebih tinggi daripada jantung anda ketika berbaring.

Kemudian lakukan rawatan gigi mengikut cadangan doktor, misalnya menggosok gigi dengan betul dan teratur, menggunakan sejenis sikat gigi dengan bulu lembut, ubat gigi fluorida, flos, dan menggunakan ubat kumur.

Recent Posts