Sabun untuk Kudis dan Petua Merawat Kulit Selepas Mandi

Kudis atau kudis adalah penyakit kulit yang disebabkan oleh jangkitan tungau Sarcoptes scabiei. Tungau hidup dan bertelur di kulit, menyebabkan ruam kulit dan gatal. Cara terbaik untuk merawat keadaan ini adalah dengan menggunakan ubat-ubatan yang diresepkan oleh doktor. Selain itu, mandi menggunakan sabun dengan formula tertentu, seperti sabun sulfur, juga berkesan dalam membantu mengawal gejala penyakit kudis.

Formula sabun yang betul untuk merawat kudis

Ruam dalam bentuk bintik merah atau nodul yang disebabkan oleh tungau yang menyebabkan kudis boleh menyebabkan gatal-gatal yang menjengkelkan, terutama pada waktu malam.

Selain daripada rawatan topikal seperti salap phermethrin, Penjagaan kulit di rumah juga dapat melegakan gejala kudis. Mandi dengan sabun yang diformulasikan khas untuk kudis tidak menghentikan jangkitan dan membunuh hama. Namun, sabun yang betul dapat mengurangkan rasa gatal dan menyengat yang anda rasakan akibat kudis.

Oleh itu, formula sabun apa yang dapat membantu melegakan penyakit kudis?

1. Sabun sulfur

Kandungan sulfur paling kerap dijumpai dalam krim anti jerawat. Krim yang mengandungi belerang mempunyai keupayaan untuk menghilangkan lebihan minyak dan kotoran penyebab jerawat dari permukaan kulit secara menyeluruh.

Walau bagaimanapun, sabun belerang juga boleh digunakan untuk melegakan gejala kudis. Kandungan sulfur atau sulfur dalam sabun dapat digunakan untuk menghilangkan rasa gatal yang tidak tertahankan.

Menurut Mayo Clinic, ada kaedah mandi yang betul untuk mendapatkan kesan maksimum dari sabun sulfur ini untuk kudis, iaitu:

  1. Mandi suam ketika menggunakan sabun sulfur.
  2. Pada kulit yang terkena kudis, bersihkan dengan sabun belerang dengan lembut dan bilas hingga bersih.
  3. Gosokkan sabun belerang dengan lembut pada ruam kudis selama beberapa minit.
  4. Tanpa membilas lagi, bersihkan kulit yang mengelupas menggunakan tuala atau tisu.

Sabun ini sangat senang didapati di pelbagai farmasi dan pasar raya.

Perkara yang perlu dipertimbangkan semasa menggunakan sabun sulfur

Sabun dengan kandungan sulfur selamat untuk kanak-kanak dan orang dewasa dengan penyakit kudis. Hingga kini belum ada hasil penyelidikan yang mencukupi untuk risiko penggunaan kandungan sulfur pada wanita hamil dan menyusui.

Walau bagaimanapun, anda tidak boleh menggunakannya secara berkala dan berpanjangan. Anda masih perlu memperhatikan had dos yang disyorkan secara perubatan.

Dos sabun belerang yang disyorkan untuk merawat kudis adalah 6-10% untuk digunakan sekali sehari selama tiga hari.

Sabun sulfur umumnya tidak mempunyai risiko kesan sampingan yang ketara. Walau bagaimanapun, jika reaksi alergi berlaku kerana penggunaan sabun untuk kudis, hentikan penggunaannya dengan segera dan beritahu doktor anda.

2. Sabun dengan monosulfiram untuk kudis

Monosulfiram adalah bahan yang sejak 1942 telah digunakan sebagai bahan utama dalam ubat kudis. Sebagai penawar kudis, monosulfiram biasanya disapu ke seluruh badan setelah mandi selama dua hingga tiga hari berturut-turut.

Menurut artikel yang bertajuk Rawatan kudis: perspektif yang lebih baru, Sabun yang mengandung monosulfiram telah digunakan untuk mencegah penularan kudis di lingkungan yang dijangkiti.

Penjagaan kulit dan gaya hidup bersih untuk merawat kudis

Selain menggunakan sabun dengan formula tertentu, beberapa usaha juga dapat dilakukan untuk membantu memulihkan kesihatan kulit yang terkena penyakit kudis.

Kudis atau kudis sering dikaitkan dengan penerapan gaya hidup yang tidak bersih atau kotor. Sebenarnya, penyebab utama penyakit ini tidak berkaitan dengan kebersihan, tetapi penularan serangga parasit yang menyebabkan kudis, iaitu tungau Sarcoptes scabiei.

1. Meringankan ruam kulit kudis

Salah satu cara mudah untuk menghilangkan rasa gatal dari kudis adalah menggunakan kompres sejuk. Kompres boleh dibuat dengan ketulan ais yang dicampurkan dengan air. Apabila terasa gatal, letakkan kompres ini di permukaan kulit hingga mereda.

Keadaan bilik lembap dan suhu panas sering dapat memburukkan lagi gejala kudis. Untuk memperbaikinya, cubalah menyejukkan badan anda dengan berehat di bilik yang lebih sejuk atau menggunakan penghawa dingin dan kipas.

2. Pastikan kulit lembap dengan losyen

Losyen atau krim bukan kosmetik yang tidak mengandungi wangian seperti krim hidrokortison, krim Benadryl, dan losyen Caladryl mengandungi formula yang dapat melegakan gatal buat sementara waktu. Apabila kudis sembuh, losyen ini juga dapat mengembalikan kelembapan pada kulit yang terkena kudis.

3. Hentikan tabiat menggaru

Rawatan perubatan, sabun khas untuk penyakit kudis atau menggunakan perawatan kulit seperti di atas akan kurang berkesan sekiranya anda tidak menghentikan kebiasaan menggaru.

Kulit gatal apabila anda terus menggaru boleh menjadi jengkel. Keadaan kulit yang jengkel dan cedera lebih rentan terhadap jangkitan yang disebabkan oleh bakteria yang menyebabkan penyakit kulit berjangkit lain, salah satunya adalah bakteria strep yang menyebabkan impetigo.

Beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi kebiasaan ini adalah:

  • Lindungi kawasan kulit yang terkena dengan pembalut, tetapi pastikan ia tetap bersih dan kering.
  • Elakkan pakaian yang ketat dan kasar yang menyebabkan gatal pada waktu malam dan beralih ke memakai pakaian yang lembut.
  • Potong kuku secara berkala.
  • Gunakan sarung tangan, terutamanya ketika tidur pada waktu malam.

4. Jangan meminjam barang antara satu sama lain

Tungau yang menyebabkan kudis juga dapat disebarkan melalui barang peribadi bersama seperti pakaian, tuala, atau sprei. Tungau boleh melekat pada kain, pakaian, cadar, dan tuala.

Bilangan tungau yang tinggal di kulit anda boleh meningkat jika anda menggunakan barang-barang ini pada masa yang sama dengan seseorang yang menghidap kudis. Oleh itu, anda perlu menggunakan barang-barang ini secara bebas dan tidak berkongsi bilik yang sama dengan penghidap kudis yang lain.

5. Basuh pakaian secara berasingan

Akhirnya, penting bagi anda untuk selalu mencuci semua pakaian dan cadar yang anda gunakan untuk mengelakkan jangkitan kudis berulang.

Cara untuk menghilangkan tungau adalah dengan mencuci semua barang yang melekat pada kulit menggunakan sabun pembersih atau pencuci anti-tungau dan air panas.

Untuk barang yang tidak boleh dicuci, barang boleh diletakkan di dalam beg plastik tertutup dan diletakkan di tempat yang sukar dijangkau sekurang-kurangnya 72 jam.

Penggunaan sabun untuk kudis dan penjagaan kulit adalah penting, terutama bagi anda yang tinggal atau melakukan aktiviti penuh di persekitaran komunal tertutup, seperti asrama, rumah jagaan, sekolah asrama Islam, dan penjara.

Ini dilakukan untuk mengelakkan penyebaran kudis yang cepat di persekitaran terpencil.

Recent Posts