Mengkaji Kaki Diabetes, Komplikasi Yang Boleh Menjadi Amputasi |

Diabetes mellitus atau diabetes adalah penyakit kronik yang boleh menyebabkan komplikasi serius jika tidak dirawat. Nah, salah satu risiko komplikasi yang paling biasa adalah luka pada kaki (ulser diabetes) atau juga dikenali sebagai kaki diabetes. Ketahui lebih lanjut mengenai komplikasi diabetes pada kaki dalam tinjauan berikut.

Penyebab ulser diabetes (ulser kaki diabetes)

Kaki diabetes adalah komplikasi pada kaki pesakit kencing manis kerana tahap gula darah tinggi yang tidak terkawal (hiperglikemia).

Komplikasi ini umumnya berbentuk ulser diabetes atau luka akibat jangkitan atau kerosakan pada tisu kulit pada kaki pesakit kencing manis. Apabila tahap gula dalam darah terlalu tinggi (hiperglikemia), anda menghadapi risiko kerosakan saraf.

Menurut Institut Diabetes Nasional, ketika berlaku kerosakan saraf (neuropati diabetes), orang yang menghidap diabetes tidak dapat merasakan sakit atau sensasi aneh ketika kaki cedera.

Itulah yang menyebabkan pesakit diabetes tidak menyedari ada luka di kaki sehingga akhirnya membuat luka lebih teruk kerana tidak dirawat.

Pada masa yang sama, saluran darah yang rosak di kaki tidak dapat mengalirkan darah kaya nutrien dan oksigen dengan lancar.

Sebenarnya, aliran darah yang kaya dengan oksigen dan nutrien sangat penting untuk proses penyembuhan luka. Ini diperburuk oleh sistem imun yang lemah sehingga jangkitan semakin teruk.

Tanpa aliran darah yang baik, luka diabetes pada kaki sukar untuk sembuh atau mungkin tidak sembuh sama sekali.

Secara beransur-ansur, luka di kaki akan berubah menjadi bisul diabetes atau bisul yang dijangkiti dan akhirnya kematian tisu (gangren).

Keadaan ulser diabetes yang semakin teruk boleh menyebabkan kecacatan kaki kekal.

Dalam kebanyakan kes, jangkitan yang teruk harus dirawat dengan amputasi kaki untuk menghentikan jangkitan daripada merebak ke kawasan badan yang lain.

Selain itu, mereka yang mempunyai kaki diabetes juga cenderung kesemutan dan kesukaran menggerakkan kaki mereka kerana kerosakan pada saraf kaki.

Gangguan kaki diabetes

Ulser diabetes boleh dicirikan oleh kerosakan atau kematian tisu di kaki kerana pelbagai faktor, termasuk kerengsaan kulit, jangkitan, dan masalah saraf di kaki.

Berikut adalah beberapa keadaan ulser diabetes dan gangguan kaki yang mungkin dialami oleh pesakit diabetes menurut American Diabetes Association.

1. Jangkitan kulat

Jangkitan kulat pada kulit pada kaki pesakit kencing manis biasanya disebabkan oleh Candida albicans. Jamur ini dapat menyerang bahagian kulit yang lembab, kurang peredaran udara, dan tidak terkena cahaya matahari.

Gangguan kaki pada pesakit diabetes yang mempunyai jangkitan kulat menyebabkan gatal-gatal dan tompok-tompok merah di permukaan kaki.

Keadaan ini seterusnya membawa kepada pembentukan ulser diabetes. Jangkitan kulat yang paling biasa adalah kaki thlete atau dikenali sebagai kutu air.

2. Ulser

Ulser adalah luka terbuka pada kaki kerana kaki diabetes. Keadaan ini akan memakan masa yang sangat lama sehingga luka ditutup kembali.

Ulser boleh menjadi pintu masuk kuman dari luar yang kemudian menjangkiti kaki jika tidak dirawat seawal mungkin.

Apabila jangkitan berlaku, bisul boleh menjadi lebih teruk dan menjadi bisul diabetes yang dicirikan oleh pelepasan dan bau yang tidak menyenangkan dari kaki.

3. Hammertoes

Hammertoes adalah masalah yang menyebabkan jari kaki kelihatan bengkok ke bawah.

Keadaan ini berlaku kerana otot melemah dan tendon (tisu yang menghubungkan otot ke tulang) menjadi lebih pendek.

Perkara yang sama boleh berlaku pada ibu jari kaki yang melengkung ke arah jari kaki kedua. Keadaan ini dipanggil bunion.

Gangguan kaki diabetes ini menyebabkan pesakit kencing manis sukar berjalan dan menyebabkan kesakitan.

4. Kulit kering dan retak

Neuropati diabetes boleh menjadikan kulit kaki kering. Gangguan ini juga merupakan salah satu gejala diabetes yang paling biasa.

Pada pandangan pertama mungkin tidak berbahaya, tetapi kulit kering boleh menyebabkan retakan yang mungkin menjadi luka diabetes dan seterusnya menyebabkan ulser diabetes yang sukar disembuhkan.

5. Kaku

Selain kapalan, masalah kaki diabetes yang biasa dialami oleh pesakit kencing manis adalah elastik. Gangguan kaki ini disebabkan oleh geseran berterusan pada permukaan kasut.

Elastik berbentuk seperti gelembung yang dipenuhi dengan cecair. Pada orang yang menghidap diabetes, biasanya elastik akan lebih besar di permukaan kaki.

Tidak disyorkan untuk memecahkan elastik kerana ini boleh menyebabkan luka pada kaki yang berisiko mendapat jangkitan dan membentuk bisul diabetes.

6. Kalus

Callus atau kalous adalah bentuk gangguan kaki diabetes yang menyebabkan penumpukan kulit yang akhirnya mengeras. Gangguan ini biasanya muncul di sekitar tumit atau telapak kaki.

Proses pengumpulan kulit akan berlaku lebih cepat pada individu yang menghidap diabetes sehingga kapalan terbentuk.

Kalus pada pesakit diabetes biasanya dipicu oleh kasut yang tidak sesuai dengan bentuk kaki yang berubah kerana: hammertoes.

Perlu diingat, walaupun ia menyebabkan ketidakselesaan, jangan memotong penumpukan kulit Ini kerana boleh menyebabkan pendarahan dan ulser diabetes.

Kalus

7. Kaki Charcot

Kerosakan saraf dari neuropati diabetes boleh menyebabkan perubahan bentuk kaki atau kaki Charcot.

Gejala kaki diabetes pada mulanya dicirikan oleh keradangan, kemerahan, dan pembengkakan.

Apabila pembengkakan kaki bertambah besar, pesakit diabetes biasanya mula merasa sakit sehingga tulang di kaki yang bengkak bergeser dan retak.

Keadaan ini sering mempengaruhi bahagian atas kaki berhampiran pergelangan kaki. Pergeseran dan patah tulang menyebabkan kaki atas menjadi melengkung.

Cara mencegah luka diabetes pada kaki

Tidak sedikit pesakit diabetes yang mengalami kecederaan pada kaki akibat aktiviti dan senaman.

Itulah sebabnya penting bagi anda untuk mencuba yang terbaik untuk mengelakkan berlakunya luka diabetes yang boleh menyebabkan komplikasi kaki diabetes.

Berikut adalah cara untuk mengelakkan luka yang boleh berkembang menjadi bisul diabetes.

1. Elakkan sukan yang memberi banyak kesan pada kaki

Walaupun anda mesti melakukan senaman secara teratur, anda masih perlu memperhatikan jenis latihan untuk mengelakkan kecederaan, terutama pada kaki.

Sukan yang terlalu berat mempunyai risiko kecederaan besar bagi pesakit diabetes. Beberapa jenis latihan yang boleh menjadi pilihan anda seperti yoga, tai chi, berjalan santai dan berenang dan bukannya berlari.

Berbanding dengan sukan lain, berlari boleh memberi kesan berulang pada tapak kaki anda.

Keadaan ini dapat meningkatkan risiko kecederaan mengakibatkan ulser diabetes.

6 Jenis Latihan untuk Diabetes dan Petua untuk Selamat Melakukannya

2. Pilih kasut mengikut aktiviti yang anda lakukan

Cara lain untuk mencegah bisul diabetes adalah dengan selalu menggunakan kasut yang sesuai untuk aktiviti yang akan anda lakukan, misalnya menggunakan kasut lari untuk bersenam berjoging .

Penggunaan kasut yang betul dapat membantu melancarkan aliran darah ke kaki semasa melakukan aktiviti. Sebaliknya, memakai kasut yang tidak sesuai boleh menyebabkan anda mengalami kecederaan.

Pastikan juga ukuran kasut yang betul dan tidak sempit agar tidak menyebabkan kapalan yang berpotensi menjadi luka atau bisul diabetes.

Terdapat beberapa petua yang boleh anda pertimbangkan dalam memilih kasut untuk diabetes, iaitu:

  • Pilih kasut yang dalam, kira-kira 0.6-1.2 cm dari kasut biasa, supaya kaki tidak terlalu sempit.
  • Pilih kasut ringan dengan bahan fleksibel, seperti kulit atau kanvas.
  • Pilih kasut yang tali pinggang anda boleh dilonggarkan atau kencangkan, sehingga boleh disesuaikan dengan keadaan kaki anda.
  • Kasut harus mempunyai punggung yang kuat dengan tapak kaki yang lembut dan bernafas.
  • Jangan memilih kasut yang sempit, tinggalkan jarak kira-kira setengah sentimeter dari kaki hingga kaki.

4. Sentiasa gunakan kasut yang lengkap dengan stoking

Semasa dalam perjalanan, jangan lupa menggunakan kasut, termasuk di rumah.

Kasut yang betul dan cukup tebal dapat melindungi telapak kaki anda dari pelbagai benda tajam yang boleh mencederakan kaki.

Stoking memastikan kaki anda kering dan lebih terlindung dari objek luar yang boleh mencederakan kaki.

Bukan hanya itu, kaki anda juga akan merasa selesa kerana stoking yang berfungsi sebagai bantal lembut pada kasut.

5. Periksa dan periksa keadaan kaki setiap hari

Biasakan memeriksa kaki anda sebelum dan selepas bersenam kerana anda mungkin mengalami kecederaan tetapi tidak sakit.

Selain itu, biasakan membasuh kaki dan mengeringkannya dengan segera agar kaki anda sentiasa bersih.

Pastikan kaki anda kering sebagai langkah berjaga-jaga sebelum sakit timbul. Elakkan membersihkan kaki dengan air yang terlalu panas.

Periksa kaki anda dengan kerap untuk sebarang perubahan yang tidak biasa, termasuk luka, luka, atau bisul kulit.

Luka terbuka, calar, atau luka di kaki harus segera berjumpa doktor.

Kaki diabetes atau bisul diabetes dapat dielakkan jika anda menjalani gaya hidup sihat untuk mengawal kadar gula dalam darah dan mengikuti nasihat pengambilan ubat diabetes dari doktor jika perlu.

Penjagaan dan pemeriksaan kaki harus dilakukan secara rutin setiap hari.

Sekiranya anda mengalami simptom yang berkaitan dengan kaki diabetes,, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found