Bolehkah Anda Hamil Selepas Menstruasi Tanpa Seks? -

Menstruasi atau haid adalah salah satu penilaian kesuburan pada wanita. Selepas haid, tubuh wanita melalui fasa ovulasi dan waktunya tepat untuk persenyawaan berlaku. Namun, bolehkah wanita hamil selepas haid tanpa melakukan hubungan seks sebelumnya? Inilah penjelasannya.

Bolehkah anda hamil selepas haid tanpa melakukan hubungan seks?

Dr. Philip B. Imler dan David Wilbanks mendedahkan dalam buku itu Panduan Penting untuk Mengandung bahawa melakukan hubungan seks pada masa ovulasi meningkatkan kemungkinan untuk hamil.

Sebenarnya, kehamilan adalah keadaan yang tidak dapat anda jangkakan. Memetik dari NHS, anda masih boleh hamil walaupun anda tidak melakukan hubungan seks semasa ovulasi atau menggunakan alat kontrasepsi.

Kemudian, hamil selepas haid tanpa melakukan hubungan seks, bolehkah ia berlaku? Tidak boleh. Anda hanya boleh hamil setelah melakukan hubungan seks dengan pasangan.

Pembajaan boleh berlaku apabila sperma menyuburkan telur. Tanpa hubungan seks, sperma tidak dapat menyuburkan telur.

Namun, persenyawaan masih boleh berlaku sekiranya anda melakukan persenyawaan buatan seperti inseminasi, proses kehamilan tanpa melakukan hubungan seks.

Wanita masih boleh hamil walaupun mereka melakukan hubungan seks selepas atau sebelum haid. Walaupun anda menggunakan alat kontraseptif.

Sebabnya, sperma dapat bertahan dalam tubuh wanita selama beberapa hari setelah melakukan hubungan seksual.

Oleh itu, mengelakkan atau melakukan hubungan seks di luar tingkap subur anda tidak akan mengurangkan peluang anda hamil.

Walau bagaimanapun, masa kehamilan yang paling mungkin adalah ketika kitaran haid anda dalam tempoh subur.

Fahami kitaran haid anda

Walaupun anda tidak dapat hamil tepat setelah haid anda selesai tanpa hubungan seks, wanita masih perlu memahami kitaran haid mereka.

Secara amnya, kitaran haid wanita berlangsung 21-35 hari. Kitaran ini bermula dari hari pertama haid, hingga hari pertama haid berikutnya.

Sekiranya anda mempunyai kitaran haid 28 hari, tempoh subur atau ovulasi anda akan berlaku pada hari ke-14 sebelum haid anda. Walau bagaimanapun, pengiraan ini tetap tidak pasti.

Selain tarikh haid, anda dapat mengetahui masa subur anda dengan beberapa cara, iaitu:

  • pelepasan putih,
  • cecair faraj lebih halus dan nipis, dan
  • peningkatan suhu badan basal.

Suhu badan basal adalah keadaan suhu badan pada waktu pagi sebelum bangun dari tidur.

Perubahan suhu badan basal biasanya berlaku sekitar 12 hingga 24 jam selepas atau dalam tempoh subur.

Memetik dari NHS, walaupun ada kemungkinan kecil untuk hamil setelah haid, kehamilan masih dapat terjadi. Sebabnya, sperma dapat bertahan di dalam badan selama 7 hari selepas hubungan seksual.

Maksudnya, wanita masih boleh hamil setelah haid berakhir, jika tempoh ovulasi lebih awal. Ini biasanya berlaku pada wanita dengan kitaran haid yang pendek atau kurang dari 28 hari.

Jadi, jika seorang wanita masih bimbang sama ada dia boleh hamil selepas haid tanpa melakukan hubungan seks, jawapannya adalah tidak.

Recent Posts