Sakit haid yang normal dan tidak normal, Inilah Cara untuk membezakannya

Kesakitan haid adalah momok terbesar bagi wanita setiap bulan. Bagaimana tidak, kesakitan yang berlaku di kawasan sekitar perut dan pinggang sering menyukarkan wanita untuk melakukan aktiviti seperti biasa. Selama ini anda mungkin sering bimbang bahawa sakit haid yang anda rasakan adalah tanda masalah kesihatan yang berbahaya. Jadi, bagaimana membezakan kesakitan haid yang normal dan tidak normal? Inilah penjelasannya.

Bagaimana untuk mengetahui perbezaan antara kesakitan haid yang normal dan tidak normal?

Keterukan kesakitan haid pada setiap wanita berbeza. Ada yang mengalami sakit haid ringan, sementara yang lain mengalami kesakitan yang teruk sehingga sukar bergerak - walaupun hanya berjalan.

Mari lihat perbezaan antara kesakitan haid normal dan tidak normal di bawah, kemudian tentukan mana yang sesuai dengan keadaan anda.

1. Kesakitan haid yang normal biasanya hanya berlangsung maksimum tiga hingga empat hari

Mendekati tempoh haid, lapisan endometrium atau rahim akan mengalami penebalan. Ia digunakan untuk mempersiapkan penyambungan telur yang berjaya disenyawakan.

Apabila telur tidak disenyawakan, tisu endometrium akan hilang bersama dengan darah. Pada masa yang sama, bahan kimia yang disebut prostaglandin dilepaskan dan mencetuskan keradangan. Nah, keadaan ini kemudian mencetuskan pengecutan otot, seperti kekejangan perut.

Jessia Shepherd, MD, penolong profesor obstetrik klinikal dan ginekologi di University of Illinois College of Medicine di Chicago, memberitahu Self bahawa kekejangan perut normal biasanya berlangsung 2 hingga 3 hari dalam kitaran haid. Ini bermaksud, sakit perut dan kekejangan yang berlangsung lebih dari 3 hari boleh dikategorikan sebagai sakit haid yang tidak normal.

2. Kesakitan haid yang normal biasanya mudah diatasi

Biasanya, kekejangan haid yang normal boleh dirawat dengan alat pemanas, botol air panas, atau mengambil ubat anti-radang sederhana seperti ibuprofen. Di samping itu, doktor boleh mengesyorkan pil kawalan kelahiran dengan pelbagai pertimbangan.

Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa makanan tambahan yang mengandungi kalsium, magnesium, dan vitamin D dapat membantu mengurangkan gejala PMS. Walau bagaimanapun, pastikan anda selalu berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat mengikut gejala anda.

Bagi anda yang suka bersenam, anda harus meneruskan tabiat sihat ini. Sebabnya, pembebasan endorfin semasa bersenam dapat meningkatkan bekalan oksigen ke rahim dan menguatkan pelvis. Apabila oksigen mencukupi, maka kekejangan perut dan gejala PMS yang lain dapat diatasi dengan baik.

3. Kesakitan haid yang tidak normal cenderung mengganggu aktiviti

Menurut Candace Howe, MD, seorang doktor dari HM Medical di Newport Beach, California, sakit haid dikatakan tidak normal sekiranya rasa sakit cenderung cukup parah sehingga mengganggu aktiviti. Sebenarnya, kira-kira 20 peratus wanita mengalami ini.

Wanita yang mengalami kekejangan perut yang teruk biasanya menghabiskan lebih banyak masa di tempat tidur dan merengkuh dengan sakit perut. Bukan hanya sakit fizikal, kebanyakan wanita juga mengalami ketidakselesaan psikologi. Itulah sebabnya, wanita cenderung mudah dalam keadaan buruk ketika mereka sedang haid.

4. Kesakitan haid yang tidak normal tidak dapat diubati dengan ubat bebas

Pada asasnya, kesakitan haid dapat diatasi dengan ubat penghilang rasa sakit di luar kaunter, seperti paracetamol atau ibuprofen. Sekiranya sakit haid tidak hilang walaupun anda telah mengambil ubat ini, maka ini boleh dikatakan tidak normal dan anda perlu segera berjumpa doktor.

Sekiranya anda berfikir bahawa pengambilan ubat penahan sakit yang banyak dapat menyembuhkan kekejangan perut yang teruk, maka anda sangat salah. Hati-hati, pengambilan ubat-ubatan yang tidak disarankan sebenarnya memberi kesan berbahaya.

Sekiranya rasa sakit tidak reda, segera berjumpa doktor. Kerana, ini dikhuatiri akan menjadi tanda penyakit di kawasan organ pembiakan wanita, seperti endometriosis, fibroid rahim, dan sebagainya.

5. Kesakitan haid yang tidak normal berlaku secara tidak teratur setiap bulan

Bagi anda yang mengalami kekejangan perut sejak awal haid, ini disebut sebagai senggugut primer. Berita baiknya, ini cenderung normal sebagai tindak balas terhadap kepekaan tubuh terhadap hormon haid.

Walau bagaimanapun, jika kekejangan perut yang teruk tidak berlaku sejak awal haid dan tidak setiap bulan, maka ini disebut sebagai senggugut sekunder. Nah, jenis senggugut ini harus berhati-hati.

Senggugut sekunder boleh menyebabkan pendarahan berat dan dapat menunjukkan adanya penyakit tertentu. Contohnya termasuk endometriosis, fibroid rahim, adenomiosis, penyakit radang pelvis, atau sista ovari. Yang pasti, segera berjumpa doktor.

Recent Posts