5 Faedah Makan Buah Gairah untuk Kesihatan |

Buah nafsu adalah buah yang dimakan oleh biji. Buah ini mempunyai rasa khas, dengan rasa manis dan masam yang menyegarkan. Dilaporkan, kandungan markisa mempunyai banyak manfaat kesihatan. Ada apa-apa?

Kandungan nutrisi buah nafsu

Buah nafsu adalah buah tanaman tropika yang dikenali sebagai Passiflora . Tumbuhan ini tumbuh di iklim yang hangat seperti Australia, India, dan Indonesia. Terdapat dua jenis markisa yang biasa dijumpai di Indonesia, iaitu markisa ungu dan kuning.

Buah markisa ungu adalah yang paling banyak ditanam kerana rasanya yang paling sedap dengan aroma yang harum. Biasanya, buah ini dapat dijumpai di kawasan tanah tinggi dengan iklim basah.

Sementara itu, markisa kuning adalah mutasi buah markisa ungu. Jenis bernama saintifik Passiflora flavicarpa lebih besar dan rasanya lebih masam. Buah markisa kuning tumbuh lebih subur di dataran rendah atau iklim yang hangat.

Walaupun mereka berbeza warna dan rasa, kandungan nutrisi buah markisa ungu dan kuning tidak begitu berbeza. Berikut adalah nutrien yang anda dapat dari memakan dua 100 gram buah markisa.

 • Tenaga: 144 kcal
 • Protein: 3.5 gram
 • Lemak: 1.2 gram
 • Karbohidrat: 29.8 gram
 • Serat: 11.4 gram
 • Beta karotena: 969 mikrogram
 • Tiamin (vitamin B1): 0.02 mikrogram
 • Riboflavin (vitamin B2): 0.17 mikrogram
 • Niacin (vitamin B3): 2 miligram
 • Vitamin C: 10 miligram
 • Kalsium: 27 miligram
 • Fosforus: 203 miligram
 • Besi: 1.4 miligram
 • Natrium: 37 miligram
 • Kalium: 453 miligram
 • Magnesium: 29 miligram
 • Zink: 0.11 miligram

Buah markisa juga kaya dengan sebatian tumbuhan yang mempunyai sifat antioksidan. Sebilangan sebatian dengan kandungan tertinggi adalah karotenoid dan polifenol.

Manfaat kesihatan dari buah markisa

Pelbagai kandungan nutrisi dalam markisa dapat memberikan manfaat kepada tubuh anda sebagai berikut.

1. Berpotensi menurunkan risiko barah

Penyakit kronik seperti barah boleh bermula dari kesan radikal bebas pada sel badan. Radikal bebas adalah sebahagian daripada tindak balas semula jadi dalam sel. Walau bagaimanapun, radikal bebas dalam jumlah besar dapat merosakkan DNA sel dan mencetuskan pembentukan barah.

Salah satu antioksidan dalam buah markisa, beta karoten, dapat membantu menurunkan risiko barah. Menurut beberapa kajian, ada kaitan antara diet tinggi beta-karoten dan penurunan risiko barah payudara dan perut.

2. Membantu melegakan simptom asma

Buah nafsu dianggap mempunyai khasiat untuk pesakit asma. Kandungan vitamin C dalam buah ini berfungsi dengan menghalang fungsi histamin. Histamine adalah sebatian dalam sel yang menyebabkan reaksi alergi dan pelbagai gejala asma.

Sekiranya anda menghidap asma, saluran udara anda juga meradang, sehingga sukar untuk bernafas. Berita baiknya, markisa kaya dengan polifenol yang mempunyai sifat anti-radang. Bahan ini dapat membantu melegakan keradangan sehingga saluran udara lega kembali.

3. Manfaat buah markisa untuk membuang air besar

Serat yang mencukupi sangat penting untuk mengekalkan sistem pencernaan yang sihat dan mencegah masalah pencernaan seperti sembelit. Malangnya, masih banyak orang yang tidak memenuhi keperluan serat harian mereka.

Buah nafsu mengandungi jumlah serat yang cukup tinggi. Mengkonsumsi kedua buah ini dapat memenuhi hampir 30% keperluan serat harian anda. Berkat faedah ini, buah markisa sering dianggap sebagai julap semula jadi.

9 buah terbaik untuk melancarkan pembuangan air besar (BAB)

4. Membantu menurunkan berat badan

Buah markisa dapat membantu menurunkan berat badan kerana rendah kalori, natrium, dan lemak. Kandungan serat juga membuat anda kenyang lebih lama, mencegah kemungkinan makan berlebihan.

Bukan hanya itu, markisa kaya dengan karbohidrat kompleks dan gula semula jadi yang membantu menurunkan kadar kolesterol. Buah berwarna cerah ini juga dapat mempercepat proses pemulihan badan dengan memenuhi pengambilan tenaga kerana bersenam.

5. Mengurangkan kegelisahan dan membantu anda tidur lena

Sekiranya anda menghadapi masalah tidur, cuba makan satu atau dua buah markisa. Buah ini mengandungi banyak magnesium, yang menurut para pakar adalah mineral penting untuk mengurangkan tekanan dan kegelisahan.

Manfaat magnesium untuk mengurangkan kegelisahan telah disebutkan dalam sebuah kajian pada tahun 2017. Penemuan ini masih memerlukan kajian lebih lanjut, tetapi tidak ada yang salah jika anda ingin minum segelas jus buah markisa untuk tidur malam yang lebih baik.

Di sebalik bentuknya yang unik, buah markisa ternyata menjimatkan sejumlah faedah yang tidak dijangka. Sebilangan besar faedah ini berasal dari kandungan vitamin, antioksidan dan serat yang tinggi dalam buah ini.

Walaupun begitu, ingatlah untuk memakan buah markisa secara sederhana. Orang yang mengalami alahan lateks mungkin mengalami reaksi ketika memakan buah ini. Oleh itu, pastikan anda tidak berlebihan.

Recent Posts