Pencegahan Demam Denggi (DHF) di Rumah Melalui 8 Cara Mudah

Demam berdarah denggi (DHF) adalah penyakit berjangkit yang disebabkan oleh nyamuk Aedes aegypti pembawa virus denggi. Gejala DHF yang tidak dikenali dan dirawat terlalu lama boleh menyebabkan pendarahan dalaman yang berbahaya. Oleh itu, diperlukan usaha untuk mencegah demam denggi atau denggi dari diri anda dan orang-orang di sekitar rumah agar penyakit ini tidak merebak secara meluas. Bagaimana untuk?

Cara mencegah demam denggi (DHF) di rumah

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, demam berdarah dengue aka DHF disebarkan melalui gigitan nyamuk Aedes dijangkiti virus denggi. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, pesakit berisiko mendapat komplikasi DHF yang boleh membawa maut. Pencegahan denggi adalah mustahak untuk dilakukan agar anda tidak menghadapi risiko ini.

Mungkin anda sudah biasa dengan slogan untuk mencegah demam denggi (DHF) yang berbunyi 3M: longkang, tutup, dan kuburkan. Walau bagaimanapun, prinsip pencegahan denggi bukan hanya itu.

Cara yang paling penting adalah memastikan anda tidak digigit nyamuk Aedes aegypti untuk mencegah penularan demam denggi. Ini dapat dilakukan dengan menjaga kebersihan lingkungan, serta menggunakan penghalau nyamuk untuk mencegahnya berkembang biak di rumah.

1. Tiriskan tab mandi seminggu sekali

Air bertakung adalah tempat untuk nyamuk Aedes aegypti membiak. Nyamuk betina pertama kali akan bertelur di dinding bak berisi air. Larva nyamuk yang menetas dari telur kemudian akan mendapat makanan dari mikroorganisma di sekitarnya.

Lama kelamaan, larva nyamuk akan tumbuh menjadi nyamuk dewasa. Seluruh kitaran ini berlangsung selama 8-10 hari pada suhu bilik.

Oleh itu, mengeringkan dan membersihkan mandi sekurang-kurangnya sekali seminggu adalah kaedah terpenting untuk mencegah denggi. Kebiasaan ini dapat menyingkirkan nyamuk Aedes aegypti dan memutuskan rantai penularan demam denggi.

2. Bersihkan juga bekas air yang lain

Jangan hanya berhenti di bilik mandi. Anda juga perlu mengalirkan dan membersihkan pelbagai bekas lain di rumah yang menahan air untuk mencegah demam denggi. Perabot seperti lembangan, kaleng, pasu atau pasu bunga, baldi, dan sebagainya boleh menjadi sarang nyamuk jika tidak dikeringkan dengan tekun.

Biasakan menguras bekas air sekurang-kurangnya dua kali seminggu sebagai langkah pencegahan demam denggi di rumah. Selepas itu, tutup rapat bekas yang mungkin menjadi sarang nyamuk.

Buang bekas lama dan tidak terpakai sehingga tidak menjadi lopak.

3. Pasang kelambu dan kain kasa

Untuk cara mencegah nyamuk denggi memasuki rumah, anda boleh memasang skrin pada setiap lubang dan tingkap pengudaraan.

Terdapat pelbagai jenis kelambu, ada yang terbuat dari wayar, magnet, dan bahkan jaring ketat yang nipis tetapi kuat untuk menjauhkan nyamuk dari luar.

Pencegahan demam denggi juga perlu dilakukan dengan memasang kelambu di bilik tidur. Anda boleh meletakkan kelambu di sekitar katil anda atau menutup katil bayi.

4. Jangan menumpuk atau menggantung pakaian terlalu lama

Kebiasaan menunda-nunda melipat dobi dan membiarkannya menumpuk? Sekiranya tidak, adakah anda terbiasa menggantung pakaian di belakang pintu, atau menumpuk cucian kotor di sudut bilik?

Kami mengesyorkan agar anda menghentikan tabiat ini sebagai langkah pencegahan demam denggi. Membiarkan pakaian menumpuk atau menggantung begitu lama boleh menjadi tempat kegemaran nyamuk masuk. Ini kerana nyamuk menyukai bau badan manusia.

Sekiranya anda mesti meletakkan kembali pakaian yang baru anda pakai, lipatlah dan simpan di tempat yang bersih dan tertutup.

5. Gunakan losyen atau penghalau nyamuk

Lindungi diri anda dengan menggunakan losyen penghalau nyamuk setiap kali anda keluar dari rumah atau di tempat terbuka.

Ikut arahan penggunaan yang tertera pada label pembungkusan. Sapukan krim terutama pada bahagian badan yang tidak ditutupi pakaian. Jangan sapukan krim penghalau nyamuk pada kulit yang ditutupi pakaian. Sekiranya anda juga menggunakan pelindung matahari atau pelindung matahari , sapukan pelindung matahari terlebih dahulu losyen penghalau nyamuk.

Walau bagaimanapun, anda masih harus melindungi badan dengan krim penghalau nyamuk walaupun anda berada di rumah. Kemudian sapukan lagi sebelum tidur kerana nyamuk denggi aktif sepanjang malam.

Pada prinsipnya, kerap menggunakan krim berulang kali sepanjang hari di mana sahaja anda berada. Memohon semula mengikut arahan pada bungkusan, misalnya, beberapa mesti diulang setiap 3 jam.

Untuk memastikan anda dan ahli keluarga lain tidak alah kepada bahan penghalau serangga, uji terlebih dahulu dengan meletakkan sedikit krim pada kulit di bahagian belakang tangan anda sehari atau dua hari sebelum digunakan. Sekiranya anda melihat tanda-tanda alergi, hentikan menggunakannya dan cuci kawasan kulit yang dibasahi dengan bersih. Hubungi doktor sekiranya perlu.

6. Pakai pakaian tertutup semasa meninggalkan rumah

Anda akan lebih mudah terkena gigitan nyamuk Aedes pada waktu pagi dan petang. Sebagai cara untuk mencegah penularan denggi dari diri anda, pakai pakaian panjang yang menutupi kulit. Sama ada ketika anda berada di rumah atau ketika anda meninggalkan rumah setiap masa.

Untuk mencegah demam denggi dengan lebih berkesan, semburkan terlebih dahulu ubat permetrin pada kasut, seluar / skirt, kaus kaki, dan pakaian. Permethrin adalah ubat yang dapat melumpuhkan dan membunuh tungau, termasuk nyamuk.

Penting! Gunakan permetrin mengikut arahan penggunaan yang tertera pada label pembungkusan. Jangan menyemburkan permetrin secara langsung pada kulit.

7. Berkabut

Selain melindungi rumah secara rutin menggunakan penyembur nyamuk atau nyamuk, juga penting untuk membiasakan diri dengan aktiviti kelam kabut . Berkabut adalah cara untuk mencegah demam denggi (DHF) secara pukal dengan menyemburkan ubat nyamuk yang mampu sampai ke kawasan yang lebih luas.

Pencegahan demam denggi (DHF) dengan kelam kabut biasanya dilakukan ketika musim peralihan bermula atau ketika jumlah kes demam denggi di kawasan anda mula meningkat.

Dadah kelam kabut mengandungi bahan kimia pyrethroid sintetik (racun serangga) yang dilarutkan dalam air, kemudian disejat menjadi kabut. Asap kelam kabut dapat merebak dengan cepat ke bangunan terpencil dan dapat membunuh nyamuk dan larva mereka dengan cepat. Oleh itu, setiap penghuni rumah wajib membiarkan semua pintu dan tingkap rumah mereka terbuka selama mungkin kelam kabut ambil tempat.

Selesai betul, kelam kabut tidak akan membahayakan kesihatan anda. Tetapi agar tidak menghirup asap terlalu banyak, anda harus menggunakan topeng atau "mengosongkan" terlebih dahulu ke tempat terbuka dengan aliran udara yang lancar.

Berkabut paling sesuai dijadualkan sekitar jam 5.30-7.30 pagi atau 4.30-6.30 petang. Kali ini adalah ketika nyamuk demam denggi keluar secara aktif dari sarangnya.

8. Pangkas dan bersihkan tanaman liar di halaman

Halaman yang hijau dan penuh bunga menjadikan penampilan rumah lebih cantik dan kemas. Namun, anda harus rajin menjaganya agar tidak menjadi sarang nyamuk. Rumput lebat dan rumput liar yang tidak dijaga boleh menjadi sarang nyamuk.

Terutama semasa musim hujan, tidak semua air diserap ke dalam tanah. Kadang-kadang masih ada sisa-sisa genangan air yang bersembunyi di antara tumbuhan liar. Nah, di sinilah nyamuk bebas membiak dan melahirkan ribuan larva.

Potong rata dan potong halaman atau rumpai di sekitar rumah. Jangan lupa mengalirkan setiap periuk dan menutup lubang genangan air, meratakannya dengan tanah.

9. Hiasi rumah anda dengan tanaman penghalau nyamuk semula jadi

Selain yang disebutkan di atas, anda boleh memanfaatkan alternatif semula jadi lain sebagai cara untuk mencegah demam denggi (DHF) di rumah. Contohnya, menghias bahagian dalam rumah dengan tanaman penghalau nyamuk seperti citronella, lavender, peppermint, dan geranium (telapak tangan dara).

Letakkan pasu kecil yang mengandung tanaman ini di lokasi yang strategik, seperti sudut rumah, berhampiran tingkap, atau pintu masuk. Anda juga boleh menanam lebih banyak lagi di halaman rumah untuk mengelakkan nyamuk berkeliaran di luar. Terutama untuk jenis tanaman yang tidak dapat disimpan di dalam pasu, seperti serai dan balsem lemon.

Cara lain adalah memasang lilin aromaterapi dengan aroma dari tanaman penghalau nyamuk ini, seperti lilin dengan aroma lavender atau geranium. Lilin aromaterapi ringan pada waktu malam.

Tetapi perlu diingat, bahan semula jadi ini belum terbukti 100% selamat dan berkesan sebagai pencegahan demam denggi atau DHF untuk semua orang. Oleh itu, anda masih harus mengutamakan penggunaan produk penghalau nyamuk komersial yang telah diuji dengan pasti.

10. Vaksin DHF

Sekiranya anda telah melakukan semua kaedah pencegahan di atas tetapi masih takut dengan risiko demam denggi, dapatkan vaksin denggi di klinik atau hospital terdekat.

Ya, tidak banyak orang tahu bahawa vaksin denggi telah lama wujud di Indonesia. Vaksin denggi juga telah disetujui oleh BPOM RI. Vaksin diberikan 3 kali dengan selang 6 bulan antara dos.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengesahkan bahawa vaksin denggi sebagai cara untuk mencegah demam denggi dapat diberikan kepada orang berusia 9-45 tahun. Walau bagaimanapun, berdasarkan penyelidikan, vaksin denggi akan paling berkesan jika mula diberikan kepada anak-anak berusia 9-16 tahun.

Saat ini, ada 10 negara di dunia yang telah menyetujui penggunaan vaksin denggi selain Indonesia, yaitu Filipina, Vietnam, Thailand, Malaysia, Brazil, Puerto Rico, Mexico, Honduras, dan Colombia.

11. Menjaga sistem imun anda

Langkah penting lain yang perlu diambil sebagai pencegahan demam denggi atau demam denggi adalah meningkatkan daya tahan badan anda. Dengan sistem imun yang baik, risiko anda mendapat penyakit dapat dikurangkan.

Anda dapat melindungi sistem imun anda dengan mengamalkan tabiat sihat. Mencegah demam denggi dengan memakan banyak jenis makanan sihat dapat meningkatkan daya tahan sambil memenuhi keperluan pemakanan harian anda.

Susun menu makanan yang kaya dengan vitamin dan mineral seperti sayur-sayuran, buah-buahan, kacang-kacangan, dan daging.

Bersenam juga merupakan kaedah terbaik untuk mengekalkan tubuh yang sihat untuk mencegah demam denggi. Cuba bersenam dengan kerap. Tidak perlu terlalu berat, misalnya, cukup dengan berjalan-jalan santai selama 30 minit sehari.

Juga mengurangkan tabiat buruk seperti merokok, minum alkohol, kurang tidur, dan belajar bagaimana menguruskan tekanan dengan baik. Anda dijamin akan merasakan perubahan yang ketara dalam kesihatan keseluruhan anda.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌

Recent Posts