5 Faedah Sagu untuk Kesihatan yang Perlu Anda Ketahui •

Hingga kini, sekitar 30% penduduk Maluku dan Papua masih menggunakan sagu sebagai makanan pokok dalam makanan harian mereka. Anda dapat memproses sagu ke dalam berbagai bentuk, mulai dari tepung, gula, dan bahkan beras sagu. Sebagai salah satu makanan pokok masyarakat Indonesia, sagu mengandungi nutrien yang baik untuk tubuh. Oleh itu, jangan terkejut jika manfaat sagu untuk kesihatan sangat banyak. Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Kandungan nutrien di sagu

Kandungan nutrien yang paling banyak terdapat dalam sagu adalah karbohidrat tulen. Karbohidrat ini termasuk dalam kategori makronutrien yang diperlukan oleh tubuh dalam jumlah besar untuk tenaga dan fungsi otak. Sebagai penanda aras, dalam 100 gram sagu terdapat:

  • Tenaga: 355 kcal
  • Protein: 0.6 gram
  • Lemak: 1.1 gram
  • Karbohidrat: 85.6 gram
  • Serat: 0.3 gram
  • Kalsium: 91 miligram (mg)
  • Fosforus: 167 mg
  • Zat besi: 2.2 mg

Sagu tidak mengandungi banyak vitamin dan mineral, tetapi anda masih dapat menemukan sedikit kandungan keduanya dalam sagu. Selain itu, walaupun sagu dikelaskan sebagai makanan rendah kalori dan sumber protein dan serat yang baik, kandungan lemak tepu dalam sagu agak kecil.

Nah, ini membuktikan, jika dilihat secara keseluruhan, kandungan nutrisi dalam sagu masih relatif lengkap, walaupun jumlahnya tidak banyak.

Khasiat sagu untuk kesihatan

Setelah mengetahui kandungan khasiat sagu, berikut adalah beberapa faedah kesihatan sagu yang harus anda ketahui.

1. Memberi banyak tenaga

Kandungan karbohidrat dalam jumlah besar dalam sagu boleh menjadi alternatif yang sangat baik sebagai makanan tambahan semula jadi untuk meningkatkan tenaga dalam badan. Contohnya, badan anda memerlukan banyak tenaga untuk berehat setelah melakukan senaman yang berat.

Nah, sagu ini mempunyai kebaikan untuk membantu anda menambah tenaga yang hilang. Sebenarnya, sagu dapat meningkatkan pengeluaran glukosamin semula jadi dalam badan yang dapat meningkatkan pergerakan dan pemulihan sendi secara keseluruhan di sekitarnya. Oleh itu, sagu boleh menjadi pilihan makanan untuk atlet atau orang yang aktif secara fizikal.

2. Mencegah penyakit jantung

Tahap kolesterol dan trigliserida yang tinggi adalah dua faktor risiko penyakit jantung. Jika dibandingkan dengan tepung ubi kayu, sagu dapat membantu menjaga kadar kolesterol dan trigliserida dalam had yang wajar dalam darah. Oleh itu, pengambilan sagu dapat membantu anda mencegah penyakit jantung.

Sebabnya, sagu mengandungi amilosa, sejenis pati dengan rantai glukosa yang memakan masa lebih lama untuk dicerna. Ini menjadikan rantai glukosa melepaskan gula ke dalam badan dalam jumlah yang lebih terkawal. Dengan cara itu, kadar kolesterol dan trigliserida dipertahankan secara normal.

Kajian yang dilakukan pada tahun 2011 juga membuktikan bahawa mengonsumsi amilosa dapat memberikan manfaat untuk menurunkan kolesterol dan lemak dalam darah. Malah, kandungan amilosa dalam sagu juga dapat mengawal kadar gula dalam darah.

3. Menyelaraskan sistem pencernaan

Mengonsumsi sagu juga mempunyai manfaat untuk peningkatan keseluruhan sistem pencernaan. Sejak zaman kuno, banyak orang menggunakan sagu untuk mengobati berbagai penyakit pencernaan, seperti kembung, sembelit, asam lambung, bisul, dan gangguan pencernaan lain.

Sebabnya, sagu mengandungi serat. Walaupun hanya dalam jumlah kecil, kandungan serat memiliki manfaat mempercepat proses pencernaan, sehingga membantu menyeimbangkan bakteria dalam usus.

Selain itu, sagu juga meningkatkan pengeluaran enzim pencernaan dan pergerakan usus secara keseluruhan dengan melindungi usus daripada kering. Itulah sebabnya doktor biasanya menetapkan sagu untuk pesakit dengan gastroenteritis atau muntah, kerana ia mempunyai kesan menenangkan dan menyejukkan pada perut kerana sakit.

4. Meningkatkan kesihatan tulang dan sendi

Walaupun kandungan mineral dalam sagu relatif kecil, anda masih boleh mendapatkan faedah zat besi, kalsium, dan tembaga daripada memakan salah satu makanan ruji ini. Kandungan mineral dalam sagu mempunyai kebaikan dalam pembaikan tulang dan sendi.

Oleh itu, tidak menghairankan bahawa pengambilan sagu dapat mencegah osteoporosis kerana kesannya dalam meningkatkan kekuatan dan kepadatan tulang anda. Bukan hanya itu, sagu juga mempunyai khasiat untuk meningkatkan pengeluaran glukosamin yang mempengaruhi kepadatan tulang, kelenturan, dan pergerakan sendi.

Tahap glukosamin yang tinggi ini dapat menyebabkan peningkatan dalam pengeluaran sejumlah kecil cecair sinovial antara sarung sendi dan tendon. Ini nampaknya membantu meningkatkan fleksibiliti pergerakan sendi.

5. Meningkatkan prestasi badan semasa bersenam

Salah satu manfaat kesihatan sagu yang cukup menonjol adalah meningkatkan kecergasan badan, terutama ketika anda bersenam. Satu kajian juga berjaya membuktikan bahawa daya tahan tubuh semasa bersenam meningkat 37 peratus.

Kemudian, satu lagi kajian pada tahun 2016 menyatakan bahawa memakan bubur yang terbuat dari sagu setelah berbasikal selama 15 minit dapat meningkatkan prestasi hingga 4 persen. Anda boleh mendapat faedah ini daripada makan sagu kerana kandungan karbohidratnya yang tinggi.

Recent Posts