Ketahui Pelbagai Kemungkinan Penyebab Jantung Bengkak •

Organ jantung dalam tubuh manusia mempunyai ukuran yang berbeza. Dalam keadaan normal, jantung anda kira-kira seukuran kepalan tangan anda sendiri, beratnya hingga 200-425 gram. Namun, ukuran jantung dapat membesar atau membengkak lebih banyak dari biasanya. Ini sering dikaitkan dengan pelbagai keadaan perubatan, terutamanya jantung anda. Jadi, apakah penyebab jantung bengkak?

Apa yang menyebabkan jantung bengkak?

Dari segi perubatan, jantung yang bengkak juga dikenali sebagai kardiomegali. Ini adalah keadaan ketika jantung anda membesar apabila dilihat dari ujian pencitraan, seperti sinar-X dada.

Jantung bengkak atau kardiomegali bukanlah penyakit. Walau bagaimanapun, ini adalah gejala atau tanda yang berkaitan dengan keadaan perubatan lain. Sebagai contoh, seorang wanita sering mengalami jantung yang membesar semasa mengandung kerana tekanan jangka pendek yang berlaku di dalam badan.

Dalam kes yang teruk, jantung yang bengkak boleh menjadi tanda penyakit jantung yang serius. Secara amnya, ini disebabkan oleh kerosakan pada otot jantung, masalah pada saluran darah jantung (arteri koronari), kerosakan pada injap jantung, atau irama jantung yang tidak teratur (aritmia).

Keadaan ini menyebabkan gangguan aliran darah ke jantung, sehingga menyukarkan jantung untuk mengepam darah. Pada akhirnya, masalah ini menyebabkan jantung membengkak.

Penyakit dan keadaan perubatan yang menyebabkan jantung membengkak

Berdasarkan penjelasan sebelumnya, beberapa keadaan perubatan yang boleh menyebabkan jantung bengkak adalah:

1. Penyakit jantung koronari

Pada pesakit dengan penyakit jantung koronari, terdapat simpanan lemak atau plak yang menyumbat arteri koronari. Penyumbatan ini menjadikan arteri menjadi sempit, yang dikenali sebagai aterosklerosis. Bagi keadaan ini, bekalan oksigen ke jantung berkurang, sehingga tidak ada bahan bakar untuk mengepam darah. Apabila sukar mengepam darah, jantung menjadi bengkak.

2. Tekanan darah tinggi

Apabila seseorang mempunyai tekanan darah tinggi (darah tinggi), jantung akan mengepam darah lebih banyak daripada orang yang mempunyai tekanan darah normal. Ini akan menjadikan otot jantung menebal, sehingga jantung akan menjadi lebih besar. Bukan hanya itu, tekanan darah tinggi juga dapat membesar ruang atas jantung anda.

3. Kardiomiopati dilatasi

Kardiomiopati adalah penyakit yang berkaitan dengan otot jantung. Dalam satu jenis kardiomiopati, iaitu kardiomiopati dilatasi, jantung penderita menjadi bengkak kerana pelebaran ventrikel kiri (ruang) dan penipisan dinding otot. Keadaan serupa juga dijumpai pada wanita hamil yang menderita penyakit ini dengan istilah perubatan peripartum cardiomyopathy.

4. Miokarditis

Miokarditis juga boleh menjadi salah satu penyebab jantung bengkak. Penyakit ini adalah jangkitan jantung yang disebabkan oleh virus. Seseorang yang menderita penyakit ini pada awalnya dijangkiti virus, tetapi kemudian penyakit ini mengakibatkan seseorang mengalami kegagalan jantung kongestif, yang dapat menyukarkan jantung untuk mengepam darah.

5. Penyakit injap jantung

Jantung mempunyai empat injap yang berfungsi untuk memastikan darah mengalir ke arah yang betul. Sekiranya penyakit injap jantung berlaku di salah satunya, aliran darah menjadi terganggu dan jantung perlu bekerja lebih keras untuk mengepam darah. Keadaan ini kemudian boleh menyebabkan jantung membengkak.

6. Iskemia jantung

Iskemia adalah keadaan apabila pengurangan aliran darah ke organ tubuh tertentu. Apabila ia berlaku di jantung, ini menyebabkan sel-sel jantung rosak dan akhirnya mengurangkan aliran darah ke jantung. Keadaan ini menyukarkan jantung untuk mengepam darah dan sering menyebabkan angina.

7. Serangan jantung

Serangan jantung berlaku apabila aliran darah yang kaya dengan oksigen tiba-tiba disekat ke otot jantung. Ini menyebabkan otot jantung menjadi lemah. Menurut Better Health Channel, otot jantung yang lemah dapat membesar ketika berjuang untuk mengepam darah ke seluruh badan.

8. Efusi perikardial

Efusi perikardial juga boleh menjadi salah satu penyebab jantung anda bengkak. Dalam keadaan ini, cecair di dalam kantung yang mengelilingi jantung menjadi berlebihan dan bertambah. Oleh itu, jantung anda akan kelihatan besar apabila dilihat dari hasil sinar-X dada.

9. Gangguan tiroid

Kelenjar tiroid berfungsi mengatur pelbagai metabolisme badan. Sekiranya kelenjar ini terganggu, sama ada hipotiroidisme atau hipertiroidisme, masalah jantung boleh berlaku. Sebabnya, gangguan tiroid yang tidak dirawat dengan baik dapat menyebabkan peningkatan kadar kolesterol, tekanan darah tinggi (hipertensi), degupan jantung tidak teratur, hingga jantung membesar.

10. Anemia

Bukan hanya masalah dengan jantung, keadaan selain jantung juga boleh menyebabkan jantung membengkak. Salah satunya adalah anemia, iaitu keadaan di mana penghidapnya kekurangan sel darah merah untuk membawa cukup oksigen ke seluruh badan. Ini menyebabkan jantung mengepam lebih banyak darah untuk menampung kekurangan oksigen.

11. Besi yang berlebihan

Kelebihan zat besi atau hemokromatosis juga boleh menyebabkan jantung membengkak. Sebabnya, zat besi yang tidak dimetabolisme dengan betul akan terkumpul di pelbagai organ, termasuk jantung. Ini boleh menyebabkan ventrikel kiri jantung membesar kerana lemahnya otot jantung.

Pelbagai faktor risiko yang boleh menyebabkan jantung bengkak

Walaupun tidak selalu menjadi penyebabnya, beberapa keadaan ini dapat meningkatkan risiko seseorang untuk mengembangkan jantung yang bengkak. Berikut adalah beberapa faktor risiko ini:

1. Obesiti

Obesiti berlaku apabila terdapat penumpukan lemak di dalam badan. Seseorang dengan keadaan ini terdedah kepada tekanan darah tinggi dan pelbagai penyakit jantung, yang boleh menyebabkan jantung anda membesar.

2. Kurang bersenam

Sama seperti kegemukan, kurang bersenam juga dapat meningkatkan risiko pelbagai penyakit, termasuk hipertensi dan penyakit jantung koronari. Kedua-duanya boleh menyebabkan jantung membengkak.

3. Warga emas

Seiring usia anda, keanjalan arteri anda juga akan berkurang. Keadaan ini boleh menyebabkan kekejangan pada saluran darah, dan akhirnya menyebabkan tekanan darah tinggi. Tekanan darah tinggi adalah salah satu penyebab kardiomegali.

4. Penyakit jantung kongenital

Sekiranya anda dilahirkan dengan struktur jantung yang tidak sempurna (penyakit jantung kongenital), anda cenderung mempunyai jantung yang bengkak.

5. Sejarah keluarga jantung atau kardiomiopati yang bengkak

Anda juga berisiko mengalami pembengkakan jantung jika anda mempunyai ahli keluarga, terutama ibu bapa atau saudara kandung, dengan sejarah keadaan yang sama, terutamanya kardiomiopati.

Recent Posts