Minyak Kelapa untuk Rambut, Apa Faedahnya?

Tidak hanya bermanfaat untuk kesihatan, minyak kelapa juga dapat digunakan sebagai perawatan rambut. Oleh itu, agar anda tidak menggunakan minyak kelapa untuk rambut, lihat penjelasannya di sini.

Khasiat minyak kelapa untuk rambut

Minyak kelapa adalah salah satu minyak terbaik untuk merawat rambut. Sebabnya, minyak yang berasal dari buah tropika ini berfungsi dengan memenuhi protein di rambut.

Sejumlah kajian melaporkan bahawa minyak kelapa baik untuk mencegah kekurangan protein pada rambut. Penemuan ini kemudian dibandingkan dengan minyak mineral dan minyak bunga matahari, sebelum dan selepas mencuci rambut (syampu).

Ini mungkin kerana minyak kelapa mengandungi kadar asam laurat yang tinggi. Dengan cara itu, minyak rambut ini mempunyai struktur yang panjang dan lurus. Hasilnya, minyak kelapa lebih mudah diserap oleh batang rambut.

Nah, berikut adalah pelbagai faedah yang ditawarkan oleh minyak kelapa untuk menjaga kesihatan rambut anda.

1. Merawat rambut yang mudah gugur

Salah satu kebaikan minyak kelapa yang terbukti adalah merawat keguguran rambut. Penyelidikan dari Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research menyatakan bahawa minyak kelapa dapat tumbuh dan menebal rambut.

Walaupun begitu, kajian ini hanya diuji pada tikus eksperimen, jadi masih memerlukan kajian lanjutan untuk melihat keberkesanannya.

Di samping itu, hasil minyak yang kaya dengan asid lemak ini dianggap lebih berkesan daripada perapi rambut dan minyak mineral pada amnya.

2. Membantu mengatasi kelemumur

Selain rambut gugur, minyak kelapa juga dapat digunakan untuk mengatasi kelemumur.

Anda lihat, kelemumur adalah serpihan kulit yang berasal dari lapisan sel kulit mati di kepala. Masalah ini dapat diperburuk oleh jangkitan kulat, eksim, psoriasis, dan masalah kulit kepala yang lain.

Dengan adanya minyak kelapa, kandungan antioksidan di dalamnya dapat melindungi kulit kepala dari radikal bebas. Malah, minyak rambut ini juga dianggap dapat membantu merangsang pertumbuhan dan pembaikan tisu kulit.

Sebab itu, banyak orang menggunakan minyak kelapa ( minyak kelapa ) sebagai ubat untuk masalah kelemumur.

//wp.hellosehat.com/healthy-living/health-tips/10-cause-of-itchy-scalp/

3. Mencegah rambut tumbuh dan kusut

Adakah anda pernah berada di tempat yang lebih lembap, rambut anda mula menjadi kerinting dan tidak kemas? Sekiranya demikian, tentu ini boleh mengganggu penampilan, bukan?

Penyelesaian untuk masalah ini adalah minyak kelapa. Ini kerana minyak kelapa dapat mencegah rambut menyerap air dalam iklim lembap. Daripada air, batang rambut akan menyerap minyak kelapa yang menjadikan rambut terasa lebih lembut.

Oleh itu, cuba sapukan minyak kelapa sebelum mengunjungi iklim yang lembap dan kering.

4. Mengurangkan risiko pecah hujung

Hujung belah boleh merosakkan keseluruhan kesihatan rambut anda. Satu-satunya cara untuk mengatasi masalah ini adalah dengan memotong hujung rambut.

Anda juga tidak perlu risau kerana ternyata ada satu cara untuk mengurangkan risiko pecah belah, yaitu menggunakan minyak kelapa. Manfaat minyak kelapa untuk rambut yang satu ini berlaku kerana kadar penyerapannya yang tinggi.

Maksudnya, minyak kelapa lebih senang diserap oleh batang rambut daripada minyak lain. Ini ternyata membantu mengelakkan rambut mudah pecah dan hujungnya pecah.

Walaupun begitu, anda tetap disarankan untuk memotong hujung rambut secara berkala sambil menggunakan minyak kelapa ke hujung rambut. Dengan cara itu, rambut akan tumbuh lebih cepat.

Minyak kelapa menyerap lebih baik ke helai rambut daripada minyak mineral dan jenis minyak lain. Ini dapat membantu mencegah keretakan rambut dan hujung yang pecah.

5. Mencegah kerosakan rambut akibat pendedahan haba

Kandungan asid lemak dalam minyak kelapa sangat berpengaruh pada protein keratin pada rambut. Protein keratin penting untuk rambut yang sihat.

Contohnya, rambut yang terkena terlalu banyak haba akan mengikis rambut dan menyebabkan kerosakan rambut. Minyak kelapa juga dapat memenuhi ruang di mana debu, kotoran, dan bahan kimia dapat memasuki rambut kerana menyerap dengan lebih mendalam.

Cara menggunakan minyak kelapa untuk rambut yang sihat

Selain menggunakan langsung ke kulit kepala, ternyata ada banyak cara yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan khasiat ramuan ini untuk rambut. Ada apa-apa?

1. Topeng rambut

Salah satu cara menggunakan minyak kelapa sebagai rawatan rambut adalah dengan memprosesnya menjadi topeng rambut. Anda boleh membuat topeng rambut yang terbuat dari minyak kelapa dengan cara berikut.

Bahan:

 • 2 sudu besar minyak zaitun
 • 2 sudu besar madu
 • 2 sudu besar yogurt
 • 2 sudu besar minyak kelapa

Bagaimana cara untuk membuat :

 • Campurkan semua bahan sehingga tekstur membentuk pes
 • Sapukan pada kulit kepala
 • Urut selama 5-10 minit
 • Biarkan selama 45 - 60 minit
 • Basuh rambut dengan syampu
 • Bila sudah kering, sapukan 1 sudu teh minyak kelapa di kulit kepala
 • Biarkan ia menyerap

2. Campurkannya dengan produk penjagaan rambut yang lain

Anda juga boleh menggunakan minyak kelapa sebagai rawatan kelemumur dengan mencampurkannya ke dalam produk syampu dan perapi. Malah, anda juga boleh menambahkannya ke produk penggayaan rambut.

Cara memakainya :

 • Campurkan beberapa tetes minyak kelapa ke dalam syampu atau perapi anda
 • Gaul sebati
 • Gunakan seperti biasa pada rambut
 • Lihat hasilnya setelah beberapa minggu penggunaan

Penggunaan minyak kelapa memang bermanfaat untuk kesihatan rambut, mulai dari mengatasi rambut kering, bercabang, hingga rambut gugur. Namun, tidak ada penyelidikan khusus yang membuktikan bahawa minyak kelapa dapat mempercepat pertumbuhan rambut.

Recent Posts