Ciri-ciri Fizikal yang Muncul Dekat dengan Kematian, Menurut Perubatan

Menjelang kematian, tubuh secara amnya mengalami pelbagai perubahan yang biasanya dilihat secara fizikal. Penting untuk mengetahui tanda-tanda, agar keluarga dan orang yang berkabung dapat mempersiapkan diri secara mental. Namun dalam praktiknya, menerima kenyataan bahawa orang yang anda sayangi akan meninggalkan anda pada suatu ketika tidak akan pernah membuat anda bersedia.

Namun, dengan mengetahui ciri-ciri fizikalnya, anda dan keluarga dapat menjalani rawatan yang dapat melegakan ketika orang yang anda sayangi mengalaminya.

Tanda-tanda perubahan fizikal seseorang sebelum kematian

Tidak semua orang yang mati mengalami ciri-ciri ini, terutama yang mati secara tiba-tiba. Walau bagaimanapun, ciri-ciri ini adalah tanda biasa yang biasanya berlaku pada orang yang hampir mati.

Perubahan pada jantung dan sistem peredaran darah badan

1. Aliran darah menjadi perlahan

Kerana masalah aliran darah, kulit akan kelihatan seperti berbintik-bintik dan berubah warna. Bintik-bintik dan perubahan warna kebiruan pada kulit yang kelihatan di bahagian atas badan, iaitu dari pinggul ke kepala, menandakan tanda kematian yang lebih dekat daripada perubahan yang dilihat di bahagian bawah badan.

Sekiranya anda melihat ciri-ciri ini, cuba berikan rawatan pada kulit yang terkena, misalnya dengan menggunakan pelembap. Di samping itu, anda juga boleh bertanya jika orang yang anda sayangi mengalami ketidakselesaan tertentu sehingga anda dapat melakukan rawatan yang sesuai mengikut aduan.

2. Pengurangan aliran darah serebrum di otak

Keadaan ini menyebabkan seseorang mengalami penurunan tahap kesedaran. Di samping itu, keadaan ini juga menjadikan seseorang merasa mengantuk secara berterusan dan kadang-kadang mengalami disorientasi (pusing). Sekiranya orang yang anda sayangi mengalami ini, biarkan dia berehat. Namun, awasi keadaannya, siapa tahu dia memerlukan pertolongan.

3. Penurunan output jantung dan isipadu cecair di saluran darah

Dalam keadaan ini seseorang kadang-kadang mengalami takikardia, atau degupan jantung di atas normal ketika berehat. Sekiranya orang normal mengalahkan 60-100 denyutan seminit, maka orang yang mengalami takikardia umumnya lebih dari 100 denyutan seminit. Selain itu, keadaan ini juga menyebabkan seseorang mengalami hipotensi atau tekanan darah rendah yang boleh menyebabkan kegagalan organ.

Penurunan fungsi sistem kencing

Dalam keadaan ini, seseorang mungkin mengalami masalah kencing (membasahi tempat tidur). Anda perlu memastikan orang yang anda sayangi bersih dan kering. Pakai lampin untuk mengelakkan menukar seluar terlalu kerap yang mungkin membuatnya tidak selesa.

Perubahan selera makan

1. Tidak mahu makan

Dalam keadaan ini, biasanya orang yang sakit parah akan mengalami penurunan selera makan dan minum. Ini akan mengakibatkan penurunan berat badan dan dehidrasi. Sekiranya seseorang mengalami ini, jangan paksa mereka makan atau minum. Namun, perhatikan pengambilan makanan dan cecair anda agar tetap mencukupi.

2. Mengalami masalah makan

Biasanya seseorang dalam keadaan ini akan mengalami beberapa kesukaran ketika makan seperti tidak menelan makanan, tersedak, dan batuk setelah makan. Solusinya, anda boleh memberi makanan ringan kepada orang yang anda sayangi atau makanan yang telah dihaluskan agar makanan lebih mudah dicerna.

Perubahan pada kulit

1. Perubahan pada kulit boleh berupa bintik-bintik atau perubahan warna

Biasanya, tompok hijau gelap atau merah muncul di bahagian belakang lengan atau kaki. Anda perlu memastikan cadar bersih dan kering untuk menjaga kebersihan kulit. Di samping itu, anda juga boleh menggunakan losyen yang disyorkan oleh doktor untuk melegakan gejala ini.

2. Luka Decubitus

Luka dekubitus adalah titik sakit yang muncul di badan kerana terlalu banyak tekanan yang berlaku di satu kawasan tertentu. Tompok-tompok merah yang kelihatan pada tulang adalah tanda pertama tekanan darah. Meringankan tekanan pada luka dengan memiringkan badan pesakit boleh menjadi penyelesaian. Sekiranya orang yang anda sayangi mengalami kesakitan atau ketidakselesaan dengan perubahan kedudukan, anda boleh bertanya kepadanya di mana dia berada.

Gangguan sistem pernafasan

1. Kehadiran penahan rembesan pada faring atau saluran pernafasan atas

Biasanya dicirikan oleh bunyi nafas yang bising walaupun tidak batuk. Tidur dengan kepala yang miring boleh menjadi satu penyelesaian. Anda juga boleh meletakkan bantal lembut dan lembut di belakang leher anda untuk menyokong kepalanya.

2. Sesak nafas

Sekiranya orang yang anda sayangi mengalami ini, anda boleh memberi oksigen sebagai alat pernafasan.

3. Mengalami pernafasan Cheyne-Stokes

Istilah ini digunakan untuk menggambarkan corak pernafasan yang sangat tidak teratur. Kadang-kadang nafas boleh menjadi sangat dalam dan cepat, tetapi nafasnya sangat cetek dan perlahan. Bahkan seseorang yang mengalami keadaan ini dapat mengalami berhenti bernafas untuk beberapa waktu. Selalunya keadaan ini berlangsung antara 30 saat hingga 2 minit.

Mengarahkan kipas yang tidak terlalu kuat pada pesakit dapat membantu melegakan gejala. Keluarga juga perlu mengetahui bahawa keadaan ini normal pada masa kritikal sebelum kematian.

Perubahan yang berlaku secara keseluruhan ketika seseorang berada dalam fasa hampir mati

Secara keseluruhan, seseorang yang berada dalam fasa ini akan kelihatan sangat lemah dan letih. Kesannya, orang itu akan tidur dalam jangka masa yang lebih lama. Di samping itu, seseorang juga akan mengalami kekeliruan dengan masa, persekitaran di sekitarnya, dan juga orang yang paling dekat dengannya. Kadang kala, malah pesakit boleh kelihatan seperti seseorang yang sedang koma.

Tidak jarang, seseorang yang berada dalam fasa ini juga akan mengatakan bahawa dia bertemu dengan orang-orang yang telah meninggal atau mengunjungi tempat-tempat asing yang biasanya tidak dilihat oleh orang lain. Keluarga mungkin berfikir bahawa ini hanyalah halusinasi kerana reaksi ubat. Namun, harus disedari bahawa keadaan ini adalah normal.

Recent Posts