Selalunya Makan Sushi dan Sashimi, Apa Risiko? •

Adakah anda suka makan sushi atau sashimi? Mungkin ada di antara anda yang tidak menyukai makanan Jepun kerana anda tidak menyukai makanan mentah atau mungkin anda takut jatuh sakit yang boleh disebabkan oleh makanan mentah. Namun, bolehkah makan sushi dan sashimi benar-benar membahayakan kesihatan anda?

Parasit dalam makanan mentah

Tekstur ikan mentah yang lembut dan halus yang dapat kita rasakan dalam sushi dan sashimi adalah tarikan utama bagi para pecinta. Seperti yang kita ketahui, sushi dan sashimi adalah makanan yang dihidangkan mentah. Sushi itu sendiri adalah sebungkus nasi bersama dengan pengisian dalam bentuk ikan mentah atau mentah (kita akan membincangkan sushi dengan pemadat makanan mentah). Sedangkan sashimi adalah potongan daging ikan mentah nipis, terutama salmon dan tuna.

Anda perlu tahu bahawa semua makhluk hidup, termasuk ikan, mempunyai parasit (yang bukan dari pencemaran). Parasit yang terdapat pada ikan mentah biasanya bakteria Salmonella. Parasit ini akan mati sekiranya makanan dimasak dengan sempurna. Walau bagaimanapun, parasit masih boleh didapati dalam makanan mentah, seperti ikan mentah dalam sushi dan sashimi.

Sebilangan besar parasit ini tidak dapat menyesuaikan diri dengan tubuh manusia. Sebilangan parasit pada ikan mentah mungkin dicerna di dalam badan tanpa menyebabkan kesan serius, tetapi ada yang boleh menyebabkan kesan berbahaya kepada kesihatan, seperti penyakit bawaan makanan (penyakit bawaan makanan) atau keracunan makanan.

Bagi kebanyakan orang yang sihat, makan ikan mentah atau makanan laut dalam jumlah sederhana boleh menimbulkan risiko kesihatan yang kecil. Walau bagaimanapun, ada kemungkinan menyebabkan penyakit yang berasal dari makanan, berpotensi menyebabkan muntah, cirit-birit, sakit perut, dan gejala lain.

Bagaimana dengan sushi dan sashimi, adakah ia tidak berbahaya?

Terdapat beberapa ancaman yang harus diperhatikan ketika anda makan sushi atau sashimi, seperti ikan mungkin tidak segar, ikan mungkin busuk, atau mungkin ada bakteria di dalam ikan. Namun, ini dapat dikesan sebelum dimakan kerana biasanya ikan akan mempunyai bau yang tidak menyenangkan. Ikan yang sudah dalam keadaan seperti ini, mesti segera dibuang.

Namun, masih ada lagi ancaman besar pada ikan mentah, iaitu parasit, yang tidak mudah dikesan. Untuk mengurangkan parasit ini, tentu ikan mentah yang disajikan pada sushi dan sashimi telah diproses sedemikian rupa sebelum disajikan. Ikan yang dipilih untuk sushi dan sashimi tentunya mesti memenuhi piawaian tertentu, sehingga mereka selamat untuk dimakan.

Ikan yang digunakan untuk membuat sushi dan sashimi biasanya dibekukan pada -20 ° C selama tujuh hari atau beku pada -35 ° C selama 15 jam. Pembekuan bertujuan untuk membunuh parasit pada ikan. Jadi, selama sushi dan sashimi disiapkan dengan betul sesuai dengan peraturan keselamatan makanan yang berlaku, risiko sushi dan sashimi menyebabkan penyakit mungkin sangat kecil, sehingga aman untuk dimakan. Namun, ini tidak menolak kemungkinan jika masih terdapat sejumlah kecil organisma berbahaya dalam ikan mentah, walaupun mereka telah melalui proses pembekuan.

Pada orang yang sihat, makan ikan mentah, seperti sushi dan sashimi, mungkin tidak menimbulkan risiko berbahaya. Walau bagaimanapun, bagi orang yang berisiko tinggi, memakan ikan mentah boleh menyebabkan penyakit bawaan makanan ( penyakit bawaan makanan , penyakit yang teruk, malah boleh mengancam nyawa. Orang yang berisiko tinggi untuk menghidap penyakit ini adalah mereka yang mempunyai sistem imun yang rendah, orang dengan keasidan perut yang lebih rendah, wanita hamil, bayi, kanak-kanak, dan orang dewasa yang lebih tua. Orang yang berisiko tinggi ini tidak digalakkan makan ikan mentah dalam sushi atau sashimi.

Jadi, secara amnya, pengambilan sushi dan sashimi dalam jumlah sederhana mungkin tidak berbahaya bagi orang yang sihat. Namun, anda masih harus memperhatikan kesegaran ikan, kebersihan, pemprosesan, dan penyajian sushi dan sashimi untuk mengelakkan risiko yang tidak diingini. Pilih restoran yang benar-benar menerapkan keselamatan makanan dalam menyajikan sushi dan sashimi.

Bagi orang yang berisiko tinggi, makan sushi dan sashimi boleh menimbulkan risiko kesihatan yang besar. Sebaiknya bagi anda yang berisiko tinggi, makan ikan yang telah dimasak sekurang-kurangnya 63 ° C selama 15 saat.

BACA JUGA

  • Apa itu Superfoods, dan Apa Makanan Superfood?
  • Bolehkah Proses Memasak Menghilangkan Nutrien dari Makanan?
  • Apa yang Perlu Dilakukan Semasa Keracunan Makanan?

Recent Posts