Fakta mengenai tahi lalat yang Perlu Anda Ketahui, Berpotensi Menghidap Kanser!

Menurut astrologi Cina, kedudukan tahi lalat boleh mempengaruhi keperibadian, keadaan mental, masa depan, dan kesihatan anda. Namun, tentu saja tidak ada bukti saintifik untuk menyokong tuntutan ini. Jadi, dari segi kesihatan, apa yang dikatakan oleh dunia perubatan mengenai tahi lalat? Ayuh, pertimbangkan fakta berikut mengenai tahi lalat.

Fakta mengenai tahi lalat

Tahi lalat adalah bintik-bintik coklat kehitaman atau lebam yang muncul di kulit. Dalam dunia perubatan, tahi lalat dikenali sebagai "melanositik nevus".

1. tahi lalat berbeza dari segi bentuknya

Tahi lalat yang muncul pada kulit setiap orang boleh berbeza-beza, dari segi warna dan bentuknya. Terdapat tahi lalat yang dominan dengan warna coklat, hitam, coklat merah jambu, atau kemerahan.

Tahi lalat boleh rata, menyatu ke permukaan kulit, berbulu, atau membesar. Sebilangan besar tahi lalat lebih kecil daripada pemadam di hujung pensil, tetapi sebilangan besar tahi lalat lebih besar.

2. tahi lalat boleh muncul di mana sahaja

Tahi lalat boleh muncul di kawasan tubuh yang berlainan - telapak kaki, tangan, kepala, ketiak, bahkan kawasan kemaluan - sebagai unit terpisah, atau muncul dalam kumpulan dalam satu kawasan tertentu.

Sebilangan besar orang mempunyai kira-kira 10-40 mol, walaupun bilangan yang tepat dapat berubah sepanjang hayat.

3. tahi lalat adalah bentuk tumor kulit jinak

Fakta lain yang mungkin agak mengejutkan adalah bahawa tahi lalat adalah bentuk tumor kulit jinak.

Pada dasarnya, terdapat beberapa jenis pertumbuhan kulit yang tidak normal yang biasa dijumpai. Selain tahi lalat, bentuk lain termasuk jeragat, tanda kulit, dan lentigos.

4. Diperbuat daripada melanin

Tahi lalat terbentuk dari melanin. Melanin adalah pigmen atau pewarna semula jadi yang memberi warna pada kulit, rambut, dan iris mata.

Apabila terkena cahaya matahari, sel melanosit akan menghasilkan lebih banyak melanin dan menghasilkan warna coklat. Sekiranya melanosit tidak dapat menyebar secara merata, maka sekl ini akan tertumpu pada satu titik kulit dan membentuk tahi lalat.

5. tahi lalat boleh hilang dari masa ke masa

Keadaan ini biasanya muncul terlebih dahulu sebelum dan semasa akil baligh. Tahi lalat baru boleh muncul pada pertengahan usia 20-an, dan mempunyai tarikh luput kerana ia akan hilang selepas usia 40-50 tahun, atau tiba-tiba tanpa anda perhatikan.

Walau bagaimanapun, saintis belum memahami sebab mengapa tahi lalat terbentuk atau sama ada ia mempunyai fungsi tertentu.

6. Gen mempengaruhi bilangan mol

Gen yang kita warisi dari ibu bapa kita, bersama dengan jumlah pendedahan cahaya matahari yang kita miliki (terutama semasa kecil) adalah faktor utama yang menentukan bilangan tahi lalat yang kita ada.

Sekiranya ibu bapa mempunyai lebih banyak tahi lalat, kemungkinan besar anak mereka akan dilahirkan dengan tahi lalat. Warnanya boleh menjadi gelap sebagai tindak balas kepada perubahan hormon dalam badan, misalnya semasa baligh.

7. Tahi lalat kadang-kadang juga boleh menjadi penanda barah kulit

Sebilangan besar tahi lalat tidak berbahaya, tetapi dalam kes yang jarang berlaku, mereka boleh menjadi tunas barah. Dilaporkan dari American Cancer Society, seseorang yang mempunyai banyak tahi lalat di badan dianggap berisiko lebih tinggi terkena barah kulit melanoma daripada mereka yang mempunyai tahi lalat lebih sedikit atau tidak.

Namun, anggapan ini telah dibantah oleh sejumlah kajian kesihatan, salah satunya adalah kajian terbaru yang diterbitkan dalam jurnal JAMA Dermatology pada bulan Mac 2016.

Kajian ini menunjukkan bahawa bilangan tahi lalat tidak berkaitan langsung dengan risiko barah kulit melanoma, dan juga pertumbuhan rambut, melainkan jenis tahi lalat itu sendiri.

8. Tahi lalat yang lebih besar berpotensi menjadi barah

Betul, tahi lalat termasuk dalam tumor kulit yang tidak berbahaya, tetapi itu tidak bermaksud sama sekali tidak ada risiko barah, terutama jika ukurannya melebihi 1,25 cm.

Oleh itu, jika anda mempunyai tahi lalat yang lebih besar dan lebih banyak, berhati-hatilah dengan perubahan yang berlaku pada penampilannya. Perhatikan jika tahi lalatnya semakin besar atau mempunyai tepi yang tidak teratur, anda mungkin perlu segera berjumpa doktor.

Recent Posts