Air Berkilau, Air, dan Soda: Apa Perbezaannya?

Air berkilau adalah minuman yang banyak ditawarkan di restoran atau kafe. Ramai orang tertanya-tanya, apakah kesan sebenar meminum air berkilau ini? Adakah air berkilau baik untuk kesihatan atau sebaliknya? Lihat di bawah.

Air berkilau adalah air berkarbonat

Air berkilau adalah variasi air minum yang merupakan cairan jernih, tidak berwarna, tidak berbau dan tanpa rasa. Pada dasarnya, air berkilau adalah air yang berkarbonasi secara semula jadi, gelembung berasal dari mata air sebenar atau dari telaga dengan karbonasi semula jadi.

Walau bagaimanapun, sebilangan pengeluar membuat karbonisasi lebih banyak lagi dengan menambahkan karbon dioksida di dalamnya, sehingga air akan lebih berbuih. Sementara air soda (minuman ringan) masih ditambah dengan zat seperti natrium bikarbonat, perasa, atau garam sehingga rasanya lebih sedap.

Jadi adakah air percikan itu sihat? Nah, ini bergantung pada jenis air berkilau yang anda pilih. Terdapat pelbagai jenis air berkilau yang dikeluarkan oleh pengeluar minuman. Sudah tentu, jenis ini berbeza sebagai tambahan dan isi.

Air berkilau yang paling sihat adalah jenis air mineral berkilau. Terdapat juga air berkilau yang mempunyai rasa dan aroma, yang pastinya lebih tidak sihat.

Adakah air berkilau baik untuk kesihatan?

Melaporkan dari laman Healthline, pada dasarnya tidak ada bukti bahawa air berkarbonat atau air berkilau adalah minuman yang berbahaya bagi tubuh. Air bersoda yang dibuat tanpa gula tambahan dan perasa adalah minuman bebas kalori dan cenderung selamat untuk pengurusan berat badan. Menariknya, air berkilau mempunyai faedah lain untuk tubuh.

Menurut American Council on Exercise, yang dipetik dari halaman Verywell Health, air biasa yang diberi gelembung ini boleh diminum pada bila-bila masa. Sekiranya anda suka, pilihlah air yang biasa anda minum.

CDC, agensi pencegahan dan kawalan penyakit di Amerika Syarikat mengesyorkan air berkilau tulen (tanpa bahan tambahan) sebagai pengganti minuman seperti minuman ringan atau minuman berkalori tinggi yang lain.

Sekiranya anda ingin memilih air berkilau, tentu saja tidak mengapa, tetapi anda harus lebih berhati-hati membaca nilai pemakanan. Kerana, anda mesti dapat membezakan air berkilau yang diisi dengan pemanis dan bahan tambahan lain dari air berkilau yang diisi sepenuhnya dengan karbon dioksida sahaja.

Apakah faedah air berkilau?

Meningkatkan keupayaan menelan

Satu kajian menunjukkan bahawa air berkilau dapat meningkatkan kemampuan menelan orang dewasa. Dalam satu kajian, 16 orang yang sihat diminta berulang kali menelan cecair yang berbeza. Ketika minum air berkilau, ada bukti bahawa ia merangsang saraf yang bertanggung jawab untuk menelan, menghasilkan kemampuan menelan yang lebih baik.

Meningkatkan rasa kenyang

Air berkilau adalah sejenis minuman yang dapat melambatkan rasa lapar, lebih daripada air biasa. Air berkilau dapat membantu makanan tinggal lebih lama di dalam perut, sehingga orang merasa perutnya masih terasa kenyang atau kenyang.

Oleh itu, air berkilau tanpa gula dapat digunakan sebagai alternatif bagi orang yang ingin menahan selera makan atau mengurangkan bahagian makanan mereka.

Membantu mengatasi masalah sembelit

Satu kajian terkawal melibatkan dan memeriksa 21 orang dengan masalah pencernaan kronik. Setelah 15 hari diberi minuman air berkilau, terdapat peningkatan yang ketara dalam keadaan pencernaan mereka.

Selain itu, dalam kajian yang dilakukan dalam 2 minggu, yang melibatkan 40 orang tua yang menderita strok, menunjukkan bahawa frekuensi pergerakan usus rata-rata 2 kali lebih aktif dalam kumpulan yang minum air berkilau daripada mereka yang minum air biasa. Peserta kajian juga melaporkan bahawa gejala sembelit yang kelihatan lebih ringan.

Recent Posts