4 Cara Mengawal Emosi untuk Tetap Tenang •

Emosi yang anda rasakan sangat mempengaruhi tindakan anda seterusnya. Sekiranya anda merasa gembira dan emosi positif, sudah tentu semua aktiviti anda akan menjadi lebih ringan. Hal yang sebaliknya berlaku sekiranya anda marah, panik, dan sedih. Emosi negatif ini akan menjadikan hari anda lebih teruk dan akhirnya lesu. Sebenarnya, bagaimana anda mengawal emosi anda ketika anda panik?

Cara mengawal emosi ketika minda keliru

Adalah wajar untuk emosi anda dinyalakan secara tiba-tiba setelah mendengar berita buruk. Emosi sering kali tidak diminta dan pada masa yang tidak dijangka. Sekiranya anda mempunyai ini, anda diminta untuk tetap tenang sambil menyingkirkan pemikiran negatif ini.

Nah, ada beberapa cara untuk mengawal emosi yang boleh anda lakukan, termasuk:

1. Buangkan pemikiran buruk

Apabila anda dilanda masalah yang rumit, otak anda akan cenderung lebih fokus memikirkan jalan keluar terbaik. Walaupun tanpa menyedarinya, kadang-kadang bukan masalah yang mendorong reaksi negatif. Hanya fikiran dan andaian buruk yang anda buat sendiri.

Oleh itu, satu cara untuk mengawal emosi dapat dilakukan dengan berhenti memikirkan kemungkinan buruk yang terus menghantui anda. Kedengarannya klise, tetapi mengelakkan diri daripada terlalu terlibat dalam masalah ini sebenarnya dapat meringankan beban anda sedikit demi sedikit.

Sekiranya anda berada di keramaian atau di tengah-tengah mesyuarat pejabat, minta sedikit masa untuk menyejukkan badan di tempat yang tenang dan selesa. Sudah tentu, jika syarat mengizinkan. Mendapatkan udara segar sekurang-kurangnya dapat membantu meningkatkan minda ke arah positif.

2. Elakkan segera mengeluarkan reaksi buruk

Menjerit, memaki, menangis, menjerit, bahkan menghancurkan benda-benda di sekitar, sering dipilih sebagai bentuk ledakan emosi yang tidak dapat dibendung. Tetapi alangkah baiknya jika anda memikirkan dengan teliti apa akibat yang akan anda terima dari tingkah laku ini.

Otak adalah salah satu bahagian tubuh yang paling dominan terlibat ketika anda berada dalam masalah. Pada masa yang sama, otak juga sukar membuat keputusan yang wajar ketika emosi semakin tinggi.

Kerana mungkin, masalahnya akan menjadi lebih teruk kerana reaksi anda cenderung berlebihan. Sebaliknya, cuba tenangkan diri anda dengan menarik nafas panjang dan kemudian menghembuskannya perlahan-lahan. Lakukan teknik pernafasan ini selama beberapa minit, kemudian rasakan sensasi selesa yang lain daripada sebelumnya.

Dijamin, anda boleh lebih berhati-hati dalam menentukan langkah yang akan diambil seterusnya.

3. Memancarkan emosi positif

Membiarkan diri anda tenggelam dalam emosi negatif yang membelenggu pasti tidak baik. Daripada sentiasa berfikir berdebat dengan pasangan anda malam tadi atau bos menyakitkan hati bos pagi ini, mengapa tidak cuba mencari jalan keluar yang benar-benar dapat memunculkan aura positif anda?

Ya, setelah anda cukup tenang, fikirkan intipati masalah yang membuat anda terusik. Seterusnya, pilih faedah baik yang boleh dijadikan 'cambuk' positif untuk menghilangkan emosi buruk anda. Fikirkan kata-kata bos sebagai maklum balas yang baik yang akan meningkatkan prestasi anda.

Anda juga boleh membuat perbahasan dengan pasangan anda sebagai peluang yang baik untuk mencari kekuatan dan kelemahan demi hubungan yang harmoni di masa depan. Sesungguhnya, tidak mudah untuk mencari hikmah di sebalik kepahitan emosi negatif. Tetapi di sisi lain, kemampuan untuk melihat masalah dari pihak yang baik boleh menjadi arena 'balas dendam' untuk membantu anda memancarkan emosi positif.

4. Berkasih sayang sebagai kaedah mengawal emosi

Setelah berjuang untuk menyingkirkan masalah yang kadang-kadang berulang kali, sekarang adalah masa untuk anda bangkit untuk membuktikan bahawa anda baik-baik saja. Itu tidak bermaksud anda harus terus menutupi kesedihan anda.

Namun, tidak semua masalah harus ditunjukkan secara terbuka - terutama ketika anda berada dalam situasi yang memerlukan anda tetap profesional.

Jadi apa yang harus dilakukan? Anda perlu menerima dengan anggun bahawa beberapa perkara tidak mungkin dapat diubah. Tugas anda di sini adalah untuk mengawal emosi tersebut, tidak kira betapa sukarnya dan seberapa keras yang mereka rasakan.

Sekali lagi, jangan terlalu terperangkap dalam sisi negatif masalah anda. Cuba perhatikan sisi positif, yang mungkin anda boleh ambil sebagai bentuk motivasi diri untuk bertindak lebih baik.

Recent Posts