Minum Jamu Selepas Melahirkan, Selamat atau Tidak, Ya?

Setelah berjaya melalui proses kelahiran yang panjang, itu tidak bermakna perjuangan ibu sudah selesai. Tidak sedikit ibu yang mengadu sakit perut, sakit di bekas saluran kelahiran, hingga kegelisahan berlebihan selama beberapa jam setelah melahirkan. Untuk mencari rawatan semula jadi, murah, dan mudah didapati, pilihan akhirnya jatuh pada ubat herba tradisional yang dipercayai berkesan untuk menghilangkan gejala. Namun, bolehkah ibu minum ubat herba selepas (selepas) bersalin secara normal dan pembedahan caesar?

Bahan apa yang terdapat dalam perubatan herba dan adakah ia baik untuk ibu setelah melahirkan atau melahirkan? Lihat maklumat yang lebih terperinci di sini, ya!

Mengapa ibu biasanya minum ubat herba selepas melahirkan?

Perubatan herba telah lama diketahui mempunyai khasiat yang baik untuk menyokong kesihatan tubuh.

Dilancarkan dari Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM), ubat-ubatan herba telah digunakan secara turun temurun selama beberapa dekad atau mungkin beratus-ratus tahun.

Ini kerana manfaat ramuan herba yang diformulasikan dari campuran pelbagai ramuan telah terbukti selamat dan berkesan untuk tujuan kesihatan tertentu.

Tidak hairanlah jika meminum jamu telah menjadi tradisi turun temurun yang biasanya dilakukan untuk memulihkan keadaan badan yang tidak sihat.

Itulah salah satu sebab mengapa minuman herba yang dibuat dari pelbagai bahagian tanaman termasuk akar, daun, kulit kayu, batang, dan buah, sering menjadi pilihan ibu.

Melancarkan dari Jurnal CYCLE Pada tahun 2018, sebab mengapa ibu memilih herba untuk diminum setelah melahirkan atau melahirkan semasa nifas sangat berbeza.

Umumnya, jamu dipilih sebagai minuman setelah melahirkan semasa nifas, yang merupakan usaha pencegahan agar tidak ada komplikasi kelahiran atau masalah kesihatan di masa depan.

Di samping itu, sebab lain mengapa ibu minum ubat herba selepas melahirkan atau melahirkan adalah kerana ia dibuat dari bahan semula jadi.

Proses mengkompaun herba juga tidak begitu sukar, senang dicari, malah harganya cukup murah.

Inilah sebab mengapa ubat herba baik untuk diminum oleh ibu selepas atau selepas melahirkan.

Bolehkah anda minum ubat herba selepas melahirkan?

Minuman semula jadi ini yang telah lama wujud dan dikembangkan dalam masyarakat boleh diminum setelah bersalin secara normal atau setelah menjalani pembedahan caesar.

Menariknya, minum ubat herba selepas melahirkan atau melahirkan secara normal atau dengan pembedahan caesar dikatakan mempunyai banyak faedah.

Manfaat minum ubat herba setelah melahirkan termasuk membantu mengencangkan otot perut, mempercepat pemulihan luka, dan melancarkan pengeluaran susu ibu.

Ya, penghasilan susu ibu juga dapat lebih lancar dengan kerap minum ubat herba.

Atas dasar ini, ubat herba dipercayai dapat mempercepat pemulihan badan selepas bersalin secara normal atau pembedahan caesar.

Oleh itu, jika ada pertanyaan mengenai apakah dibenarkan minum jamu selepas (selepas) kelahiran normal dan pembedahan caesar, jawapannya adalah ya.

Apakah ramuan dalam perubatan herba selepas melahirkan?

Sebenarnya, tidak menjadi masalah sama ada ibu minum jamu selepas bersalin (selepas bersalin) dengan tujuan mengurangkan rasa tidak selesa semasa nifas.

Kerana, ada beberapa rempah sebagai bahan asas perubatan herba yang sebenarnya baik untuk tubuh ibu setelah melahirkan.

Ubat herba yang diminum setelah melahirkan atau melahirkan juga boleh diproses dari buatan sendiri atau dibeli di luar.

Cuma, sebenarnya tidak ada ramuan herba bersalin yang terbaik atau tidak.

Pada asasnya, ramuan asas herba bersalin yang diproses yang terbaik untuk diminum oleh ibu setelah melahirkan disesuaikan dengan keperluan dan keadaannya.

Sebilangan bahan perubatan herba selepas melahirkan termasuk:

1. Kunyit

Rempah seperti kunyit mempunyai manfaat dan mengandungi pelbagai nutrien yang diperlukan oleh ibu selepas bersalin.

Kandungan nutrien dalam kunyit termasuk karbohidrat, protein, lemak, kurkumin, vitamin C, kalium, mangan, dan magnesium yang baik untuk tubuh ibu dalam tempoh selepas bersalin.

Selain itu, kunyit juga diharapkan dapat memulihkan sakit perut dan menyembuhkan luka setelah bersalin normal dan luka dari bahagian caesar.

Inilah sebabnya mengapa ubat herba paling baik diambil semasa tempoh rawatan selepas kelahiran normal, misalnya sebagai rawatan luka perineum.

Ubat-ubatan herba yang mengandungi kunyit juga dapat diambil setelah pembedahan caesar sebagai rawatan luka SC (cesarean).

Melihat pelbagai khasiat ini, kunyit sering dijadikan bahan asas untuk perubatan herba selepas bersalin.

2. Lempuyang

Lempuyang adalah tumbuhan yang rimpangnya sering dijadikan bahan asas untuk rawatan.

Ubat herba selepas melahirkan atau melahirkan yang mengandungi lempuyang mengandungi minyak pati seperti limonan dan zerumbon.

Ubat herba yang mengandungi lempuyang berkhasiat untuk memulihkan keadaan tubuh ibu setelah melahirkan semasa nifas ini.

Lempuyang juga membantu ibu selepas bersalin untuk menjaga keperluan pemakanan dengan meningkatkan selera makan.

Ini kerana dalam tempoh selepas bersalin ini, keperluan nutrien ini meningkat sehingga mereka harus makan lebih banyak.

Selain bermanfaat untuk menyokong proses penyusuan yang lancar, makan dengan cukup juga membantu mempercepat pemulihan tubuh ibu setelah melahirkan.

Terdapat pelbagai jenis makanan setelah melahirkan yang boleh menjadi pilihan ibu sebagai variasi makanan harian.

3. Adas

Adas adalah salah satu komponen yang biasanya digunakan sebagai bahan dalam pembuatan minyak telon.

Walaupun begitu, khasiat tanaman yang satu ini juga sering digunakan sebagai ramuan herba tradisional setelah melahirkan.

Sebatian flavonoid dan kumarin adalah sekumpulan fitoestrogen dalam adas yang dianggap dapat membantu penghasilan susu ibu setelah melahirkan.

Menariknya, faedah ubat herba buatan sendiri atau membelinya di luar selepas melahirkan mengandungi adas, yang berfungsi sebagai anti-radang dan anti-sakit.

Ibu yang baru melahirkan biasanya mengalami luka pada rahim dan perineum (kawasan di antara vagina dan dubur).

Sekiranya rawatan tidak dilakukan dengan betul, ibu berisiko mendapat jangkitan dan radang (radang) pada rahim dan perineum.

Itulah sebabnya, kandungan adas dalam ramuan atau ramuan tradisional setelah melahirkan dianggap mempunyai kebaikan untuk ibu selepas bersalin.

Adakah selamat minum ubat herba selepas melahirkan?

Manfaat meminum jamu setelah melahirkan atau melahirkan sudah cukup terbukti di masyarakat.

Namun, bagaimana dengan keselamatan ubat herba selepas bersalin ini?

Penyelidikan di Jurnal CYCLE menyebut bahawa salah seorang ibu selepas bersalin mengalami tekanan darah tinggi sehingga dia merasa pening setiap kali minum ubat herba tersebut.

Setelah memerhatikan, beberapa ramuan yang diminum oleh ibu semasa mengandung nifas mengandungi flavonoid.

Di dalam badan, flavonoid berfungsi dengan menghalang aktiviti ACE, iaitu enzim penukaran angiotensin.

Sebenarnya, ACE adalah enzim dalam badan yang dapat berperanan dalam menaikkan tekanan darah.

Jadi, kandungan flavonoid dalam perubatan herba semestinya membantu menurunkan tekanan darah.

Ini tentunya bertentangan dengan hasil kajian ini.

Namun, apabila frekuensi minum ubat herba yang mengandung flavonoid dikurangkan menjadi 1 kali sehari, keluhan peningkatan tekanan darah pada ibu tidak lagi dirasakan.

Sentiasa berjumpa doktor terlebih dahulu

Sebelum memutuskan untuk minum jamu setelah melahirkan, pertimbangkan semula kemungkinan tidak semua ibu dibenarkan mengambil jamu.

Anda harus berjumpa dengan doktor anda lagi mengenai kesan sampingan atau risiko pengambilan ubat herba yang mungkin berlaku mengikut keadaan badan anda selepas melahirkan.

Sebabnya, kadang-kadang doktor boleh menetapkan beberapa jenis ubat untuk memulihkan keadaan ibu.

Contohnya kerana ibu yang baru bersalin secara caesar atau keadaan perubatan lain.

Sebilangan keadaan ini dikhuatiri menyebabkan interaksi ramuan dan ubat-ubatan yang tidak baik untuk kesihatan.

Tidak ada salahnya berunding lebih lanjut dengan doktor jika anda ingin minum ubat herba atau selepas melahirkan atau melahirkan, sama ada buatan sendiri atau dibeli di luar.

Recent Posts