Kenali ciri-ciri kebakaran cacar, gejalanya boleh menjadi lebih teruk daripada cacar air

Shingles atau herpes zoster adalah jangkitan virus lanjut yang menyebabkan cacar air. Ini bermaksud bahawa anda mungkin mengalami herpes zoster jika anda pernah mengalami cacar air pada masa lalu. Ciri-ciri kayap sama dengan gejala cacar air, iaitu ruam dalam bentuk bintik merah pada kulit. Perbezaannya ialah corak taburan dikumpulkan dalam satu bahagian. Ketahui dengan lebih lengkap setiap gejala herpes zoster melalui tinjauan ini!

Bilakah gejala herpes zoster boleh muncul?

Kayap adalah penyakit kulit yang disebabkan oleh pengaktifan semula virus Varicella-zoster. Virus yang tergolong dalam keluarga virus herpes adalah penyebab cacar air.

Dengan kata lain, herpes zoster hanya dapat muncul pada orang yang sebelumnya telah dijangkiti cacar air. Walau bagaimanapun, orang yang menghidap herpes zoster dapat menyebarkan virus kepada orang lain.

Pada orang yang tidak pernah dijangkiti, ketika dijangkiti mereka tidak mengalami herpes zoster tetapi cacar air.

Setelah pulih dari cacar air, virus ini sebenarnya tidak hilang, tetapi kekal di dalam badan.

Virus tinggal dan bersembunyi di antara sel saraf, tetapi tidak secara aktif membiak atau disebut sebagai virus tidak aktif.

Virus yang pada awalnya tidak aktif dapat mengaktifkan semula dan menyebabkan gejala herpes zoster. Sebab mengapa virus Varicella-zoster menjangkiti semula badan belum diketahui secara pasti.

Sebilangan besar kes, herpes zoster kebanyakannya berlaku pada orang yang berumur lebih dari 50 tahun.

Salah satu kajian di Jurnal Sains Kolej Lander juga menemui kaitan antara pengaktifan semula virus dan sistem imun yang lemah.

Oleh itu, orang tua yang sistem kekebalannya tidak lagi berfungsi secara optimum berisiko lebih tinggi untuk pengaktifan semula.

Pelbagai ciri cacar

Setelah jangkitan virus kembali aktif, pesakit akan mula mengalami sejumlah masalah kesihatan. Sama seperti cacar air, ciri umum seperti ruam kulit tidak langsung muncul.

Fasa jangkitan kayap akan menunjukkan dua jenis gejala, iaitu gejala awal dan gejala utama:

Ciri-ciri awal cacar

Virus yang mengaktifkan semula akan memasuki saraf kulit dan menyebabkan rasa sakit dan sensasi terbakar di permukaan kulit yang terkena.

Kesakitan akan muncul di bahagian depan badan, seperti muka, dada, perut ke tangan dan kaki.

Ciri-ciri ini adalah gejala khas tahi yang membezakannya dari gejala cacar air.

Menurut Institut Penuaan Nasional, kadang-kadang rasa sakit ini pada saraf kulit diikuti oleh rasa mati rasa atau gatal pada satu sisi badan.

Sekiranya penyakit ini berlaku pada kanak-kanak, biasanya gangguan kesakitan yang muncul tidak terlalu parah.

Pesakit juga biasanya merasakan beberapa masalah kesihatan lain pada peringkat awal jangkitan. Selain kesakitan pada kulit, tanda-tanda awal cacar air yang dapat dialami adalah:

 • demam,
 • sakit otot dan sendi,
 • sakit kepala,
 • keletihan, dan
 • sakit perut.

Gejala utama herpes zoster

Dalam 5 hari, jangkitan pada saraf dapat menyebabkan kulit mengalami sedikit pembengkakan sehingga ruam merah mulai muncul di permukaan kulit.

Tidak seperti ciri cacar air dengan ruam yang merebak, ruam dalam bentuk bintik merah pada cacar air akan menumpukan perhatian pada satu bahagian kulit.

Ruam ini hanya timbul pada satu bahagian badan. Corak taburan ruam yang tertumpu paling kerap dijumpai pada lilitan pinggang.

Dalam beberapa hari, ruam merah ini akan berubah menjadi ruam kulit yang melepuh atau berisi cecair. Sengatan ini boleh menyebabkan rasa gatal atau menyengat.

Elastik akan kering membentuk kerak atau kudis dalam masa 10 hari.

Sekiranya lepuh dibiarkan tidak cedera, ia boleh terkelupas sendiri dalam masa kurang dari seminggu.

Lapisan kulit luar yang baru akan terbentuk dalam 4 minggu akan datang.

Pada pesakit berusia 60 tahun ke atas, ruam boleh menjadi sangat menyakitkan. Kesakitan yang merupakan ciri kayap pada awalnya mungkin hilang atau berlanjutan sehingga ruam mengering.

Ringkasnya, perkembangan gejala ruam pada herpes zoster akan melalui fasa seperti berikut.

 • Ruam dalam bentuk bintik merah yang berkumpul di satu bahagian kulit.
 • Gatal dan kesakitan yang kuat timbul dari dalam kulit.
 • Ruam berubah menjadi lepuh kulit yang berisi cecair.
 • Elastik mengering dan membentuk kudis.

Komplikasi cacar

Secara umum, kayap dapat disembuhkan tanpa menyebabkan komplikasi berbahaya. Walau bagaimanapun, sebilangan orang boleh mengalami komplikasi jangka panjang.

Gangguan kesakitan pada sistem saraf kulit yang berlaku selepas penyembuhan cacar disebut herpes zoster neuralgia pasca-herpetic (PHN).

dalam buku Penyakit dan Epidemik Maut: Cacar air, Orang yang berumur 6o ke atas mempunyai peluang 50 peratus untuk mengalami PHN setelah pulih dari herpes zoster.

Penyakit ini dapat memanjangkan simptom sakit dan sensasi terbakar pada kulit yang dirasakan ketika terkena sirap.

PHN berlaku kerana virus Varicella-zoster yang aktif meniru semula boleh merosakkan atau membunuh sel saraf.

Tetapi yang lebih teruk lagi, perkembangan virus boleh menyebabkan radang saraf yang boleh merebak ke saraf tunjang atau otak.

Sekiranya ini berlaku, gangguan isyarat pada sistem saraf akan menyebabkan kesakitan.

Apabila sel-sel saraf yang rosak tumbuh semula, sel-sel tersebut menjadi terlalu aktif dan menyebabkan kesakitan kembali.

Kerosakan saraf dari PHN memerlukan masa bertahun-tahun untuk sembuh.

Beberapa jenis komplikasi herpes zoster yang juga berisiko, selain yang ditandai dengan ciri-ciri kesakitan yang berpanjangan adalah:

 • Herpes zoster ophthalmicus: kehilangan sebahagian penglihatan ketika sirap menyerang mata.
 • Otot zoster: kehilangan sebahagian pendengaran ketika cacar menyerang telinga.
 • Lumpuh Bell: lumpuh sistem saraf.

Bilakah untuk memeriksa gejala sirap kepada doktor?

Diagnosis dan rawatan kayap dapat mengelakkan keadaan ini bertambah buruk dan komplikasi herpes zoster.

Oleh itu, jika anda mengalami ciri-ciri kayap yang disebutkan di atas, segera berjumpa doktor, terutamanya ketika mengalami keadaan seperti:

 • Gejala kayap muncul di mata.
 • Termasuk dalam kumpulan risiko: berumur lebih dari 60 tahun, wanita hamil, mempunyai sistem imun yang lemah, mengalami tekanan, dll.
 • Ruam merebak hampir ke seluruh badan.

Doktor akan melakukan pemeriksaan dan memberikan rawatan mengikut keadaan dan keparahan gejala.

Ubat yang diberikan biasanya bersifat antivirus seperti asiklovir dan ubat analgesik untuk merawat kesakitan seperti salap capsaicin dan ubat tambalan lidokain.

Sekiranya anda merasakan masalah kesihatan atau mempunyai pertanyaan mengenai keadaan ini, sila berjumpa dengan doktor anda lebih jauh untuk mendapatkan penyelesaian terbaik.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌

Recent Posts