Jangkitan cacing pipih dapat disebarkan melalui air! Bagaimana ia boleh berlaku?

Air adalah elemen penting yang selalu diperlukan dalam kehidupan. Tetapi berhati-hatilah, tidak semua sumber air bersih. Air yang tidak bersih boleh menjadi sumber pelbagai jangkitan, termasuk cacing pipih atau cacing usus. Apakah sebab, gejala dan rawatannya? Inilah ulasannya.

Apa itu jangkitan cacing pipih?

Cacing sebenarnya adalah istilah umum untuk segala jenis jangkitan yang disebabkan oleh cacing. Nah, satu jenis cacing usus adalah jangkitan cacing pipih, juga disebut schistosomiasis.

Jangkitan cacing pipih adalah penyakit yang disebabkan oleh cacing parasit yang melekat pada kulit manusia dan kemudian memasuki badan dan berkembang di dalam darah.

Jangkitan cacing ini sering dijumpai di kawasan tanpa sumber air bersih.

Ramai orang mendapat jangkitan schistosomiasis kerana kontak langsung dengan air yang telah dicemari larva cacing dari siput air tawar, misalnya berenang di air kotor.

Oleh itu, penyakit berjangkit ini juga dikenali sebagai demam siput. Jangkitan ini boleh menyerang beberapa bahagian badan seperti paru-paru, saraf tunjang, otak, dan hati.

Schistosomiasis sebenarnya dapat dicegah dan tidak membawa maut secara langsung. Namun, jika tidak dirawat dengan segera boleh mengakibatkan kerosakan organ yang serius.

Lebih buruk lagi, jika menyerang kanak-kanak, ia boleh menyebabkan masalah dengan pertumbuhan dan perkembangan kognitif kanak-kanak.

Jenis cacing yang menyebabkan jangkitan cacing pipih pada manusia

Terdapat pelbagai jenis skistosomiasis yang dapat menjangkiti manusia adalah seperti berikut:

 • Schistosomiasis mansoni dan schistosomiasis intercalatum menyerang usus manusia.
 • Schistosomiasis haematobium menyebabkan skistosomiasis pundi kencing atau kencing.
 • Schistosomiasis japonicum dan schistosomiasis mekongi menyebabkan schistosomiasis usus yang kebanyakannya menyerang orang Asia.

Apa yang menyebabkan jangkitan cacing pipih?

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, seseorang dapat dijangkiti schistosomiasis jika mereka bersentuhan langsung dengan air yang tercemar dengan parasit cacing yang dilepaskan dari badan siput air tawar.

Kitaran ini dimulakan dengan penderita cacing pipih yang membuang air kecil atau buang air besar di air bersih, kemudian membuat air tercemar dengan parasit cacing.

Apabila spesies siput air tawar berada di dalam air, telur cacing akan memasuki tubuh siput dan berkembang biak. Selanjutnya, cacing parasit yang keluar dari badan siput melalui air dapat dengan mudah mencemarkan air.

Air yang kelihatan bersih walaupun telah dijangkiti telur cacing kemudian digunakan untuk keperluan manusia seperti mandi, mencuci, berenang, dan untuk dimakan.

Parasit telur kemudian memasuki tubuh manusia melalui kulit dan memasuki aliran darah. Proses pembiakan cacing memakan masa beberapa minggu.

Di dalam tubuh manusia, cacing parasit bergerak melalui saluran darah paru-paru, hati, kemudian memasuki saluran darah di sekitar usus dan pundi kencing.

Selepas beberapa minggu, cacing mula tumbuh dan mengawan dan menghasilkan banyak telur yang kemudian merebak ke organ dalam badan.

Akhirnya cacing keluar dari tubuh manusia melalui pembuangan air kecil dan buang air besar. Begitu juga dengan kitaran hidup cacing pipih.

Gejala jangkitan cacing pipih

Kali pertama dijangkiti cacing pipih, tidak semua orang merasakan simptomnya. Gejala schistosomiasis bergantung pada jenis cacing dan tahap jangkitan.

Tanda-tanda jangkitan ini hanya akan muncul dalam beberapa hari, bahkan dalam kes lain ia hanya dapat dilihat dalam beberapa bulan.

Gejala awal yang muncul dalam beberapa jam atau hari setelah dijangkiti cacing pipih adalah gatal dan ruam pada kulit. Ini boleh berlangsung selama kira-kira tujuh hari.

Kira-kira 3-8 minggu selepas jangkitan, penderita mungkin mengalami gejala lebih lanjut seperti:

 • Demam
 • Menggigil
 • Badan lemah dan lemas
 • Batuk yang tidak hilang dan disertai dengan sesak nafas
 • Sakit otot
 • Sakit perut
 • Cirit-birit
 • Air kencing atau najis yang kelihatan berdarah
 • Sakit ketika membuang air kecil
 • Pengurangan berat
 • Pembesaran hati atau limpa

Kanak-kanak yang dijangkiti schistosomiasis boleh mengalami anemia dan kekurangan zat makanan.

Sekiranya rawatan tidak diberikan, ia boleh menyebabkan kekejangan dan pembengkakan saraf tunjang.

Apakah rawatan yang sesuai untuk jangkitan cacing pipih?

Pada masa ini ubat yang digunakan untuk merawat jangkitan cacing pipih adalah praziquantel. Walau bagaimanapun, rawatan ini hanya berkesan terhadap cacing dewasa, tidak berlaku untuk telur cacing.

Dos ubat ini disesuaikan mengikut berat pesakit, biasanya dua dos untuk satu hari.

Ubat ini dapat membantu merawat jangkitan, walaupun ketika pesakit sudah mencapai tahap lanjut.

Ubat ini berkesan selagi kerosakan atau komplikasi belum terjadi, tetapi tidak dapat mencegah jangkitan dari kambuh.

Ubat lain seperti oxamniquine, metrifonate, dan artemisinin juga telah digunakan, tetapi pada beberapa orang ubat tersebut tidak seefektif prazequantel.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Apabila anda menyedari bahawa anda telah bersentuhan dengan sumber air yang tercemar cacing pipih dan kemudian menunjukkan gejala kesihatan, disarankan untuk segera mendapatkan rawatan perubatan.

Doktor akan memeriksa penyebab jangkitan di badan anda, supaya bantuan dan rawatan yang tepat dapat diberikan dengan segera.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌

Recent Posts