7 Makanan untuk Menghilangkan Jerawat |

Terdapat banyak cara untuk menghilangkan jerawat, dari ubat doktor hingga ubat rumah. Namun, tahukah anda bahawa sebenarnya jenis makanan tertentu boleh digunakan untuk menghilangkan jerawat? Lihat ulasan penuh di bawah.

Makanan untuk menghilangkan jerawat

Walaupun hubungan antara diet dan jerawat masih tidak menentu, terdapat banyak kajian yang membincangkan kesan makanan pada jerawat.

Pakar kesihatan percaya bahawa beberapa makanan di bawah ini mengandungi nutrien, vitamin, dan mineral yang dapat menghilangkan jerawat.

1. Lemon

Lemon boleh untuk jerawat. Bukan rahsia lagi bahawa air lemon dapat berfungsi sebagai astringen semula jadi, sehingga dipercayai dapat menegangkan kulit dan menyembunyikan noda.

Penggunaan air lemon secara langsung pada kulit tidak digalakkan kerana boleh menjadikan kulit lebih sensitif terhadap cahaya matahari. Walaupun begitu, khasiat air lemon untuk diminum atau sebahagian daripada diet anda dapat membantu menghilangkan jerawat.

Satu kajian dalam jurnal BioMed Research International mendedahkan bahawa kandungan flavonoid dalam kulit lemon anti-karsinogenik dan dapat melindungi kulit. Karsinogen dapat mencetuskan pertumbuhan sel barah.

Flavonoid ini juga dianggap dapat membantu tubuh membasmi jerawat dari dalam. Walau bagaimanapun, para pakar memerlukan kajian lebih lanjut untuk menentukan keberkesanan minum air lemon pada kesihatan kulit.

2. Ubi keledek

Salah satu makanan yang cukup terkenal untuk merawat jerawat adalah ubi jalar. Sebabnya, ubi jalar kaya dengan vitamin A yang sebenarnya boleh bermanfaat untuk kulit yang berjerawat.

Anda lihat, vitamin A mempunyai pengaruh penting terhadap kesihatan kulit seseorang. Contohnya, krim muka yang mengandungi derivatif vitamin A (retinol) terkenal dengan sifat melawan jerawat.

Contoh turunan vitamin A, iaitu isotretinoin, berfungsi mengurangkan pengeluaran minyak semula jadi wajah (sebum). Itulah sebabnya, pengambilan ubi jalar yang kaya dengan vitamin A dianggap memainkan peranan penting dalam merawat jerawat.

3. Salmon

Terima kasih kepada kandungan asid lemak omega-3 di dalamnya, salmon telah dinamakan makanan yang baik untuk kulit yang berjerawat. Omega-3 adalah asid lemak yang berperanan penting dalam mengawal keradangan.

Apabila badan anda kekurangan omega-3, anda mungkin mengalami kulit kering, gatal, dan bersisik. Bukan hanya itu, asid lemak ini membantu meningkatkan peredaran darah, sehingga bekalan darah ke kulit dipenuhi dengan baik.

Walaupun tidak menghilangkan jerawat secara langsung, tidak ada salahnya untuk memenuhi keperluan omega-3 melalui salmon atau makanan tambahan.

Perkara yang perlu diingat adalah bahawa tidak semua orang dapat memperoleh faedah yang sama dari omega-3. Dalam kes tertentu, salmon sebenarnya boleh menjadi dalang jerawat yang semakin teruk.

4. betik

Dikenal sebagai buah yang memudahkan pergerakan usus, tidak banyak orang tahu bahawa betik boleh dijadikan makanan untuk menghilangkan jerawat. Enzim papain dan chymopapain dalam pepaya dipercayai dapat mengurangkan keradangan.

Protein-pelarut papain boleh didapati dalam produk pengelupasan. Produk ini membantu menghilangkan jerawat dengan membuang sel kulit mati yang menyumbat liang.

Menurut kajian dari Bioperubatan & farmakoterapi Papain juga boleh digunakan untuk rawatan parut secara semula jadi. Ini mungkin kerana papain dapat menghilangkan penumpukan keratin yang rosak di kulit dan membentuk ketulan.

5. Beri

Walaupun saiznya kecil, buah beri seperti strawberi atau blueberry kaya akan vitamin C dan antioksidan. Kedua-dua sebatian ini pasti berguna dalam membasmi masalah jerawat.

Vitamin C adalah sejenis vitamin yang dapat menghambat NFkB, sebatian yang dapat memicu sitokin untuk keradangan. Oleh itu, vitamin C mempunyai aktiviti anti-radang yang boleh digunakan pada kulit yang berjerawat.

Malah, vitamin C dalam buah beri juga mempercepat proses penyembuhan luka dan mencegah hiperpigmentasi setelah meradang jerawat. Selain beri, anda juga boleh mendapatkan sumber vitamin C dari buah sitrus atau buah-buahan lain.

7 Jenis Beri yang Sihat untuk Makan

6. Bayam

Bayam mengandungi vitamin E yang baik untuk kesihatan kulit. Sebabnya, vitamin E bertindak sebagai antioksidan yang membantu melawan keradangan dan radikal bebas.

Sebaliknya, bayam juga tinggi protein yang dapat meningkatkan pengeluaran kolagen pada kulit dan membantu meningkatkan cahaya semula jadi. Ia juga mengurangkan garis-garis halus dan jerawat pada kulit.

Sebagai sumber zat besi, bayam juga meningkatkan aliran darah ke kulit dan membantu proses metabolik. Tidak hairanlah sayur berdaun hijau ini cukup terkenal sebagai makanan yang baik untuk masalah jerawat.

7. Quinoa

Bagi anda yang tidak tahu, quinoa adalah biji-bijian yang berasal dari tanaman Chenopodium quinoa . Biji-bijian yang kaya serat ini kadang kala menjadi pengganti beras.

Selain kaya dengan serat, quinoa mengandungi zink yang tinggi dan mineral ini dianggap dapat membantu merawat jerawat dari dalam. Ini telah dibuktikan melalui penyelidikan dari Jurnal Antarabangsa BioMed Research .

Kajian itu cuba melihat hubungan antara kadar zink dalam darah dan keparahan jerawat. Zink adalah mineral makanan yang berkhasiat dalam kesehatan kulit, mengatur metabolisme, dan kadar hormon.

Hasilnya, para penyelidik mendapati bahawa tahap zink yang rendah dikaitkan dengan kes jerawat yang teruk. Oleh itu, mereka mencadangkan meningkatkan pengambilan zink dalam diet untuk merawat kulit berjerawat yang teruk.

Walaupun belum terbukti, tidak ada salahnya memilih makanan yang kaya dengan nutrien dan vitamin yang baik untuk menghilangkan jerawat. Sekiranya ragu-ragu, tanyakan kepada pakar dermatologi untuk jawapan yang lebih tepat.

Recent Posts