5 Khasiat Jintan Putih yang Tidak Kurang Sihat daripada Jintan Hitam: Kegunaan, Kesan Sampingan, Interaksi |

Adakah anda suka makan opor atau kari? Nah, salah satu rempah yang mesti ada ketika membuat dua makanan ini adalah jintan putih. Jintan adalah rempah yang terbuat dari biji tanaman Jintan cyminum (jintan). Jangan salah, jintan putih berbeza dengan jintan hitam (habbatussauda). Oleh itu, faedah untuk kesihatan badan juga berbeza. Apa faedah jintan putih untuk kesihatan badan anda?

Manfaat jintan putih yang sangat disayangkan

Sumber: Meraki International

Jintan dijual dalam bentuk biji kering atau serbuk halus. Rasanya sangat khas, pedas dan panas seperti cili tetapi sedikit pahit, dan berbau seperti tanah. Rempah ini cukup popular kerana sering digunakan dalam masakan Asia, India, Afrika, dan Mexico.

Selain digunakan sebagai perasa makanan, jintan hitam telah lama digunakan sebagai ubat tradisional. Banyak kajian menunjukkan manfaat jintan putih untuk kesihatan, termasuk:

1. Mengatasi gangguan pencernaan

Jintan putih biasa digunakan sebagai ubat tradisional untuk mengatasi gangguan pencernaan, seperti cirit-birit, sakit perut, dan perut kembung. Rempah ini disahkan untuk meningkatkan aktiviti enzim pencernaan dengan merangsang hempedu untuk mencerna lemak dan nutrien tertentu.

Satu kajian menunjukkan bahawa jintan melegakan gejala sindrom iritasi usus (IBS). Sebanyak 57 pesakit dengan IBS diminta untuk mengonsumsi minyak jintan selama dua hingga 4 minggu. Hasil kajian menunjukkan bahawa gejala sakit perut, kembung perut, sembelit, atau cirit-birit menjadi kurang teruk setelah mengikuti rawatan.

2. Mengawal kadar gula dalam darah

Kajian menunjukkan penggunaan suplemen jintan putih dapat membantu menurunkan kadar gula dalam darah dan kadar hbA1c dalam darah. Kemudian, jintan putih juga berpotensi untuk merawat diabetes. Diabetes boleh merosakkan sel yang sihat dalam tubuh dengan AGE, yang merupakan sebatian yang menyebabkan keradangan.

Sebatian ini dibuat apabila gula yang mengalir dalam darah melekat pada protein yang mengganggu fungsi normal protein. Nah, jintan putih dipercayai mengandungi komponen yang dapat menghalang pengeluaran AGE. Malangnya, belum ada banyak kajian lebih lanjut mengenai faedah ini.

3. Sumber zat besi dan kaya dengan antioksidan

Walaupun kecil seperti sebutir beras, jintan putih mempunyai banyak nutrien. Satu sudu biji jintan putih keseluruhan mengandungi:

  • 8 kilokalori
  • 0.37 g protein
  • 0.47 g lemak
  • 0.92 karbohidrat
  • 1.4 mg zat besi

Anda dapat memenuhi 17.5% keperluan besi harian dengan 1 sudu teh jintan. Pengambilan zat besi yang memuaskan menyokong pertumbuhan anak-anak dan kesihatan wanita hamil.

Selain itu, beberapa antioksidan dalam jintan putih seperti terpenes, fenol, flavonoid, apegenin, luteolin, dan alkaloid dapat mengurangkan kerosakan tubuh yang disebabkan oleh radikal bebas, mencegah penuaan dini dan barah.

4. Sifat antibakteria dan anti-radang

Bahan aktif dalam biji jintan mempunyai kesan anti-radang. Sekiranya dimakan, rasa sakit akibat radang akan berkurang. Kemudian, komponen yang disebut megalomicin juga mempunyai sifat antibiotik sehingga berpotensi untuk mengurangi daya tahan ubat dari bakteria tertentu dan dapat membunuh bakteria yang menyerang sistem kekebalan tubuh.

5. Menurunkan kolesterol dan berat badan

Hipolipidemik adalah bahan yang membantu tubuh mengawal kadar lemak tinggi yang boleh merosakkan jantung dan meningkatkan kadar kolesterol. Jintan dianggap mempunyai sifat hipolipidemik. Kajian menunjukkan pengambilan suplemen jintan dengan yogurt dua kali sehari selama sebulan membantu mengurangkan kadar trigliserida.

Di samping itu, penyelidikan menunjukkan bahawa memakan jintan hitam setiap hari selama tiga bulan dapat mengurangkan berat badan, ukuran pinggang, dan lemak badan yang tidak diingini.

Recent Posts