Buah-buahan untuk Asid Perut: Apa yang Selamat dan Apa Yang Perlu Dibatasi

Refluks asid adalah payung untuk pelbagai penyakit pencernaan yang berkaitan dengan pengeluaran cecair berasid. Yang biasa adalah gastritis dan GERD yang kedua-duanya menyebabkan bisul. Salah satu petua, perhatikan pengambilan buah untuk gangguan asid perut.

Ulser itu sendiri adalah kumpulan gejala yang merangkumi mual perut, pedih ulu hati, kembung, dan panas di dada hingga kerongkong.pedih ulu hati). Siapa sangka, buah yang anda makan boleh berperanan dalam mencegah atau menyebabkan simptom ulser.

Buah yang baik untuk asid perut

Asid perut dihasilkan oleh badan untuk membantu pencernaan dan mencegah jangkitan bakteria di saluran pencernaan. Malangnya, pengeluarannya boleh berlebihan kerana pelbagai faktor, menyebabkan gejala ulser muncul.

Gejala ulser sangat biasa pada orang yang sering menangguhkan makan atau tidur setelah makan. Terutama pada orang yang mempunyai masalah asid perut, gejala dapat muncul setiap saat kerana makanan yang tidak betul.

Itulah sebabnya mengapa orang yang mempunyai masalah asid perut perlu menjaga pengambilan makanan mereka, termasuk buah, untuk mencegah berulang. Beberapa buah yang selamat untuk dimakan oleh orang yang mengalami gangguan asid perut adalah seperti berikut.

1. Pisang

Pisang baik untuk orang yang mempunyai asid perut dan bisul kerana tahap keasidan cukup lemah, dengan tahap pH sekitar 4,5 - 5,2. Makan pisang dipercayai dapat meneutralkan asid perut serta melegakan gejala ulser.

Buah kuning ini juga kaya dengan kandungan kalium di dalamnya. Selain itu, tekstur pisang yang halus dan mudah dihaluskan juga dapat membantu mengembalikan fungsi perut.

Pisang yang telah ditelan dan memasuki esofagus dapat membentuk lapisan pelindung untuk kerongkongan. Ini berguna untuk mencegah kemungkinan kerengsaan akibat kenaikan asid perut.

Pisang juga digolongkan sebagai buah yang baik untuk orang yang mempunyai asid perut kerana kandungan seratnya cukup tinggi. Kandungan serat berguna untuk mencegah timbulnya masalah pencernaan pada orang dengan asam lambung.

2. Epal

Epal adalah salah satu daripada beberapa buah yang baik untuk dimakan bagi orang yang mempunyai asid perut tinggi. Ini kerana selain kaya dengan kandungan serat, epal juga merupakan sumber kalsium, magnesium, dan kalium yang baik.

Semua nutrien ini berpotensi membantu melegakan gejala ulser yang muncul. Walau bagaimanapun, anda masih perlu memperhatikan jenis epal sebelum memakannya.

Tidak semua jenis epal selamat untuk orang yang mempunyai asid perut tinggi. Sebagai contoh, epal dengan warna hijau biasanya mempunyai rasa sedikit masam, yang boleh menyebabkan gejala ulser muncul.

Pilihan terbaik bagi penghidap bisul dan asid perut adalah epal merah dengan keadaan masak. Jenis epal ini jauh lebih selamat untuk mengelakkan gejala ulser berulang.

3. tembikai

Sama seperti pisang, tembikai mempunyai sifat alkali yang cukup tinggi berkat mineral magnesium yang terdapat di dalamnya. Magnesium adalah salah satu ramuan utama ubat antasid untuk melegakan gejala ulser.

Itulah sebabnya buah yang satu ini selamat bagi anda yang mempunyai keadaan asid perut yang tinggi. Selain tidak menyebabkan peningkatan kadar asam lambung, buah tembikai juga dapat membantu memenuhi keperluan nutrisi tubuh.

Kandungan nutrien buah yang selamat bagi orang yang mempunyai asid perut ialah 7.8 gram karbohidrat, 0.6 gram protein, 0.4 gram lemak, dan 1 gram serat. Pengambilan pelbagai mineral dan vitamin juga melengkapkan nutrien dalam tembikai.

4. betik

Biasanya, proses pemecahan protein menjadi asid amino melibatkan pertolongan enzim pepsin. Walau bagaimanapun, enzim pepsin biasanya hanya berfungsi secara aktif di persekitaran berasid perut.

Sekiranya anda menghidap ulser kerana asid perut tinggi, sudah tentu keadaan ini tidak boleh dibiarkan begitu sahaja. Sebabnya, persekitaran berasid sebenarnya berisiko menjadikan lapisan usus, perut, dan kerongkongan rosak.

Dalam kes ini, untuk dapat memulihkan gejala ulser kerana asid perut yang meningkat, anda boleh memakan betik. Pepaya adalah salah satu pilihan buah yang selamat bagi anda yang takut menambah asid perut.

Ini kerana buah betik mengandungi enzim papain di dalamnya. Papain adalah enzim protease yang dihasilkan dari getah buah betik.

Fungsi papain dalam sistem pencernaan adalah untuk membantu melancarkan proses pencernaan dan memudahkan pemecahan protein. Dengan begitu, protein akan lebih mudah dipecah menjadi bentuk terkecil dalam bentuk asid amino.

5. Kelapa

Air kelapa mengandungi kalium mineral dan pelbagai sebatian yang membantu menenangkan sistem pencernaan. Ini tentu saja sangat berguna bagi orang yang mengalami gangguan asid perut yang sering mengalami gejala ulser.

Air kelapa juga membantu mengekalkan suhu badan yang normal dan menghalang peradangan di perut. Anda boleh mendapatkan faedah kelapa dengan kerap memakan satu kelapa setiap hari selama 2 minggu berturut-turut.

Buah-buahan yang harus dibatasi oleh orang yang mempunyai masalah asid perut

Gejala ulser berulang tentu boleh mengganggu aktiviti. Namun, jangan jadikan ini sebagai alasan bagi penghidap ulser untuk tidak memakan buah. Buah masih penting untuk dimasukkan dalam diet harian kerana mengandungi serat, vitamin, dan mineral.

Sebaliknya, terdapat pelbagai buah yang tidak digalakkan untuk diminum oleh orang yang mempunyai asid perut. Buah-buahan ini terasa masam dan boleh merengsakan lapisan perut yang sudah meradang.

Berikut adalah beberapa buah yang harus dielakkan bagi orang yang menderita bisul.

1. Tomato

Sekiranya anda suka tomato tetapi menghadapi masalah dengan asid perut yang mudah naik, anda harus mengehadkan pengambilan anda. Bukan tanpa sebab, ini kerana tomato mengandungi asid sitrik dan asid malik di dalamnya.

Kedua-dua zat ini dapat memicu asid perut naik yang akhirnya menyebabkan gejala ulser. Sekiranya anda makan terlalu banyak tomato, baik keseluruhan atau diproses menjadi jus, kandungan asid akan mempengaruhi sistem pencernaan.

Asid kemudian naik ke kerongkongan, menyebabkan pelbagai gejala ulser yang membuat badan tidak selesa. Kesan ini menjadikan tomato sebagai salah satu pantang larang bagi penghidap asid perut.

2. Buah sitrus

Jeruk, lemon, limau, dan limau gedang adalah beberapa buah yang tergolong dalam kumpulan buah sitrus. Semua buah ini mempunyai persamaan dengan rasa yang sedikit masam dan masam.

Limau yang kebetulan merangkumi buah sitrus dipercayai dapat membantu mengurangkan batuk. Walau bagaimanapun, pengambilan terlalu banyak buah-buahan ini sebenarnya dapat merangsang kenaikan asid perut ke dada dan esofagus.

Untuk mengesahkan ini, sejumlah penyelidik melakukan kajian yang diterbitkan di Jurnal Gastroenterologi Korea. Dalam kajian itu, 67 daripada 382 orang mengadu terbakar di dada yang merupakan salah satu gejala ulser.

Keadaan ini muncul setelah mereka memakan buah sitrus. Ini ternyata berlaku kerana kandungan asid dalam buah sitrus menyebabkan peningkatan asid perut.

3. Alpukat

Alpukat kaya dengan lemak sihat. Malangnya, kandungan lemak dalam buah ini ternyata kurang mesra orang yang mempunyai masalah asid perut dan ulser. Ini kerana lemak merangsang pengeluaran hormon kolesistokinin.

Hormon kolesistokinin melonggarkan otot sfinkter jantung. Sfinkter jantung adalah penghalang antara perut dan esofagus. Apabila otot-otot ini mengendur, asid perut dapat bergerak naik dari perut ke kerongkongan.

Selain itu, hormon kolesistokinin juga meningkatkan pengeluaran asid perut. Peningkatan pengeluaran asid perut ditambah dengan kelonggaran sfinkter jantung menjadikan gejala ulser dan refluks asid bertambah buruk.

Secara umum, buah adalah makanan yang sihat. Hampir tidak ada kesan buruk dari memakan buah, kecuali jika anda menderita gangguan asid perut dan membuat pilihan yang salah dari jenis buah yang anda makan.

Terdapat buah-buahan yang membantu meneutralkan keadaan perut, tetapi ada juga buah-buahan yang benar-benar meningkatkan pengeluaran asid perut. Jadi, berhati-hatilah dalam memilih buah agar kebiasaan makan buah yang sihat sebenarnya tidak memburukkan lagi gejala ulser.

Recent Posts