5 Cara Menurunkan Emosi Dengan Cepat, Tepat, dan Tanpa Vena

Kemarahan dan kemarahan boleh datang bila-bila masa di mana sahaja. Pencetus juga berbeza-beza, ini mungkin disebabkan oleh kesesakan lalu lintas yang membuat anda terlambat datang ke pejabat atau kerana cawan kegemaran anda rosak kerana ditumpuk oleh rakan sekerja. Apa pun penyebabnya, apa yang perlu anda lakukan hanyalah satu perkara, iaitu menekan emosi anda secepat dan secepat mungkin agar kemarahan ini tidak merebak ke mana-mana. Untuk itu, mari kita ketahui cara mengurangkan emosi dengan cepat dalam ulasan berikut.

Pelbagai cara untuk mengurangkan emosi dengan cepat

Ketika emosi memuncak, tekanan darah biasanya akan meningkat kerana jantung mengepam lebih cepat dan tidak teratur. Jadi tidak jarang anda akan merasa sakit kepala, sakit di dada, dan sesak nafas.

Oleh itu, agar kemarahan anda tidak memberi kesan buruk kepada kesihatan fizikal anda, anda perlu mencari cara untuk mengurangkan emosi anda dengan cepat dan tepat. Berikut adalah pilihan cara untuk mengurangkan emosi yang boleh anda amalkan setiap hari:

1. Tarik nafas dalam-dalam

Tarik nafas dalam-dalam adalah salah satu kaedah yang paling berkesan untuk melegakan emosi. Robert Nicholson, Ph.D., penolong pensyarah di Saint Louis University, Amerika Syarikat, menyatakan bahawa ketika marah badan menjadi tegang.

Untuk mengendurkannya semula dan mengurangkan ketegangan ini, anda perlu menarik nafas panjang. Sebabnya, membekalkan lebih banyak oksigen ke dalam badan membantunya untuk melepaskan ketegangan.

Tutup mata anda perlahan-lahan dan tarik nafas dalam-dalam. Anda melakukan ini dengan menyedut melalui hidung dan menghembus perlahan dari mulut anda. Ulangi teknik meditasi sederhana ini tiga hingga lima kali atau sehingga anda merasa lebih baik.

2. Berjalan kaki sebentar sebagai cara untuk mengurangkan emosi

Ketika emosi berada di puncaknya, cubalah bangun dari duduk dan berjalan kaki singkat dari sumber kemarahan anda. Latihan boleh menjadi penghilang tekanan dan emosi yang kuat. Berjalan adalah senaman ringan yang boleh menjadi pilihan untuk memprovokasi tubuh untuk melepaskan endorfin atau apa yang disebut hormon gembira.

Berjalan kaki singkat dari sumber kerengsaan anda akan membantu anda berfikir dengan lebih jelas. Di samping itu, kaedah ini juga membantu anda untuk mencari pandangan baru yang mungkin merupakan penyelesaian untuk masalah yang dihadapi. Tidak perlu berlama-lama, berjalan selama lima minit di tempat terbuka sudah cukup untuk memberi anda ketenangan fikiran.

3. Tekan titik tertentu pada badan

Daniel Hsu, pakar akupunktur dan perubatan tradisional di New York menyatakan, menekan titik-titik tertentu di dalam badan dapat melonggarkan sistem saraf. Apabila marah dan juga tertekan, saraf akan kencang. Untuk menjadikannya kembali normal, anda perlu menekan titik utama di kepala, wajah, dan tangan anda yang berdekatan dengan ikatan saraf.

Cuba tekan bahagian dalam telapak tangan antara ibu jari dan jari telunjuk anda. Tekan perlahan-lahan dengan ibu jari anda dan rasakan sentuhannya. Biarkan selama kira-kira 10 saat dan ulangi kaedah ini sebaliknya. Anda juga boleh menekan pelbagai titik tapak tangan hanya dengan ibu jari anda.

4. Meregangkan otot yang tegang

Untuk menenangkan emosi yang menahan anda, anda boleh merehatkan semua kumpulan otot yang tegang. Kaedah ini sangat mudah dan boleh dilakukan pada bila-bila masa. Sebenarnya, latihan ini dapat melepaskan hampir semua ketegangan yang anda rasakan di badan anda dalam beberapa saat. Dengan cara itu, anda lebih tenang dan dapat menangani keadaan dengan kepala yang sejuk.

Sangat mudah, meregangkan semua otot di badan dari kepala hingga kaki. Contohnya, gerakkan bahu ke belakang perlahan-lahan, putar leher anda mengikut arah jam atau lawan jam, rileks kaki anda dengan memusingkannya. Juga, putar badan anda ke kanan dan kiri untuk merehatkan otot pinggul dan belakang anda.

5. Hidupkan muzik santai kegemaran anda

Tahukah anda, irama dalaman badan ternyata mengikut rentak muzik yang anda dengarkan. Apabila anda marah, cubalah mendengarkan muzik dengan irama yang menenangkan agar badan anda juga mengikut irama secara tidak langsung. Dengan cara itu, pernafasan dan degupan jantung anda akan perlahan kembali normal, malah lebih santai berbanding sebelumnya.

Recent Posts