Punca Anyang-anyangan dari Gaya Hidup hingga Penyakit

Anyang-anyangan atau disuria adalah keadaan yang membuat anda kerap membuang air kecil dengan rasa sakit atau terbakar setiap kali anda membuang air kecil. Terdapat pelbagai perkara yang boleh menyebabkan anyang-anyangan, mulai dari penggunaan produk kebersihan pada organ intim, jangkitan, hingga penyakit sistem kencing dan pundi kencing.

Sekiranya tidak dirawat dengan betul, gejala anyang-anyang yang muncul boleh mengganggu kehidupan seharian dan memburukkan lagi aduan yang ada. Walau bagaimanapun, anda pasti perlu mengenal pasti punca anyang-anyangan kerana rawatannya sangat pelbagai.

Pelbagai penyakit yang menyebabkan anyang-anyangan

Anyang-anyangan pada dasarnya bukan penyakit, tetapi gejala yang timbul kerana keadaan tertentu atau gangguan sistem kencing. Berikut adalah faktor-faktor yang paling sering menyebabkan anyang-anyangan pada lelaki dan wanita.

1. Jangkitan saluran kencing (UTI)

Mana-mana bahagian saluran kencing boleh dijangkiti. Walau bagaimanapun, pundi kencing dan uretra adalah dua bahagian yang paling kerap terkena jangkitan bakteria atau virus. Uretra adalah saluran di mana air kencing (air kencing) keluar dari pundi kencing.

Jangkitan saluran kencing bermula apabila bakteria atau virus memasuki saluran kencing. Bakteria atau virus boleh masuk dari dubur atau akibat kencing yang lama. Jangkitan kemudian mencetuskan keradangan dengan gejala kemerahan, bengkak, dan sakit ketika membuang air kecil.

Pundi kencing atau uretra yang bengkak akibat jangkitan boleh memberi tekanan pada saluran kencing. Selain menyukarkan kencing, ini juga mengakibatkan:

 • keinginan berterusan untuk membuang air kecil,
 • kencing panas,
 • sakit dubur,
 • air kencing mendung,
 • darah dalam air kencing (hematuria), dan
 • kencing berbau busuk.

2. Bengkak atau keradangan kelenjar prostat

Ini adalah penyebab disuria yang paling biasa pada lelaki. Dengan bertambahnya usia, kelenjar prostat akan membesar dan menonjol. Sekiranya pembesaran tidak terkawal, prostat dapat menekan uretra dan menyebabkan dinding pundi kencing menebal.

Akibatnya, anda juga sukar mengosongkan air kencing di pundi kencing. Air kencing yang terperangkap akhirnya boleh menyebabkan jangkitan dan radang uretra. Keradangan menjadikan kencing lebih sukar, sering menyakitkan dan panas.

Dalam beberapa kes, keradangan juga boleh bermula dari kelenjar prostat itu sendiri. Keadaan ini dikenali sebagai prostatitis. Sekiranya anda mengalami simptom-simptom ini, berjumpa doktor dengan segera kerana prostatitis yang tidak dirawat boleh menyebabkan jangkitan menjadi lebih teruk.

3. Jangkitan kelamin

Membakar dan sakit ketika membuang air kecil adalah gejala jangkitan seksual yang paling biasa. Biasanya, penyakit berjangkit yang menyebabkan tanda-tanda ini adalah gonorea, trichomoniasis, herpes genital, dan klamidia.

Walau bagaimanapun, simptom-simptom biasa ini juga serupa dengan UTI dan batu ginjal, sehingga boleh salah didiagnosis. Inilah sebabnya mengapa anda perlu berjumpa doktor untuk mengenal pasti penyebab penyakit ini, terutamanya jika kegelisahan disertai dengan gejala lain seperti:

 • Keputihan dari zakar atau faraj.
 • Gatal pada alat kelamin.
 • Sakit semasa hubungan seksual.
 • Sakit di kawasan pelvis dan bahagian bawah perut.
 • Pendarahan dari faraj di luar kitaran haid.
 • Terdapat benjolan atau luka terbuka pada alat kelamin.

4. Cystitis interstitial (sistitis)

Cystitis adalah keadaan kronik yang menyebabkan kesakitan dan keradangan pada pundi kencing. Sebilangan besar kes cystitis bermula dengan UTI lama, tetapi keadaan ini juga boleh dipicu oleh penyakit lain yang merosakkan fungsi pundi kencing.

Selain sakit ketika membuang air kecil, cystitis biasanya juga dicirikan oleh:

 • Sakit di bahagian bawah abdomen, punggung bawah, pelvis, atau kawasan di sekitar uretra.
 • Kencing lebih daripada lapan kali sehari.
 • Dorongan mendadak untuk kencing walaupun anda baru sahaja kencing.
 • Tekanan dan kesakitan pundi kencing yang semakin teruk ketika anda membuang air kecil.

5. Penyakit batu pundi kencing

Batu pundi kencing terbuat dari mineral air kencing yang mengeras menjadi kristal. Keadaan ini dialami oleh banyak orang yang tidak dapat membuang air kecil secara berkala atau sepenuhnya. Sebabnya, ini menjadikan mineral air kencing berkumpul di pundi kencing.

Batu pundi kecil biasanya tidak menyebabkan simptom dan akan berlalu dengan air kencing. Ketika berukuran besar, batu pundi kencing dapat menyekat aliran air kencing dan menyebabkan jangkitan, yang dapat menyebabkan disfungsi ereksi.

6. Penyakit batu ginjal

Penyakit batu ginjal disebabkan oleh penumpukan kristal mineral di buah pinggang. Batu yang terbentuk boleh terperangkap di buah pinggang atau dibawa ke saluran kencing. Dalam beberapa kes, batu ginjal juga boleh tersekat di pundi kencing.

Seperti batu pundi kencing, batu ginjal kecil dapat keluar dari badan melalui air kencing. Namun, jika cukup besar, batu ginjal dapat menyekat aliran air kencing, menyebabkan pembengkakan pada buah pinggang atau ureter.

Keadaan ini adalah penyebab anyang-anyang. Sekiranya penyakit batu ginjal teruk, rasa sakit yang hanya dirasakan ketika membuang air kecil dapat merebak ke perut, pangkal paha, dan kawasan punggung bawah.

Gaya hidup yang menyebabkan kegelisahan

Selain penyakit sistem kencing, disuria juga disebabkan oleh pengambilan ubat dan bahan kimia tertentu dalam produk pembersih intim. Inilah faktor-faktor yang perlu anda perhatikan.

1. Pengambilan ubat-ubatan tertentu

Beberapa jenis ubat untuk barah pundi kencing mempunyai kesan sampingan, salah satunya menyebabkan kerengsaan dan keradangan pada dinding pundi kencing. Kerengsaan dan keradangan boleh menyebabkan rasa sakit semakin teruk ketika anda membuang air kecil.

Ubat sejuk, penghilang dahak, dan ubat alergi juga boleh menyebabkan masalah membuang air kecil. Bagi anda yang mengambil ubat antidepresan atau antikolinergik untuk masalah kencing juga perlu mengikuti nasihat doktor untuk mengelakkan kesan sampingan yang serupa.

Sekiranya anda baru memulakan ubat dan mengalami sakit kencing tidak lama kemudian, tanyakan kepada doktor anda jika ini adalah kesan sampingan ubat tersebut. Walaupun mencetuskan masalah kencing, anda harus membincangkannya dengan doktor anda sebelum berhenti minum ubat.

2. Bahan kimia dalam produk pembersih intim

Punca sakit kencing sebenarnya boleh datang dari produk pembersih yang biasa anda gunakan. Ini kerana sebilangan orang lebih peka terhadap bahan kimia dalam produk ini.

Bahan kimia yang menjadi pewangi, pengawet, atau bahan mentah produk itu sendiri boleh menyebabkan kerengsaan pada saluran kencing. Kerengsaan secara beransur-ansur menyebabkan kesakitan ketika membuang air kecil.

Produk yang boleh menyebabkan kerengsaan termasuk:

 • cengkaman faraj ,
 • sabun feminin,
 • pelincir faraj,
 • KB mengandungi spermisida (pembunuh sperma), dan
 • kertas tandas mengandungi wangian.

3. Bersihkan organ intim dengan cara yang salah

Aktiviti membersihkan organ intim yang semestinya berguna sebenarnya boleh menjadi penyebab kegelisahan jika dilakukan dengan salah. Semasa membersihkan organ intim, pastikan anda mengelap vagina dari depan ke belakang.

Sekiranya anda membersihkan alat kelamin anda dari belakang ke depan, bakteria di dubur boleh bergerak ke faraj dan menyebabkan jangkitan. Wanita berisiko lebih besar kerana saluran kencingnya yang lebih pendek memudahkan pemindahan bakteria.

Anyang-anyangan adalah sakit ketika membuang air kecil yang boleh disebabkan oleh banyak perkara. Kesakitan ringan biasanya hilang dengan sendirinya, tetapi kesakitan yang teruk atau berpanjangan dapat menandakan penyakit serius.

Oleh itu, jangan abaikan rasa sakit, panas, atau sensasi tidak wajar yang timbul semasa anda membuang air kecil. Anda harus berjumpa doktor dengan segera untuk mengetahui punca anyang-anyangan dan cara mengatasinya.

Recent Posts