Sekiranya suntikan KB terlambat, bolehkah saya hamil?

Sama seperti pil kawalan kelahiran, kawalan kelahiran yang disuntik juga mempengaruhi hormon dalam badan. Perbezaannya adalah, dalam KB suntikan anda tidak perlu menyuntik setiap hari seperti pil KB. Walau bagaimanapun, sebilangan pengguna KB yang menyuntik telah beralih ke alat kontraseptif lain kerana mereka lupa ketika terakhir mereka menyuntik KB. Lalu, bagaimana jika terlambat untuk suntikan kawalan kelahiran dari jadual yang sepatutnya. Sekiranya ini berlaku, bolehkah anda hamil sekiranya anda terlambat untuk suntikan kawalan kelahiran? Lihat penjelasan lengkap di bawah.

Apa yang berlaku semasa anda memberi suntikan kawalan kelahiran?

Kontrasepsi suntikan adalah jenis kontrasepsi yang berkesan untuk mencegah kehamilan. Dalam suntikan kawalan kelahiran terdapat hormon progestin yang mampu merekayasa keadaan hormon wanita sehingga kehamilan dapat dicegah.

Sekiranya anda ingin mencegah kehamilan menggunakan suntikan kawalan kelahiran, anda perlu melakukan suntikan kawalan kelahiran secara rutin setiap 12 minggu atau anda boleh mengatakannya setiap tiga bulan. Tanda rutin yang tidak boleh anda lupakan sehingga terlambat untuk melakukan suntikan KB.

Dalam 12 minggu, suntikan kawalan kelahiran akan berfungsi menghentikan proses ovulasi (pembebasan telur). Kerana proses ovulasi berhenti selama 12 minggu, sperma yang memasuki saluran pembiakan wanita tidak akan memenuhi telur. Ini mengelakkan kehamilan berlaku.

Selama 12 minggu ini, suntikan kawalan kelahiran ini menyebabkan lendir di serviks menebal sehingga sperma tidak dapat masuk lebih jauh ke dalam rahim. Selain itu, suntikan ini menipiskan dinding rahim untuk sementara waktu, sehingga dinding rahim tidak dapat digunakan sebagai proses pengembangan embrio.

Ini bermaksud, walaupun persenyawaan telah berlaku sebelumnya, embrio tidak dapat hidup di rahim dan kehamilan tidak berlaku. Dengan tiga cara ini, suntikan kawalan kelahiran sangat berkesan untuk mencegah kehamilan.

Malangnya, suntikan kawalan kelahiran memberikan beberapa kesan sampingan seperti haid tidak teratur, peningkatan selera makan, sakit kepala, kenaikan berat badan, peningkatan tekanan darah, dan kehilangan tulang. Itulah sebabnya penggunaan KB ini mesti berada di bawah pengawasan doktor.

Melaporkan dari halaman Healthline, jika anda merasakan kesan sampingan, ini bermakna kesan ini akan kekal sehingga kandungan hormon yang disuntik habis dalam jangka masa bekerja di dalam badan, iaitu selama 12-13 minggu selepas itu. Sekiranya anda berhenti menggunakannya tiga bulan selepas suntikan pertama, kesan sampingan juga akan hilang secara beransur-ansur.

Bolehkah saya hamil sekiranya terlepas suntikan kawalan kelahiran?

Lalu, bagaimana jika anda terlupa dan terlambat untuk suntikan kawalan kelahiran? Salah satu perkara yang mungkin berlaku sekiranya anda terlupa dan terlambat untuk mendapatkan suntikan kawalan kelahiran adalah hamil. Ya, anda mungkin mengalami kehamilan sekiranya anda terlambat untuk suntikan kawalan kelahiran, kerana hormon yang membantu anda mencegah kehamilan daripada suntikan kawalan kelahiran sebelumnya mungkin sudah habis.

Namun, sudah tentu ada kemungkinan untuk hamil kerana suntikan KB ini lewat dengan syarat anda telah melakukan hubungan seks dan tidak menggunakan alat kontraseptif cadangan seperti kondom.

Satu kemungkinan yang akan berlaku jika anda melakukan hubungan seks dengan pasangan ketika anda terlambat untuk suntikan kawalan kelahiran adalah anda boleh hamil setelah 3-4 bulan tidak mendapat suntikan kawalan kelahiran. Namun, bagi sebilangan wanita yang tidak menjalani suntikan kontraseptif selama 1-2 tahun, ada juga yang belum hamil lagi.

Ini bermakna bahawa kesan lewat mendapatkan suntikan kawalan kelahiran boleh berbeza bagi setiap wanita. Namun, jika sudah lebih dari tiga atau empat bulan anda tidak menerima suntikan KB, anda dianggap terlambat dan suntikan KB yang anda terima sebelumnya tidak akan berfungsi lagi. Dengan cara itu, kehamilan adalah mungkin.

Oleh itu, jika anda menggunakan kontraseptif suntikan sebagai alat kontraseptif anda, anda harus ingat jadual suntikan anda dengan kerap. Pastikan belum terlambat untuk anda mendapatkan suntikan kelahiran kerana fungsinya sebagai alat kontrasepsi mungkin tidak berfungsi dengan baik.

Doktor biasanya akan meminta anda untuk menjalani ujian kehamilan sekiranya ternyata anda terlambat dua minggu kerana tidak melakukan suntikan kawalan kelahiran daripada yang sepatutnya. Terutama jika anda melakukan hubungan seks dalam 120 jam terakhir.

Apa yang harus dilakukan sekiranya suntikan kawalan kelahiran terlambat?

Sekiranya anda seorang yang sibuk, jumlah aktiviti pasti akan membuat anda melupakan pelbagai perkara. Salah satunya adalah melupakan jadual suntikan perancang keluarga, jadi sudah terlambat untuk suntikan perancang keluarga. Mungkin anda sudah melakukan hubungan seks dengan pasangan anda, tetapi terlupa kali terakhir anda melakukan suntikan kawalan kelahiran.

Apabila anda menyedari hal ini, anda pasti panik. Ini kerana anda merasa cemas bahawa anda akan gagal menunda kehamilan, atau dengan kata lain anda takut mengandung. Lalu, apa yang harus anda lakukan sekiranya anda terlambat untuk suntikan kawalan kelahiran?

Baiklah, untuk menyelesaikan masalah ini, perkara pertama yang harus anda lakukan ialah ingat kali terakhir anda melakukan suntikan kawalan kelahiran. Anda boleh melakukannya dengan memeriksa semula jadual suntikan kawalan kelahiran pada kalendar, telefon bimbit, atau jurnal suntikan kawalan kelahiran yang diberikan oleh doktor kepada anda.

Buat masa ini, anda harus menggunakan kondom ketika melakukan hubungan seks dengan pasangan untuk perlindungan semasa melakukan hubungan seks. Anda perlu melakukan ini sehingga anda dapat benar-benar mengesahkan kali terakhir anda melakukan suntikan kawalan kelahiran.

Sebenarnya, jika anda masih merasa ragu dan bimbang, adalah lebih bijak jika anda bercakap dengan pasangan anda untuk menangguhkan melakukan rutin seks sehingga anda melakukan suntikan perancang keluarga seterusnya di pakar kandungan.

Kemudian, jika ternyata anda terlambat untuk suntikan kawalan kelahiran anda dan telah melakukan hubungan seks dengan pasangan anda, salah satu pilihan yang boleh anda lakukan adalah mengambil pil kawalan kelahiran kecemasan. Ya, pil ini dapat membantu anda mencegah kehamilan walaupun anda mengambilnya selepas hubungan seks.

Gunakan pil kontraseptif kecemasan selepas hubungan seksual untuk mencegah kehamilan, sehingga 120 jam (5 hari) selepas hubungan seksual. Semakin lama anda menangguhkan pengambilan kontraseptif kecemasan, semakin besar peluang anda hamil.

Walaupun pil perancang pada umumnya 99% dapat mencegah kehamilan, melambatkan masa untuk mengambil pil kawalan kelahiran kecemasan apabila anda terlambat untuk suntikan kawalan kelahiran akan meningkatkan peluang anda hamil. Sekiranya anda masih tidak pasti, segera berjumpa pakar sakit puan. Doktor akan membantu anda memilih tindakan seterusnya yang lebih sesuai.

Sekiranya anda dua minggu atau lebih di belakang suntikan yang dijadualkan, pakar perbidanan atau bidan anda biasanya akan meminta anda menjalani ujian kehamilan. Ini dilakukan untuk menentukan sama ada anda hamil atau tidak.

Apa yang harus dilakukan agar tidak terlambat untuk suntikan kawalan kelahiran?

Agar anda tidak terlambat untuk suntikan kawalan kelahiran, anda harus membuat strategi yang baik. Terdapat beberapa petua yang boleh anda praktikkan agar anda tidak mudah lupa mengambil suntikan kawalan kelahiran anda, seperti:

1. Tandakan kalendar anda supaya anda tidak terlambat untuk suntikan kawalan kelahiran anda

Menandakan kalendar adalah kaedah termudah sehingga anda tidak mudah melupakan jadual kawalan kelahiran anda, yang boleh mengakibatkan anda terlambat melakukannya. Gunakan penanda atau pen yang berwarna terang, sehingga dapat memprovokasi mata anda untuk melihat kalendar. Sekiranya anda tidak mahu lupa, tandakan kalendar yang dipamerkan di rumah atau meja kerja anda.

2. Pasang aplikasi peringatan

Pada masa kini, semuanya sangat praktikal. Sekiranya anda takut anda akan terus lupa dengan menandakan kalendar anda, anda boleh menetapkan peringatan di telefon anda. Terdapat banyak aplikasi percuma yang boleh anda muat turun sehingga anda tidak lagi terlambat untuk suntikan KB.

3. Sentiasa simpan jurnal suntikan kontraseptif di tempat yang mudah dilihat

Menempatkan jurnal suntikan kontraseptif di tempat yang mudah dilihat akan membantu anda mengingati jadual suntikan kawalan kelahiran. Ini tentu juga membantu anda untuk tidak terlambat untuk suntikan kawalan kelahiran. Secara amnya, anda meletakkan jurnal ini di dalam laci almari dan anda jarang membukanya.

Untuk melihat dengan senang, letakkan jurnal ini di sisi almari pakaian anda atau di atas meja di sebelah katil anda. Sekiranya anda dapat memastikannya bersabar dan selalu memeriksa jadual suntikan kawalan kelahiran, anda mungkin tidak akan terlambat untuk suntikan kawalan kelahiran.

4. Beritahu pasangan atau keluarga anda untuk mengingatkan anda

Sekiranya anda berjaga-jaga, anda boleh meminta pasangan anda mengingatkan anda. Ini sangat membantu anda untuk tidak terlambat untuk suntikan perancang keluarga anda, jadi anda dapat melakukannya dengan kerap dan tepat pada waktunya.

Recent Posts