4 Khasiat Utama Kacang Tanah untuk Tubuh |

Dari pelbagai jenis kacang yang ada, apakah kacang kegemaran anda? Walaupun saiznya kecil, semua jenis kacang umumnya menyimpan sejumlah nutrien penting untuk menyokong tubuh yang sihat. Bagaimana dengan faedah kacang polong?

Apakah nutrien dalam kacang polong?

Sumber: Makan Minum Paleo

Kacang polong adalah salah satu dari banyak jenis kacang dengan bentuk fizikal bulat, ukuran kecil, dan warna hijau khas yang kelihatan segar.

Uniknya, kacang ini sering dikelaskan dalam kumpulan sayur kerana sering diproses bersama dengan sayur-sayuran lain. Sebenarnya, satu jenis kacang tergolong dalam keluarga kekacang, iaitu tanaman yang menghasilkan biji di dalamnya.

Selain kacang polong, beberapa tanaman lain seperti lentil dan kacang juga termasuk dalam kumpulan kekacang.

Setiap biji biji yang mempunyai nama Latin Pisum sativum L Ia mengandungi pelbagai nutrien yang baik untuk tubuh. Secawan kacang polong seberat 160 gram (gr) mengandungi nutrien berikut.

  • Kalori: 125 kalori
  • Protein: 8.2 g
  • Serat: 8.8 g
  • Protein: 5.6 g
  • Mangan: 22% keperluan harian
  • Vitamin K: Keperluan harian 48%
  • Vitamin B1 (tiamin): 30% keperluan harian
  • Vitamin B9 (folat): Keperluan 24% setiap hari

Kacang polong juga merupakan sumber serat dan protein yang dapat memenuhi keperluan harian tubuh. Bukan hanya itu, kacang ini mengandungi banyak sebatian antioksidan yang mempunyai manfaat untuk menangkis serangan radikal bebas.

Untuk mendapatkan sejumlah nutrien yang baik dari kacang-kacangan ini, anda boleh membelinya di pasaran dalam bentuk yang masih utuh atau telah diproses menjadi produk. Sekiranya telah melalui proses pemprosesan, biasanya kacang ini akan dibungkus dalam produk dalam tin atau beku.

Petikan Garis Kesihatan, sebenarnya ada beberapa jenis atau jenis kacang polong. Bermula dari kuning (kacang polong kuning), hitam (kacang polong bermata hitam), dan ungu (kacang polong).

Apa faedah kacang polong?

Pelbagai kajian telah membuktikan bahawa manfaat kacang polong baik untuk kesihatan. Berikut adalah keterangannya.

1. Membantu mengekalkan gula dalam darah

Kajian 2011 yang diterbitkan dalam British Journal of Nutrition menguji sekumpulan orang yang berlebihan berat badan dan mempunyai tahap kolesterol tinggi. Hasilnya, makan 50 gram tepung halus atau kacang polong setiap hari selama 28 hari dapat membantu mengurangkan daya tahan insulin.

Menurut kajian 2012 yang lain dalam jurnal serupa, kacang polong termasuk makanan dengan indeks glisemik rendah. Indeks glisemik adalah nisbah seberapa cepat sumber makanan karbohidrat dapat mempengaruhi kadar gula darah di dalam badan.

Setiap makanan mempunyai nilai indeks glisemik yang berbeza. Semakin kecil nilai indeks glisemik makanan, tentu saja kenaikan kadar gula yang meningkat setelah memakan makanan akan menjadi lebih perlahan. Sebaliknya.

Dengan kata lain, kacang polong adalah sejenis kacang yang baik untuk penderita diabetes, kerana ia tidak akan membuat gula darah meningkat.

2. Mengurangkan risiko penyakit buah pinggang akibat darah tinggi

Seorang pakar makanan di University of Manitoba, Kanada bernama Dr. Rotimi Aluko menjelaskan bahawa tekanan darah tinggi atau hipertensi adalah faktor risiko utama bagi penghidap penyakit buah pinggang kronik.

Tidak jarang, orang dengan penyakit ginjal tahap akhir mesti melakukan dialisis secara rutin untuk pemindahan buah pinggang kerana keparahan penyakit ini.

Bermula dari sini, Dr. Rotimi mendapati bahawa protein dari kacang polong berpotensi untuk mencegah kerosakan buah pinggang pada orang yang mengalami hipertensi.

Daripada memakan kacang-kacangan dalam keseluruhan bentuknya, penyelidikan yang masih terbatas pada haiwan eksperimen, malah berusaha mengekstrak protein kacang yang diproses menjadi bentuk pil dan serbuk.

3. Sistem pencernaan yang sihat

Penyelidikan membuktikan bahawa kacang polong mempunyai manfaat untuk sistem pencernaan. Bagi orang yang mengalami masalah pencernaan, seperti sembelit (sukar buang air besar), kacang polong boleh menjadi pilihan makanan yang tepat.

Sebabnya, kandungan serat dalam kacang ini akan membantu memudahkan pergerakan usus dalam menyerap makanan.

Hasil ini juga disokong oleh penyelidikan yang diterbitkan dalam Journal of the American Dietetic Association, yang mengatakan bahawa makan kacang polong dapat mengatasi sembelit dan memperbaiki pergerakan usus.

Secara langsung, ia akan mengurangkan kekerapan penggunaan julap yang biasanya digunakan untuk merawat sembelit.

4. Kaya dengan antioksidan

Kacang polong adalah salah satu sumber nutrien semula jadi yang menyumbang banyak antioksidan. Tubuh manusia sebenarnya dapat menghasilkan antioksidan sendiri.

Namun, pengambilan antioksidan dari luar juga diperlukan oleh tubuh untuk memenuhi persediaannya, sehingga lebih kuat dalam menangkis serangan radikal bebas.

Radikal bebas tidak boleh dipandang rendah kerana dapat meningkatkan risiko penyakit seperti barah, Alzheimer, Parkinson, dan aterosklerosis. Nah, makan kacang polong dan produk olahannya secara berkala akan menyumbang pelbagai antioksidan kepada tubuh.

Contohnya, ambil sebatian polifenolik, lutein, dan sebatian fenolik yang membantu melindungi tubuh daripada penyakit. Sebenarnya, sebatian lutein dipercayai dapat mengekalkan dan mengoptimumkan fungsi penglihatan sambil menghindari katarak dan degenerasi makula.

Bagaimana cara makan kacang polong?

Kacang polong mudah dicampur dengan sayur-sayuran dan lauk pauk yang lain. Anda bahkan boleh menambahkannya ke dalam hidangan salad kegemaran anda untuk meningkatkan pengambilan nutrien anda.

Menariknya, sekarang kacang polong yang kaya akan banyak diproses sebagai susu, sehingga dapat digunakan sebagai alternatif susu sapi.

Jadi, jangan ragu untuk menjadi lebih kreatif dengan kacang polong yang diproses. Masukkan ke dalam masak, tumbuk untuk menambah warna, atau campurkan ke dalam makanan sementara masih utuh setelah mendidih hingga lembut.

Recent Posts