5 Bahaya Kelebihan Vitamin C yang Perlu Diperhatikan

Vitamin C adalah sejenis vitamin yang penting untuk mengekalkan sistem imun. Vitamin ini juga berperanan dalam meningkatkan fungsi otak. Walaupun memberikan banyak faedah, kelebihan vitamin C sebenarnya mencetuskan sejumlah kesan sampingan.

Bahaya berlebihan vitamin C

Penggunaan jus oren atau segelas strawberi mungkin mencukupi untuk memenuhi keperluan vitamin C harian bagi banyak orang. Selepas itu, dos vitamin C yang berlebihan akan dikeluarkan dalam air kencing dengan mudah.

Ini kerana vitamin C adalah sejenis vitamin yang larut dalam cecair. Walaupun begitu, Kementerian Kesehatan Indonesia menganjurkan agar orang dewasa mendapatkan 65-90 miligram vitamin C dan maksimum 2.000 miligram setiap hari.

Sekiranya melebihi jumlah ini, anda mungkin berisiko menghadapi pelbagai masalah kesihatan. Berikut adalah beberapa bahaya kelebihan vitamin C yang perlu diperhatikan.

1. Ketidakseimbangan pemakanan

Salah satu kesan yang berlaku akibat kelebihan vitamin C dalam badan adalah pemakanan yang tidak seimbang.

Anda lihat, terlalu banyak vitamin C boleh mengganggu fungsi tubuh untuk memproses nutrien lain.

Contohnya, vitamin C dapat menurunkan kadar vitamin B12 dan tembaga di dalam badan. Ini tentu saja boleh mencetuskan masalah kesihatan baru, seperti kekurangan vitamin B12.

2. Masalah pencernaan

Bahaya lain dari kelebihan vitamin C adalah menyebabkan gangguan pada sistem pencernaan. Walau bagaimanapun, kesan sampingan ini tidak berlaku kerana pengambilan makanan yang mengandungi vitamin C, tetapi disebabkan oleh suplemen vitamin C.

Terdapat juga beberapa gejala penyakit pencernaan yang disebabkan oleh suplemen vitamin C termasuk:

  • cirit-birit,
  • loya atau muntah,
  • pedih ulu hati, dan
  • sakit perut.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, keadaan ini boleh menyebabkan dehidrasi, merasa lemah, menurunkan tekanan darah dan ketidakseimbangan mineral di dalam badan.

Adakah Vitamin C Lebih Baik Daripada Makanan atau Makanan Tambahan?

3. Besi yang berlebihan

Keadaan vitamin C yang berlebihan dapat membuat tubuh mengalami kelebihan zat besi atau biasa disebut hemochromatosis.

Ini kerana vitamin C berperanan dalam penyerapan zat besi mineral. Sementara itu, terlalu banyak vitamin C tentu dapat membuat tubuh menyerap lebih banyak zat besi sehingga melebihi had.

Sekiranya ini berlaku pada pesakit hemokromatosis, zat besi yang berlebihan kerana pengambilan vitamin C dapat memperburuk kerosakan pada tisu badan.

4. Membentuk batu karang

Sebilangan pakar percaya bahawa pengambilan suplemen vitamin C terlalu banyak boleh menyebabkan tubuh mengeluarkan oksalat dan asid urik dalam air kencing. Kedua-dua sebatian ini dapat mencetuskan pembentukan batu ginjal.

Menurut tinjauan dari Jurnal perubatan New England sebatian oksalat biasanya keluar dari badan melalui air kencing.

Dalam keadaan tertentu, sebatian ini dapat mengikat mineral dan membentuk kristal yang boleh menyebabkan pembentukan batu ginjal.

5. Meningkatkan risiko barah

Dalam beberapa kes, vitamin C dapat bertindak sebagai pro-oksidan walaupun mengandungi sebatian antioksidan.

Potensi pro-oksidan terhadap kerosakan oksidatif. Melaporkan dari Institut Kesihatan Nasional, sejumlah kajian in-vitro melaporkan bahawa keadaan ini boleh menyebabkan kerosakan kromosom atau DNA.

Berita buruknya, masalah yang disebabkan oleh pengambilan suplemen vitamin C yang berlebihan kemungkinan besar menyumbang kepada barah. Walaupun begitu, pakar masih memerlukan kajian lebih lanjut untuk mengesahkan perkara ini.

Berapa banyak pengambilan yang dinyatakan sebagai vitamin C berlebihan?

Vitamin C adalah vitamin larut air dan tubuh akan mengeluarkan lebihan beberapa jam setelah anda mengambilnya.

Itulah sebabnya, kelebihan vitamin C adalah masalah yang agak jarang berlaku kerana hampir mustahil bagi tubuh untuk mendapatkan terlalu banyak vitamin C dari makanan sahaja.

Pada orang yang sihat, segala vitamin C yang dikonsumsi melebihi had harian yang disarankan akan dikeluarkan dari badan.

Pengambilan vitamin C mungkin berlaku jika anda memakan sekitar 29 biji oren atau 13 biji lada sebelum pengambilannya mencapai had yang boleh diterima.

Walau bagaimanapun, risiko overdosis vitamin C lebih tinggi pada orang yang mengambil vitamin dan mungkin mengambil terlalu banyak dalam keadaan tertentu.

Oleh sebab itu, anda perlu berjumpa doktor atau pakar pemakanan untuk mengetahui berapa banyak pengambilan vitamin C yang perlu dipenuhi mengikut keadaan badan.

Recent Posts