11 Punca Hidung Tersumbat Tetapi Tidak Sejuk |

Anda mungkin mengalami hidung tersumbat yang menjengkelkan, tetapi tidak selsema. Selain selesema, kesesakan hidung memang boleh disebabkan oleh masalah kesihatan yang lain. Secara automatik, rawatan akan disesuaikan mengikut penyebabnya. Sebenarnya, mengapa hidung boleh tersumbat tetapi bukan hidung berair? Lihat penjelasan berikut.

Punca hidung tersumbat tetapi tidak demam

Sebelum mengetahui punca kesesakan hidung walaupun tidak selsema atau selesema, anda perlu memahami mengenai kesesakan hidung itu sendiri.

Klinik Mayo mengatakan bahawa kesesakan hidung berlaku apabila hidung dan tisu sekitarnya dan saluran darah membengkak kerana cecair berlebihan.

Kesesakan hidung mungkin berlaku bersamaan dengan pelepasan dari hidung (hidung berair).

Berikut ini adalah penjelasan mengenai kumpulan penyebab kesesakan hidung, tetapi tidak berkaitan dengan selesema:

1. Alahan

Penyebab kesesakan hidung tetapi bukan selesema pertama adalah alahan. Keadaan ini menyebabkan banyak gejala, termasuk hidung berair dan tersumbat.

Gejala alahan boleh mempengaruhi saluran udara, sinus, saluran hidung, kulit dan sistem pencernaan anda. Ini bergantung pada bahan yang mencetuskan alergi.

2. Kehamilan

Kesesakan hidung tetapi tidak berkaitan dengan selsema atau selesema juga boleh berlaku pada wanita hamil. Keadaan ini juga dikenali sebagai rhinitis kehamilan atau rhinitis kehamilan.

Biasanya, rhinitis kehamilan muncul pada trimester pertama. Gejala ini dapat bertahan lebih kurang 6 minggu dan akan hilang kira-kira 2 minggu selepas melahirkan.

3. Apnea tidur

Sekiranya anda mengalami gangguan tidur yang serius yang menyebabkan anda berhenti bernafas berulang kali, terdapat risiko kesesakan hidung tetapi tidak berkaitan dengan selesema.

Gangguan tidur ini dikenali sebagai sleep apnea. Selain daripada kesesakan hidung, gejala lain apnea tidur berdengkur dengan kuat dan tetap letih walaupun selepas tidur malam.

4. Polip hidung

Selain daripada yang telah disebutkan, kesesakan hidung juga merupakan gejala polip hidung.

Polip hidung adalah pertumbuhan bukan barah pada lapisan hidung atau sinus. Ukuran polip hidung yang mungkin tidak menyebabkan gejala.

Walau bagaimanapun, jika polip hidung besar, mereka dapat menyekat saluran hidung, menyebabkan masalah pernafasan, dan bahkan kehilangan deria bau.

5. Demam Hay

Keadaan ini juga boleh menjadi penyebab kesesakan hidung yang kerap, walaupun tidak selsema. Kerana simptomnya hai demam atau rhinitis alergi serupa dengan selesema.

Perbezaannya adalah, penyebab selesema adalah virus, sementara rhinitis alergi disebabkan oleh tindak balas alergi terhadap pendedahan kepada persekitaran di dalam atau di luar rumah.

6. Badan asing di hidung

Punca hidung tersumbat tetapi tidak selsema atau selesema lain adalah kerana terdapat benda asing yang tersisa di hidung.

Keadaan ini biasanya berlaku pada kanak-kanak atau orang dengan penyakit mental atau kurang upaya.

Rawatan keadaan ini cukup mudah, iaitu dengan membuang badan asing.

7. Sinusitis kronik

Sinusitis kronik berlaku apabila ruang di dalam hidung dan kepala (sinus) membengkak dan menjadi radang selama tiga bulan atau lebih lama walaupun menjalani rawatan.

Keadaan ini boleh mengganggu laluan lendir yang biasanya mengalir, menyebabkan hidung tersumbat.

Semasa mengalami keadaan ini, anda mungkin juga merasa sukar bernafas.

8. Kelainan pada septum

Kelainan pada dinding nipis di antara saluran hidung (septum) boleh menjadi sebab lain mengapa anda mempunyai hidung tersumbat tetapi tidak selsema atau selesema.

Penyumbatan pada hidung akibat kecacatan septum berlaku apabila tisu yang melapisi hidung membengkak. Sama seperti sinusitis kronik, keadaan ini juga menyebabkan sesak nafas.

9. Asma kerana bekerja

Adakah anda tahu bahawa asma hanya boleh muncul semasa anda bekerja? Ya, keadaan ini dipanggil pekerjaan asma atau asma yang berkaitan dengan pekerjaan.

Asma pekerjaan adalah asma yang berlaku kerana menyedut asap kimia, gas, habuk, atau gas lain semasa bekerja.

Selain menyebabkan hidung tersumbat, asma boleh menyebabkan pelbagai gejala lain, termasuk sesak dada, mengi, dan sesak nafas.

10. Sebab-sebab lain

Sebagai tambahan kepada pelbagai keadaan di atas, kesesakan hidung yang tidak berkaitan dengan selesema atau selesema juga boleh timbul disebabkan oleh perkara lain, seperti:

 • tekanan,
 • gangguan tiroid,
 • asap,
 • perubahan hormon,
 • mengambil ubat untuk merawat tekanan darah tinggi, disfungsi ereksi, kemurungan, hingga kejang,
 • makanan, terutamanya makanan pedas,
 • alkohol.

Bagaimana cara mengatasi hidung tersumbat?

Terdapat pelbagai punca hidung tersumbat walaupun anda tidak demam atau selesema. Itulah sebabnya, rawatan untuk setiap keadaan hidung tersumbat pastinya tidak sama.

Walau bagaimanapun, anda dapat mengurangkan rasa tidak selesa yang disebabkan oleh hidung tersumbat walaupun anda tidak demam dengan cara berikut:

 • Cuba hembus dengan perlahan hidung anda.
 • Elakkan alergen yang diketahui.
 • Sekiranya penyebab hidung tersumbat anda adalah alahan, antihistamin mungkin dapat membantu anda.
 • Minum banyak air untuk mencairkan lendir di hidung.
 • Singkirkan pembuangan hidung dengan pencuci hidung atau semburan garam.
 • Gunakan pelembap untuk melembapkan udara.

Segera hubungi doktor anda sekiranya anda mengalami keadaan berikut.

 • Gejala anda berlanjutan lebih dari 10 hari.
 • Anda menghidap demam tinggi.
 • Saluran hidung anda berwarna kuning atau hijau dan anda mengalami sakit sinus atau demam.
 • Terdapat darah di hidung atau keputihan yang berterusan setelah cedera di kepala.

Doktor akan memberi anda pilihan rawatan mengikut punca hidung tersumbat. Sebelum ini, doktor mungkin melakukan pemeriksaan untuk mengesahkan keadaan anda.

Berikut adalah rawatan yang mungkin diberikan oleh doktor anda untuk merawat keadaan anda.

 • Produk salin hidung untuk mengurangkan kekeringan di dalam hidung.
 • Semburan kortikosteroid atau antihistamin oral.
 • Pembedahan mungkin diperlukan untuk membetulkan kecacatan hidung yang menyebabkan penyumbatan.

Jangan ragu untuk menghubungi doktor anda sekiranya anda mengalami simptom di atas. Pengesanan awal penyakit dapat membantu anda mendapatkan rawatan terbaik.

Recent Posts

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found