Memakai Korset Setiap Hari, Adakah Kesan Terhadap Kesihatan?

Untuk berusaha untuk badan yang langsing, pelbagai cara diambil. Salah satunya dengan memakai korset. Baru-baru ini, penampilan korset atau pelatih pinggang sedang berkembang pesat. Namun, adakah selalunya memakai korset selamat untuk kesihatan? Adakah kesan sampingan memakai korset terhadap kesihatan? Lihat sahaja maklumat berikut untuk mengetahui jawapannya.

Mengapa memakai korset atau pelatih pinggang?

Sejak tahun 1900-an, wanita di Eropah mula memakai korset secara agresif untuk mengekalkan bentuk jam pasir. Trend ini juga meluas ke negara-negara Asia, termasuk Indonesia. Para wanita di pulau Jawa juga mulai memakai korset, yang lebih dikenal sebagai stagen. Korset dipakai setiap hari, dengan harapan bahawa lama-kelamaan pinggang akan mengikut bentuk korset yang cantik.

Di era moden, korset digunakan untuk menjaga postur tubuh, memberikan kesan tubuh langsing, dan mengurangkan pinggang dan perut. Sebilangan orang juga bersenam sambil memakai korset atau pelatih pinggang kerana mereka percaya bahawa hasilnya akan lebih memanfaatkan membentuk pinggang dan membakar lemak yang terkumpul di perut.

Namun, hingga kini belum ada penyelidikan yang berjaya membuktikan kelebihan memakai korset ketika bersenam untuk membakar lemak, membina otot perut, atau mengecilkan pinggang. Menurut pakar, memakai korset tidak akan dapat menurunkan lemak badan. Semasa memakai korset, lemak hanya akan bergerak, tidak terbakar atau hilang begitu sahaja.

Risiko memakai korset untuk kesihatan

Walaupun banyak yang mengatakan korset adalah cara segera untuk melangsingkan badan, anda harus berhati-hati. Memakai korset setiap hari sebenarnya boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan yang serius. Inilah yang mungkin berlaku sekiranya anda terlalu kerap memakai korset dalam jangka masa panjang.

1. Masalah pernafasan

Menurut dr. Christopher Ochner, pakar kesihatan dari Hospital Mount Sinai di Amerika Syarikat, kesan memakai korset terlalu lama boleh menyukarkan anda untuk bernafas. Selanjutnya, dr. Christopher Ochner juga memberi amaran bahawa beberapa wanita dilaporkan pingsan kerana memakai korset terlalu ketat sepanjang hari sehingga saluran udara tersumbat. Ini disebabkan oleh penurunan keupayaan paru-paru kerana tekanan kuat korset.

2. Gangguan pencernaan

Selain masalah pernafasan, anda yang sering memakai korset atau pelatih pinggang juga terdedah kepada gangguan pencernaan. Sebabnya, seperti paru-paru diperah, begitu juga sistem pencernaan anda. Usus dan perut jadi harus bekerja lebih keras dalam menggerakkan dan mencerna makanan. Tekanan dari korset juga dapat memicu GERD (Gastro Esophageal Reflux Disease), suatu keadaan di mana asid perut naik melawan graviti ke kerongkong yang melemahkan injap gastrik.

3. Kecacatan tulang atau kecederaan

Tinggalan tulang wanita dari abad ke-18 yang dikaji oleh para pakar menunjukkan bahawa penggunaan korset ketat yang berpanjangan menyebabkan kerosakan atau kecacatan tulang. Tulang rusuk wanita di England dan Perancis dibengkokkan dan membentuk huruf S. Sekiranya lebih parah, kerosakan ini boleh mengakibatkan kecederaan pada tulang, seperti patah tulang atau organ dalaman yang menusuk. Walau bagaimanapun, ini tidak pernah dicatatkan dalam sejarah perubatan.

4. Atrofi organ dalaman

Atrofi adalah pengecutan atau pengecutan organ dan tisu di dalam badan. Dalam kes ini, memakai korset setiap hari berisiko menyebabkan atrofi dinding perut dan atrofi otot sisi perut ( serong ). Akibatnya, bukannya kelihatan sihat dan kencang, jisim otot di perut sebenarnya menjadi lemah. Sekiranya anda atropik, anda mungkin tidak dapat bertahan untuk jangka masa yang panjang tanpa sokongan atau sokongan. Terutama jika anda tidak memakai korset.

5. Sakit belakang yang lebih rendah

Mengikat pinggang, perut, dan punggung bawah dengan korset akan mengakibatkan peredaran darah yang lemah. Terutama di punggung bawah yang bertugas menyokong postur anda. Oleh itu, punggung menjadi sakit, kaku, dan kebas. Semasa melepaskan korset, anda cenderung membongkok kerana punggung bawah anda tidak cukup kuat untuk menyokong badan anda setelah seharian mengalami tekanan yang berlebihan.

Recent Posts