5 ubat demam semula jadi yang paling berkesan yang mudah dijumpai

Demam sebenarnya bukan penyakit, melainkan reaksi sistem kekebalan tubuh terhadap jangkitan, penyakit, atau keadaan lain yang mendasari. Anda sebenarnya tidak perlu minum ubat penurun demam jika demamnya ringan.

Suhu badan akan menurun dengan sendirinya dengan rehat yang cukup. Walau bagaimanapun, jika anda ingin cepat kembali ke kecergasan untuk dapat melakukan aktiviti seperti biasa, terdapat banyak ubat demam semula jadi di sekitar anda yang berkesan untuk menjinakkan panas di dalam badan.

Pelbagai ubat demam semula jadi yang boleh anda cuba di rumah

1. Kompres panas

Kompres air sejuk telah digunakan sebagai ubat demam semula jadi sejak zaman kuno. Sebenarnya, kompres sejuk tidak dapat menyembuhkan demam. Apa yang sebenarnya berlaku ialah tubuh menafsirkan selesema sebagai ancaman, yang menyebabkan tubuh meningkatkan suhu lebih banyak dan membuat demam bertambah buruk.

Kompres panas adalah kaedah yang lebih berkesan untuk mengurangkan demam daripada kompres sejuk. Pembuluh darah yang melebar kerana suhu yang panas dapat memicu pengeluaran peluh dan memudahkan penyingkiran haba dari badan, sehingga suhu badan secara alami akan menurun dari dalam.

Cukup rendam kain lap yang bersih di dalam semangkuk air suam (tidak panas!), Perah lebihan air, dan cuba sapukan terus ke kawasan ketiak. Anda boleh merendamnya semula dalam air sejuk dan mengulangi pemampatan jika diperlukan. Tetapi jangan memakainya lebih dari 20 minit dan beri rehat 10 minit sebelum mula memampatkan lagi.

2. Mandi air suam

Suhu badan yang tinggi kadangkala membuat anda berasa panas dan tidak selesa. Tetapi jangan tergoda untuk memercikkan badan anda dengan air sejuk. Mirip dengan kompres sejuk, taktik ini akan langsung menyekat saluran darah, sehingga memperlambat aliran darah ke tempat peradangan.

Sebaliknya, perbezaan suhu yang melampau ini sebenarnya menjadikan suhu badan turun secara tiba-tiba, yang memicu badan menggigil. Mandi suam membantu mengurangkan demam secara beransur-ansur dan selamat.

3. Minum banyak cecair

Menurut doktor William Schaffner dari Vanderbilt School of Medicine, ubat demam semula jadi yang paling berkesan adalah pengambilan cecair. Banyak berehat dan minum air suam atau minuman sukan. Selain air, bolehlah minum teh biasa yang panas (boleh dimaniskan dengan madu atau dihiris jahe untuk menghangatkan badan) dan jus buah segar. Minum sup sayur atau sup ayam juga banyak membantu mengurangkan demam.

Minum 1 hingga 2 cawan teh herba (atau cecair hangat lain) setiap beberapa jam mengikut keperluan. Wap dari makanan panas dapat melonggarkan lendir yang menyumbat hidung serta mencetuskan pengeluaran peluh - kedua-duanya membantu menurunkan suhu badan.

4. Stoking basah

Menurut Pusat Perubatan Universiti Maryland, teknik sarung kaki basah dapat membantu mengurangkan demam. Sebelum tidur, rendam sepasang kaus kaki kapas di dalam air, peras air yang tersisa, dan letakkan di telapak kaki anda seperti kompres dahi. Kemudian, gunakan stoking kapas tebal atau kaus kaki bulu (yang kering, ya!) Untuk menutup kaus kaki basah.

Semasa tidur anda, badan anda akan mula mengeluarkan dan mengedarkan cairan limfa dan aliran darah yang lebih cepat ke jari kaki untuk merangsang sistem ketahanan badan untuk melawan "ancaman" suhu sejuk di kawasan tersebut. Anda boleh mengulangi taktik ini selama 5-6 hari berturut-turut untuk mengurangkan demam, jika diperlukan.

5. Makan lebih banyak buah

Buah-buahan seperti keluarga sitrus, jambu biji, kiwi, pepaya, strawberi, nanas, dan mangga kaya dengan vitamin C, antioksidan yang menyokong sistem kekebalan tubuh dalam melawan jangkitan sehingga mempercepat penyembuhan.

Pisang dapat membantu menggantikan pengambilan kalium di dalam badan yang hilang ketika berpeluh - juga semasa muntah dan cirit-birit, jika demam anda disertai oleh gejala ini. Pilih buah segar dan bukannya produk buah kalengan atau jus buah yang dibungkus dengan gula tambahan. Pengambilan gula yang tinggi boleh mengganggu sistem imun anda.

Bilakah anda mesti berjumpa doktor ketika anda demam?

Sebenarnya, pelbagai ubat demam di atas hanya akan membantu anda merasa sedikit lebih baik dan sebenarnya tidak akan menyembuhkan demam. Kaedah paling berkesan untuk mengurangkan demam adalah dengan merawat punca demam.

Lebih baik selalu berjumpa doktor terlebih dahulu mengenai demam anda untuk mendapatkan rawatan terbaik, dan minum ubat penurun demam seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Dan jika demamnya sudah tinggi (atau sudah tinggi sejak awal, di atas 38 ° C), segera berjumpa doktor.

Recent Posts