5 Peraturan Utama Hari Menipu di Tengah Diet |

Bagi sebilangan orang yang mengikuti program diet sihat, hujung minggu biasanya adalah hari yang paling dinantikan. Sebabnya, hujung minggu selalu hari menipu. Walaupun begitu, hari menipu ada juga peraturan agar program diet yang telah dilakukan tidak sia-sia.

Perlu dilakukan hari menipu sedang diet?

Menipu hari adalah hari atau keadaan di mana anda memberi sedikit kebebasan kepada diri sendiri (tetapi masih dapat dikawal) dengan "membenarkan" makan makanan kegemaran anda seminggu sekali.

Sebenarnya, sebilangan orang, terutama wanita yang menjalani diet ketat, mengakui melakukan hari menipu sebagai bentuk ganjaran untuk perjuangannya dengan diet.

Masa dan peraturan yang digunakan untuk hari menipu setiap orang berbeza. Ada yang menentukan hanya pada hujung minggu, ada yang pada hari tertentu.

Terdapat banyak perbahasan mengenai hari menipu. Sebilangan penyelidik kontra pada umumnya berpendapat bahawa kaedah ini sebenarnya mencetuskan pola makan yang tidak sihat dan menjebak pemakanan menjadi lebih tamak kerana sukar untuk mengawal makan.

Sementara itu, pakar kesihatan pro berpendapat bahawa berguna untuk melengkapkan kekurangan kalori semasa program diet, iaitu pembatasan kalori ketika berdiet.

Menipu hari juga boleh bermanfaat untuk badan berehat sebentar. Sebabnya, anda pasti perlu berfikir dan menghitung pengiraan kalori untuk setiap makanan yang masuk ke dalam badan.

Nah, waktu rehat ini berfungsi sebagai butang tetapkan semula yang menjadikan badan segar dan siap kembali ketika kembali ke diet yang ketat.

Selain itu, jika peraturan hari itu telah ditetapkan pada jadwal biasa, hari menipu dapat membantu anda tetap berdisiplin semasa menjalani diet harian yang sihat.

Kesalahan yang sering berlaku ketika hari menipu

Menipu hari Yang betul dapat meningkatkan metabolisme badan dan mengisi glikogen yang habis sementara menjaga tubuh dalam fasa pembakaran lemak.

Namun, kesalahan terbesar bagi sesetengah orang ialah mereka secara umum menjadikannya sebagai hari "balas dendam" dengan memakan banyak makanan yang tidak sihat. Itulah yang sebenarnya menjadikan berat badan tidak dikurangkan sebaliknya meningkat.

Sebab itu, sebelum menjalani hari menipu, anda harus selalu ingat prinsip kelebihan kalori sama dengan simpanan lemak. Jadi, ketahui cara yang betul untuk dilakukan hari menipu supaya sasaran badan langsing impian anda tercapai dengan mudah.

Tidak kurang pentingnya, jadual menu yang sihat untuk dijadikan makanan ketika hari menipu bijaksana kerana tujuannya adalah untuk mempermudah diet yang anda jalani untuk mencapai berat badan yang ideal, bukan sebaliknya.

Peraturan hari menipu betul dan selamat

Berikut adalah beberapa panduan hari menipu yang boleh anda perhatikan sebelum melakukannya. Dengan menerapkan peraturan ini, semua makanan dapat dimakan dengan selamat tanpa rasa takut akan menambah berat badan.

1. Makan makanan yang sihat

Bukan hanya ketika berdiet, makan makanan sihat pada dasarnya wajib dilakukan setiap hari. Jadi, peraturan hari menipu pertama, pastikan anda memerhatikan pengambilan makanan sihat yang mengandungi protein dan serat.

Sebabnya, makanan ini dapat membantu anda mengawal selera makan tetapi tetap mengekalkan kecergasan badan anda walaupun anda membataskan diet anda.

2. Makan perlahan-lahan

Walaupun anda bebas untuk memakan apa sahaja semasa percutian diet anda, ingatlah untuk memperhatikan cara anda makan. Makan makanan yang anda suka dengan perlahan dengan mengunyah perlahan sehingga anda dapat menikmati rasa makanan tersebut.

Makan dengan perlahan dapat membantu anda merasa kenyang lebih cepat, anda tahu! Dengan cara itu, anda akan memberi masa untuk hormon yang disebut leptin menghantar isyarat ke otak untuk menyebabkan rasa kenyang dan senang setelah makan.

3. Perhatikan bahagian

Selain memperhatikan cara makan, anda juga harus memperhatikan bahagian yang anda makan ketika melakukannya hari menipu. Peraturan hari menipu ini pada dasarnya sama ketika anda mengikuti program diet.

Jangan makan sebahagian besar dalam satu hidangan. Jadi, makan sedikit tetapi sering sebenarnya lebih baik daripada makan makanan besar dengan segera.

Selain mengurangkan risiko kembung perut, ia juga akan membantu sistem metabolisme tubuh untuk mencerna makanan dengan mudah.

Cara Praktikal untuk Mengukur Bahagian Makanan untuk Mengekalkan Berat

4. Buat versi makanan kegemaran anda yang sihat

Adakah anda suka pizza? Burger? Atau makanan ringan serta makanan segera yang lain? Anda boleh makan semua jenis makanan ini pada masa yang sama hari menipu. Walaupun begitu, percutian diet tidak bermaksud anda bebas untuk makan semua jenis makanan yang tidak sihat.

Oleh itu, anda masih perlu menangani makanan yang anda makan dengan pilihan yang lebih baik. Contohnya, anda mahu makanan ringan ais krim, cuba pilih alternatif rendah lemak atau berasaskan vegan.

Atau, anda juga boleh mencuba makanan ringan yang sihat di rumah. Selain lebih sedap, makanan yang anda buat pasti lebih selamat dari segi kandungan nutrisinya. Jadi, jangan malas untuk meneroka, OK!

5. Berehat dan nikmati hari anda

Andaikan hari menipu Anda seperti percutian sebenar. Oleh itu, hiduplah dengan santai dan tidak perlu terlalu bersemangat untuk memakan makanan yang akan dimakan.

Agar tidak menjadi gila, rancang lebih awal pilihan makanan bila hari menipu. Tentukan makanan yang anda sukai dan jangan hanya makan pelbagai perkara ketika hari tiba. Terus sesuaikan diet anda mengikut peraturan hari menipu yang baik.

Recent Posts