Penjagaan Kulit Jerawat Yang Anda Perlu Tahu

Jerawat adalah masalah kulit yang boleh berlaku pada sesiapa sahaja. Walaupun agak kronik, terdapat pelbagai cara mudah untuk menghilangkan jerawat. Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak akan berkesan sekiranya anda tidak menerapkan rawatan kulit berjerawat. Seperti apa?

Pelbagai penjagaan kulit berjerawat

Salah satu cara untuk merawat kulit yang berjerawat sebelum berunding dengan pakar dermatologi adalah dengan mengetahui punca jerawat. Terdapat banyak faktor yang boleh mencetuskan jerawat, dari genetik hingga kebersihan wajah.

Faktor-faktor ini akan menentukan jenis rawatan yang disyorkan oleh doktor. Sebabnya, faktor pencetus jerawat dapat menghasilkan pelbagai jenis jerawat dalam satu masa. Akibatnya, anda mungkin memerlukan rawatan yang berbeza daripada orang lain.

Ayuh, kenali rawatan kulit berjerawat apa yang dapat menyokong rawatan jerawat.

1. Cuci muka dengan kerap

Salah satu kunci utama dalam perawatan kulit berjerawat adalah menjaga kebersihan kulit, wajah dan juga bahagian badan yang lain.

Kulit yang kotor bukanlah penyebab utama jerawat. Namun, keadaan ini dapat memudahkan bakteria 'masuk' ke dalam liang pori. Akibatnya, bakteria menjangkiti kulit dan mencetuskan pertumbuhan jerawat.

Tabiat terpenting dalam menjaga kebersihan kulit yang berjerawat adalah mencuci muka dengan betul. Rutin ini bukan hanya membersihkan wajah anda dari kesan solek dan kekotoran lain, tetapi aktiviti harian yang mesti selalu dilakukan.

Ini bertujuan agar pencemaran, debu, kotoran, dan minyak yang melekat pada kulit wajah akan hilang. Mencuci muka juga menyiapkan kulit untuk meneruskan rawatan lain untuk menyokong proses pertumbuhan semula dan peremajaan kulit.

Walaupun mencuci muka dapat membersihkan kulit anda, itu tidak bermaksud anda harus kerap melakukannya. Mencuci muka terlalu kerap sebenarnya boleh menghilangkan lapisan minyak semula jadi wajah dan menjadikan wajah anda pecah.

Keadaan ini boleh mencetuskan pengeluaran minyak berlebihan yang tentunya dapat menyumbat liang menyebabkan jerawat. Sebaik-baiknya, mencuci muka harus dilakukan dua kali sehari, iaitu pagi dan malam, sama ada anda dalam rawatan kulit yang berjerawat atau tidak.

2. Pilih sabun mengikut jenis kulit

Selain mencuci muka dengan kerap, jangan lupa memilih sabun sesuai dengan jenis kulit anda sebagai bahagian penjagaan kulit jerawat. Sebagai contoh, cuba elakkan penggunaan sabun kimia yang keras ketika anda mempunyai jerawat.

Anda lihat, sisa kimia ini dapat meninggalkan sensasi kering dan kasar yang berlebihan pada kulit setelah digunakan. Ini akan mencetuskan kulit yang jengkel.

Berikut adalah beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan ketika memilih sabun untuk wajah yang berjerawat.

 • Tekstur dan jenis sabun, seperti gel, pasta, atau sabun bar.
 • Pilih bahan aktif yang betul, seperti asid salisilik dan benzoil peroksida.
 • Gunakan sabun yang mengandungi emolien yang menjaga kelembapan kulit.
 • Elakkan sabun yang mengandungi wangian kerana boleh membuat jerawat meradang.

Perlu diingat bahawa semasa memilih pencuci muka, pastikan produk tersebut dirumus khas untuk wajah. Sebabnya, kulit muka dan kulit badan mempunyai ketebalan yang berbeza. Kulit wajah lebih nipis daripada kulit badan.

Oleh itu, produk sabun yang digunakan pastinya perlu dibezakan walaupun kedua-duanya mempunyai jerawat. Selain itu, sabun badan cenderung lebih tinggi dalam deterjen, yang dapat merengsakan kulit wajah dan menjadikannya terlalu kering.

Daripada merawat wajah yang rawan jerawat, memilih sabun yang salah sebenarnya boleh mencetuskan penampilan jerawat baru.

3. Hadkan penggunaan lulur pada kulit yang berjerawat

Pencuci muka yang mengandungi scrub memang boleh menghilangkan timbunan sel kulit mati dan minyak serta kotoran yang menyumbat liang kulit. Jadi, jangan terkejut jika kaedah ini membantu mencegah jerawat muncul.

Malangnya, mencuci muka dengan sabun gosok ketika anda mempunyai jerawat sebenarnya boleh memburukkan keadaan anda. Ini juga berlaku untuk pengelupasan kulit ketika anda mempunyai jerawat. Oleh itu, doktor mungkin tidak mengesyorkan sabun gosok sebagai rawatan kulit untuk jerawat.

Bagaimana tidak, butiran gosok tidak dapat menembus jauh ke dalam liang pori sebagai tempat jerawat tumbuh. Granul gosok hanya membuang lapisan sel kulit mati di lapisan atas kulit yang pastinya tidak berkesan untuk mengatasi jerawat.

Sekiranya dilanjutkan, butiran scrub boleh mencederakan kulit dengan jerawat dan kerengsaan. Semakin sukar anda menggosok, semakin teruk kerengsaan kulit.

4. Perbaiki diet anda

Tahukah anda bahawa terdapat beberapa jenis makanan yang menyebabkan jerawat? Walaupun tidak langsung mempengaruhi kulit, makanan tertentu dapat meningkatkan pengeluaran minyak berlebihan yang dapat menyumbat liang. Akibatnya, jerawat muncul.

Contohnya, makanan dan makanan ringan yang dapat meningkatkan kadar gula dalam darah boleh mencetuskan berlebihan insulin di dalam badan. Apabila ini berlaku, metabolisme mengalami perubahan yang menghalang penyembuhan jerawat.

Bukan hanya itu, insulin juga mencetuskan pengeluaran sebum yang berlebihan sebagai penyebab jerawat. Daripada makan makanan manis dan berlemak, anda boleh menggantinya dengan beberapa perkara di bawah.

 • Produk bijirin penuh.
 • Kacang dan biji.
 • Ikan yang tinggi omega-3 untuk mengurangkan jerawat yang dijangkiti.
 • Banyak sayur-sayuran dan buah-buahan segar.

Dengan cara itu, lebih mudah bagi anda untuk menghilangkan jerawat melalui rawatan yang tepat.

Memenuhi keperluan cecair anda

Selain mengambil makanan dan minuman yang sihat, jangan lupa untuk memenuhi keperluan cecair anda untuk penjagaan kulit berjerawat. Air dapat membantu proses detoksifikasi dan menjaga kulit lembap dari dalam.

Pengambilan air yang mencukupi juga membantu meningkatkan peredaran darah yang mungkin memudahkan anda mengatasi jerawat. Walaupun begitu, penyelidikan khusus diperlukan untuk melihat apakah air dapat merawat kulit yang berjerawat.

5. Mengawal tekanan

Tidak hanya mengganggu penampilan, jerawat juga membuat kebanyakan orang merasa pening. Sebenarnya, semakin tinggi tahap tekanan seseorang, semakin terdedah kepada jerawat.

Oleh itu, anda perlu bijak mencari cara untuk mengawal tekanan ketika merawat kulit yang berjerawat.

Selain menjalani rawatan dari doktor, seperti mengambil antibiotik untuk jerawat, ada cara lain yang boleh dilakukan seperti berikut.

 • Menyamarkan jerawat dengan alat solek yang sesuai dengan jenis kulit anda.
 • Lakukan aktiviti yang anda gemari, seperti mendengar muzik atau melukis.
 • Bersenam secara berkala.
 • Terlibat dalam aktiviti yang menenangkan fikiran, seperti meditasi dan yoga.

Jangan pernah merasa bahawa anda adalah satu-satunya yang mempunyai masalah jerawat. Terdapat berjuta-juta orang yang mempunyai penyakit yang sama dengan anda. Daripada tenggelam dalam kesedihan, anda harus fokus pada rawatan untuk mengatasi jerawat.

6. Bersenam secara berkala

Bersenam secara teratur adalah salah satu cara untuk mengawal tekanan yang secara tidak langsung dapat membantu mengatasi jerawat. Selain itu, peluh yang keluar semasa bersenam juga membuka liang pori yang memudahkan kotoran dan bakteria diangkat.

Walaupun begitu, anda disarankan untuk mandi sebaik sahaja melakukan senaman untuk mengelakkan pakaian dan peluh kotor menyumbat liang pori.

Bolehkah saya berenang ketika saya berjimat?

Terdapat banyak jenis senaman yang dapat dilakukan sebagai usaha merawat kulit berjerawat. Namun, adakah berenang adalah salah satu sukan ini?

Ramai orang berpendapat bahawa air kolam renang sebenarnya boleh membuat jerawat menjadi lebih teruk. Sebabnya, kolam renang cukup kotor dan tercemar, seperti bercampur dengan peluh, air liur, dan pelbagai produk lain.

Oleh itu, pengurus biasanya membersihkan air dengan bahan yang disebut klorin atau klorin untuk membunuh mikroorganisma berbahaya dalam air kolam. Bagi orang yang berjerawat dengan kulit sensitif, tentu mereka risau akan klorin.

Penyelidikan yang diterbitkan dalam The Journal of Dermatology melaporkan bahawa air berklorin dapat menjadikan kulit sangat kering. Ini kerana klorin mengurangkan keupayaan kulit mengekalkan kelembapan.

Tidak hairanlah jika banyak orang yang berjerawat memilih untuk menghindari jenis senaman ini, terutama yang mempunyai kulit kering. Berenang dengan jerawat tidak mengapa. Walau bagaimanapun, anda perlu menjaga kulit yang rawan jerawat ini seperti berikut.

 • Bersihkan wajah dengan air bersih dan sabun.
 • Sapukan pelembap dengan segera setelah membilas badan.
 • Gunakan pelindung matahari sebelum berenang dan memohon semula.

7. Melindungi kulit dari cahaya matahari

Sinar UV matahari adalah salah satu faktor yang boleh mencetuskan keradangan, kemerahan, dan bintik hitam di wajah. Membelanjakan terlalu banyak masa di luar rumah tanpa perlindungan pelindung matahari juga boleh menjadikan jerawat anda lebih teruk.

Sentiasa gunakan losyen pelindung matahari dengan SPF 15 atau lebih tinggi sekurang-kurangnya 20 minit sebelum meninggalkan rumah.

Cuba pilih pelindung matahari yang mengandungi sebatian kimia ringan, seperti avobenzone dan oxybenzone atau dengan label noncomedogenic. Ini bertujuan untuk mengelakkan munculnya jerawat baru.

Selain menggunakan pelindung matahari, anda juga dapat merawat dan melindungi kulit yang berjerawat dari sinar matahari dengan beberapa perkara, seperti:

 • topi,
 • pakaian lengan panjang,
 • seluar, dan
 • cermin mata hitam.

8. Pilih produk penjagaan yang betul

Kunci utama untuk penjagaan kulit jerawat yang berjaya adalah memilih produk penjagaan yang tepat. Selain pencuci muka, anda mungkin ingin mencuba produk penjagaan kulit yang mendakwa dapat membantu mengatasi jerawat.

Pertama sekali, penggunaan toner. Produk toner berfungsi untuk merawat dan membersihkan sisa kotoran yang masih melekat pada wajah setelah mencuci muka.

Bagi pemilik kulit berminyak, anda harus memilih toner yang mengandungi AHA (alpha hydroxy acid) setelah mencuci muka. Sementara itu, pemilik kulit kering atau sensitif boleh menggunakan toner yang terbuat dari PHA.

Selain itu, daripada menggunakan produk berasaskan minyak, mereka yang mempunyai kulit berminyak harus menggunakan gel ringan atau produk berasaskan losyen. Kaedah ini bertujuan untuk tidak merangsang kelenjar minyak yang sudah aktif.

Penjagaan kulit berjerawat memang agak sukar, terutamanya ketika memilih produk yang sesuai dengan jenis kulit anda. Sebaliknya, berjumpa dengan pakar dermatologi dan bukannya mencuba produk yang boleh memburukkan lagi jerawat.

Recent Posts