Kekurangan Makanan Berserat? Inilah yang akan berlaku pada badan anda

Berapa kerap anda makan sayur dan buah? Sekiranya anda termasuk orang yang jarang makan sayur dan buah, berhati-hatilah. Sebabnya, banyak masalah kesihatan yang boleh berlaku jika anda kekurangan serat. Apa yang mungkin berlaku apabila badan kekurangan serat?

6 tanda badan anda kekurangan serat

1. Buang air besar tidak lancar

Gangguan kesihatan yang paling biasa berlaku apabila seseorang tidak makan cukup serat adalah sembelit. Ya, jadual usus anda menjadi huru-hara jika pengambilan serat anda kurang. Di dalam badan, serat berfungsi membantu mencerna makanan yang masuk ke perut anda.

Serat dapat merangsang pergerakan usus, sehingga sisa-sisa makanan yang telah dicerna akan segera dikeluarkan oleh tubuh. Selain itu, kemampuannya menyerap air menjadikan sisa makanan lebih mudah dikeluarkan oleh badan. Anda boleh mengatakan bahawa serat bertindak sebagai 'selipar' dalam kes ini.

2. Selalunya berasa lapar

Adakah anda sering merasa lapar dengan cepat walaupun sebelum ini anda makan berat? Sekiranya demikian, ini adalah tanda bahawa perut anda tidak dipenuhi serat. Fungsi lain dari serat adalah untuk mengekalkan rasa kenyang lebih lama.

Apabila serat sudah ada di dalam perut anda, nutrien ini akan segera memenuhi ruang di perut dan memberitahu otak bahawa bahagian dalamnya sudah penuh. Jadi otak juga menafsirkannya sebagai tanda anda merasa kenyang.

Oleh itu, jika anda merasa lapar, perbanyakkan makanan berserat tinggi untuk mengelakkan perut bergemuruh sepanjang hari.

3. Berat terus meningkat

Sekiranya anda tidak suka makan makanan berserat, jangan terkejut jika kemudian anda menimbang sendiri dan melihat bahawa jumlahnya jauh berbeza dari sebelumnya. Sebabnya, serat dapat mengawal berat badan anda, malah dapat membantu anda mencapai berat badan ideal.

Sama seperti yang sebelumnya, penurunan berat badan boleh berlaku kerana anda merasa lapar sepanjang masa, selera makan anda tetap tinggi dan tidak terkawal. Selain itu, serat juga memiliki kemampuan untuk mengikat simpanan lemak di dalam badan, sehingga membantu mengurangkan kadar lemak secara keseluruhan.

4. Tahap gula dalam darah melonjak

Anda boleh bergantung pada makanan berserat agar gula darah tetap normal. Biasanya, makanan yang mengandungi serat tinggi tidak mempunyai kandungan indeks glisemik yang tinggi, sehingga selamat untuk dimakan oleh pesakit diabetes.

Bukan hanya itu, jika anda menghidap diabetes, serat akan membantu mengawal kadar gula dalam darah dengan menekan selera makan dan meningkatkan rasa kenyang. Oleh itu, tidak banyak beras atau karbohidrat lain yang dimakan pada waktu makan.

5. Jangkitan gastrousus

Sekiranya anda kekurangan makanan serat, anda boleh mengalami banyak gangguan pencernaan. Bukan sahaja sukar membuang air besar, tetapi anda juga mungkin mengalami usus yang mudah marah, divertikulitis (radang usus besar), atau kolitis ulseratif (radang usus dan rektum).

Semua gangguan ini adalah keradangan yang berlaku pada organ pencernaan. Sekiranya anda makan serat, maka nutrien ini akan melindungi organ pencernaan dan mengelakkan keradangan.

6. Risiko penyakit jantung meningkat

Terdapat banyak kajian yang membuktikan bahawa makan kurang serat meningkatkan risiko penyakit jantung. Ini sebenarnya berkaitan dengan kemampuan serat untuk menurunkan kadar kolesterol jahat dalam badan. Selain itu, makan makanan serat juga terbukti menurunkan tekanan darah dalam sebuah kajian yang diterbitkan dalam jurnal Food and Function 2016.

Berapa banyak makanan serat yang harus saya makan?

Menurut Kementerian Kesihatan, orang dewasa memerlukan sebanyak 30 gram serat dalam satu hari. Selain sayur-sayuran dan buah-buahan, anda boleh memilih makanan yang mengandungi serat tinggi. Sebagai contoh, anda boleh bergantung pada makanan ruji yang mengandungi lebih banyak serat daripada nasi biasa. Beras perang, dan roti gandum adalah contoh makanan ruji yang lebih tinggi serat.

Kemudian, anda juga boleh mengganti makanan ringan harian anda dengan makanan ringan sihat dan penuh dengan serat. Pilih makanan ringan dibuat dari kacang soya yang kaya dengan serat dan protein sehingga dicerna perlahan oleh badan dan menjadikan anda kenyang lebih lama. Jadi anda boleh makan makanan ringan Ini kira-kira dua jam sebelum makan besar sehingga tidak terlalu banyak pengambilan karbohidrat berlebihan semasa makan besar.

Recent Posts