Ini adalah 15 penyebab bau mulut yang harus anda ketahui

Kebersihan gigi yang buruk adalah penyebab utama kebanyakan kes halitosis, juga dikenali sebagai bau mulut. Bukan hanya kerana makanan, bau mulut juga boleh disebabkan oleh keadaan perubatan yang lain. Lihat pelbagai punca bau mulut yang boleh menjengkelkan seperti di bawah!

Penyebab bau mulut yang biasa

Halitosis atau bau mulut disebabkan oleh bakteria yang tumbuh dan membiak di dalam mulut. Akibatnya, apabila anda membuka mulut atau menghembus nafas melalui mulut, bau yang tidak menyenangkan keluar.

Terdapat banyak perkara yang boleh mencetuskan atau memburukkan lagi bau mulut. Berikut adalah beberapa perkara biasa yang menyebabkan bau mulut:

1. Mulut kering

Nafas berbau yang disebabkan oleh mulut kering berlaku kerana kekurangan pengeluaran air liur di mulut. Air liur yang juga dikenali sebagai air liur mempunyai fungsi membersihkan mulut secara semula jadi.

Kekurangan pengeluaran air liur juga lebih kerap berlaku setelah anda tidur.

"Pada siang hari, mulut anda menghasilkan air liur dalam jumlah besar. Tetapi ketika anda tidur, pengeluaran air liur menurun, ‚ÄĚkata Drg. Hugh Flax, doktor gigi dan bekas presiden American Academy of Cosmetic Dentistry di Atlanta, dipetik dari Medical Daily.

Sekiranya mulut anda kering, bakteria dan kuman akan bersarang dengan selesa di mulut anda. Bakteria dan kuman ini menyebabkan bau busuk.

Mulut kering biasanya dipicu oleh dehidrasi, kesan sampingan ubat yang sedang anda minum, atau jika anda baru menjalani radioterapi di leher dan kepala. Penyebab nafas berbau ini juga merupakan sebab di sebalik bau mulut ketika anda bangun pada waktu pagi.

2. Makanan, minuman dan ubat

Sebatian kimia yang terkandung dalam makanan, minuman, atau ubat-ubatan yang dimakan dapat diserap oleh darah anda dan dihembuskan melalui paru-paru.

Itulah sebabnya nafas anda akan berbau busuk setelah anda makan makanan atau minuman yang mempunyai aroma yang kuat seperti bawang, petai, dan durian.

Selain itu, sisa-sisa makanan yang tersisa di gigi juga dapat menyebarkan bau yang tidak menyenangkan di mulut.

Bukan hanya makanan, ubat-ubatan tertentu juga boleh menjadi penyebab bau mulut. Terdapat beberapa jenis ubat yang boleh menyebabkan bau mulut, termasuk antihistamin, antipsikotik, dan ubat diuretik.

Menurut Hadie Rifai, doktor gigi dari Cleveland Clinic, ubat ini mempunyai kesan sampingan dalam bentuk mulut kering yang boleh mencetuskan bau mulut. Walaupun anda telah rajin menggosok gigi, risiko bau mulut akan tetap ada selagi anda masih mengambil ubat ini.

3. Merokok

Menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal Perubatan Hong Kong Pada tahun 2004, merokok adalah penyebab bau mulut yang paling biasa. Merokok dapat mengurangkan pengeluaran air liur di mulut sehingga mulut terasa kering.

Perlu diingat bahawa semakin kering mulut, semakin banyak bakteria akan berkembang di dalam mulut.

Terlebih lagi, tembakau dari rokok juga dapat meningkatkan risiko penyakit gusi. Nah, gabungan penyakit mulut kering dan gusi adalah sebab mengapa anda mengalami bau mulut, walaupun anda rajin menggosok gigi setiap hari.

4. Tidur dengan mulut terbuka dan berdengkur

Dr. Cram, pakar periodonti dari Amerika Syarikat, mengatakan bahawa jika anda berdengkur atau tidur dengan mulut terbuka dan bernafas melalui mulut, anda cenderung mengalami bau mulut pada waktu pagi daripada yang anda tidak lakukan.

Kedua-dua keadaan menjadikan mulut lebih mudah kering, yang menyebabkan lebih banyak bakteria tumbuh. Pada asasnya, apabila anda mengeluarkan lebih sedikit air liur di mulut, ini akan mengurangkan keupayaan mulut anda untuk melawan bakteria yang menyebabkan bau mulut.

Keadaan kesihatan yang menyebabkan bau mulut

Walaupun penyebab utama bau mulut adalah kebersihan mulut yang buruk, anda juga boleh mengalami bau mulut kerana penyakit tertentu. Berikut adalah beberapa penyakit yang boleh menjadi penyebab bau mulut, seperti:

1. Penyakit gusi

Selain gigi yang tidak dijaga kebersihannya, penyakit gusi boleh menjadi penyebab bau mulut. Satu kajian pada tahun 2012 mendapati hubungan langsung antara periodontitis dan gingivitis (radang gusi) dan bau mulut. Halitosis yang berlaku adalah akibat bakteria yang hidup di mulut pesakit.

2. Kanser

Jangan panik dan segera berfikir bahawa bau mulut anda adalah tanda barah. Kanser boleh menyebabkan nafas seseorang mempunyai banyak komplikasi, salah satunya adalah bau mulut.

Bau pada nafas dapat mengenal pasti barah pada peringkat awal. Klinik Cleveland telah menguji alat yang dapat mengesan barah paru-paru pada 80% pesakit, berdasarkan ujian nafas sahaja.

Kemoterapi dan terapi radiasi boleh menyebabkan mulut kering dengan mempengaruhi pengeluaran air liur. Tanpa aliran air liur yang mencukupi, bakteria yang tidak diingini dapat meningkatkan pembebasan gas sulfur yang dapat membuat bau mulut bertambah buruk.

3. Alahan

Sekiranya anda mengalami alahan, selain tekak gatal, hidung tersumbat, dan mata berair, anda juga akan mengalami bau mulut. Lendir dan lendir menyediakan tempat pembiakan kuman buruk yang menyebabkan bau mulut.

Selalunya apabila kita mengalami alahan, anda akan mengalami mulut kering. Ini juga penyebab bau mulut.

Walaupun tidak ada penyelesaian yang baik untuk masalah ini, membersihkan hidung dan menjaga mulut tetap bersih dan segar dapat membantu anda menghilangkan bau mulut.

4. Diabetes

Orang yang menghidap diabetes mengalami pengeluaran insulin yang tidak mencukupi. Ini boleh menyebabkan tubuh membakar lemak, suatu keadaan yang disebut ketoasidosis.

Keadaan ini boleh menyebabkan peningkatan keton (produk metabolisme lemak) dan tubuh akan mengeluarkannya melalui air kencing dan paru-paru. Ini boleh menjadi penyebab bau mulut kerana nafas berbau seperti aseton (dimetil keton).

5. Penyakit hati

Pesakit dengan penyakit hati juga dapat mengalami bau mulut yang disebut oleh saintis fetor hepaticus . Punca nafas berbau ini dapat menunjukkan gangguan hati, dan sering muncul sebelum gejala lain.

6. Kegagalan buah pinggang

Nafas berbau boleh berlaku jika anda mengalami kegagalan buah pinggang. Para penyelidik berspekulasi bahawa ini mungkin disebabkan oleh perubahan metabolik yang dapat menyebabkan mulut kering, kekurangan air liur, dan penurunan rasa.

Semua keadaan ini boleh menyumbang kepada halitosis kerana air liur gagal membersihkan mulut, menyebabkan bau mulut.

7. Candida albicans

Kes lain yang boleh menyebabkan bau mulut adalah: Candida albicans . Kulat ini telah terbukti menjadi masalah biasa bagi mereka yang sakit lidah. Masalah ini juga telah dikenal pasti pada pemakai gigi palsu atau pemakai pendakap gigi.

8. Refluks asid gastrik kronik

Penderitaan dari refluks asid kronik cukup buruk. Bagi mereka yang menderita penyakit ini, menjaga kebersihan mulut sangat penting kerana boleh menjadi penyebab bau mulut.

Tinjauan terhadap beberapa kajian pada pesakit dengan GERD (Gastroesophageal Reflux Disease) mendapati bahawa halitosis sering mengganggu pesakit GERD.

Peningkatan asid dan bahan-bahan yang dicerna sebahagiannya ke rongga esofagus dan mulut boleh menyebabkan masalah nafas berbau dan menyukarkan kebersihan mulut.

9. Helicobacter pylori

Jangkitan H. pylori biasanya dikaitkan dengan bisul dan masalah saluran pencernaan yang lain. Walau bagaimanapun, keadaan ini mempunyai kemungkinan menjadi penyebab halitosis atau bau mulut.

Satu kajian mendapati bahawa orang dengan gangguan pencernaan menderita halitosis dan jangkitan H. pylori. Nasib baik, apabila penghidap dapat mengatasi jangkitan, nafas berbau akan hilang.

10. Sindrom Sjögren

Kadang-kadang, mulut kering disebabkan oleh gangguan autoimun (badan menyerang dirinya sendiri). Satu keadaan perubatan yang dikenali sebagai sindrom Sjögren berlaku apabila tubuh menyerang dan menyekat kelenjar eksokrin (seperti kelenjar air liur) daripada menjalankan fungsinya. Masalah seperti ini bukan sahaja menjadikan mulut kering, tetapi boleh menjadi pencetus dan penyebab bau mulut dan masalah lain yang berkaitan.

11. Jangkitan mulut, hidung, atau tekak

Dikutip dari Mayo Clinic, bau mulut yang tidak hilang juga boleh disebabkan oleh jangkitan yang datang dari mulut, hidung, atau tekak. Orang yang mengalami sinusitis, titisan pasca hidung, atau sakit tekak akibat jangkitan bakteria (radang tekak) cenderung mengalami bau mulut.

Jangkitan ini kebanyakannya disebabkan oleh bakteria. Bakteria kemudian memakan lendir yang dihasilkan oleh tubuh, yang seharusnya digunakan untuk melawan jangkitan. Akibatnya, terdapat bau busuk dan bau yang tidak menyenangkan datang dari mulut.

Tahukah anda bahawa menjaga kesihatan mulut dan gigi yang baik sangat penting untuk mengurangkan bau mulut? Oleh itu, pastikan anda menjadualkan lawatan berkala ke doktor gigi untuk pembersihan dan pemeriksaan gigi.

Gosok gigi dua kali sehari dengan ubat gigi yang mengandungi fluorida Mengeluarkan serpihan makanan dan plak juga dapat membantu mencegah dan merawat bau mulut. Tambahkan juga kebiasaan menggosok lidah anda dengan betul.

Recent Posts