Baking Soda untuk Gigi Lebih Putih? Inilah Cara Menggunakannya

Mempunyai gigi yang sihat dan putih adalah impian hampir semua orang. Bukan hanya kerana kesihatan, gigi putih pasti membuat anda lebih yakin. Cara paling mudah untuk memastikan gigi tetap putih adalah dengan menggosok gigi dengan kerap. Untuk memaksimumkan faedah ubat gigi, banyak orang juga menggunakan baking soda untuk gigi yang lebih putih.

Lalu, bagaimana memutihkan gigi dengan baking soda? Adakah kaedah ini berkesan dan tidak menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya? Untuk ulasan penuh, berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda ketahui.

Adakah kandungan baking soda dalam ubat gigi berkesan?

Baking soda atau baking soda, juga dikenal sebagai sodium bikarbonat, biasanya terdapat di dapur sebagai bahan tambahan untuk mengembangkan doh. Tanpa itu, adunan roti yang dihasilkan tidak akan sempurna dari segi rasa dan penampilan. Dari pelbagai kebaikan baking soda, salah satu yang banyak dibincangkan adalah memutihkan gigi.

Beberapa kajian telah meneliti kandungan baking soda dalam ubat gigi dan menghasilkan kesimpulan positif, termasuk manfaatnya untuk membantu memutihkan gigi.

Jurnal bertajuk Penyingkiran dan pemutihan noda dengan roti soda baking: Kajian literatur mendapati ubat gigi yang mengandungi baking soda lebih berkesan untuk mengurangkan noda dan meningkatkan keputihan gigi.

Selain terbukti berkesan menghilangkan noda dan memutihkan gigi, kandungan baking soda dalam pasta gigi juga selamat untuk digunakan setiap hari asalkan dalam dos yang tepat.

Dipetik dari jurnal lain yang diterbitkan oleh Journal of the American Dental Association pada tahun 2017, baking soda adalah salah satu bahan ubat gigi kasar yang paling lembut berbanding dengan kandungan silika.

Bagaimana baking soda berfungsi untuk memutihkan gigi?

Baking soda atau sodium bikarbonat (NaHCO3) telah lama digunakan sebagai ramuan dalam ubat gigi. Ini kerana baking soda mempunyai sifat kasar sehingga dapat menghilangkan noda pada gigi.

Berdasarkan jurnal yang diterbitkan oleh Journal of Clinical and Experimental Dentistry , Sebatian kasar yang lain, seperti silika, juga dapat membantu menghilangkan noda, tetapi tidak juga dengan baking soda.

Masih dari jurnal yang sama, menggosok gigi menggunakan ubat gigi yang mengandungi baking soda selama 30 saat dapat menghilangkan noda dan memutihkan gigi. Ini disebabkan sifat baking soda yang kasar.

Malangnya bagi anda yang ingin membuang tartar dengan baking soda, kaedah ini agak kurang berkesan. Lapisan tartar yang keras sukar dikeluarkan dengan penjagaan gigi biasa, yang memerlukan penskalaan pada doktor gigi.

Bagaimana cara menggunakan baking soda untuk gigi?

Baking soda selamat dan berkesan membersihkan gigi. Walau bagaimanapun, jika anda ingin membuat ubat gigi sendiri, anda perlu memperhatikan jumlahnya. Sebabnya, salah satu bahaya baking soda untuk gigi adalah kerana ia dapat mengikis enamel atau dikenali sebagai hakisan gigi. Ini berlaku apabila penggunaan baking soda terlalu banyak atau tanpa jumlah tertentu.

Sekiranya anda melihat gigi kuning setelah menyikat ubat gigi buatan sendiri, ini bermaksud bahawa enamel telah terhakis dan telah mencapai struktur gigi yang lebih dalam yang disebut dentin. Oleh itu, pastikan anda menggunakan baking soda yang mencukupi dan jangan berlebihan.

Resipi ubat gigi dari baking soda yang dikutip melalui Dentaly.org dan boleh menjadi rujukan anda, termasuk:

  • 100 gram baking soda (kurang dari setengah cawan)
  • 10-15 tetes minyak semula jadi dengan rasa mengikut citarasa
  • Air yang disucikan
  • 1 sudu teh garam laut

Campurkan baking soda, garam, dan minyak semula jadi sambil menambahkan air sedikit demi sedikit sehingga pasta terbentuk. Anda boleh menyesuaikan konsistensi ubat gigi seperti yang dikehendaki. Salah satu kelebihan garam adalah menambahkan mineral, tetapi jika anda tidak menyukai rasanya, anda mungkin tidak menggunakannya.

Anda juga boleh menambah minyak kelapa ( minyak kelapa ) dalam campuran ubat gigi buatan sendiri. Gabungan soda penaik dan minyak kelapa dapat menghasilkan pes atau busa yang selamat dan lembut pada gigi. Sebabnya, manfaat minyak kelapa diketahui dapat meningkatkan kesihatan mulut dan gigi dan berpotensi untuk melawan bakteria yang menyebabkan kerosakan gigi.

Kemudian gunakan campuran ini kerana anda akan menggosok gigi secara umum. Jangan lupa bilas dengan air bersih untuk membuang sisa baking soda di rongga mulut.

Hanya saja, perhatikan jumlah baking soda yang digunakan agar tidak menimbulkan kesan sampingan, salah satunya adalah kerosakan pada gigi. Jangan gunakan campuran baking soda sebagai ubat gigi sepanjang masa. Kami mengesyorkan agar anda menggunakannya sekali-sekala, misalnya seminggu sekali.

Di samping itu, cara yang lebih praktikal jika anda ingin memanfaatkan baking soda adalah memilih ubat gigi yang mengandungi sebatian ini.

Juga pertimbangkan untuk berjumpa doktor terlebih dahulu jika anda mempunyai gigi sensitif atau masalah kesihatan mulut dan pergigian yang lain.

Recent Posts