6 Kebaikan Minyak Ikan untuk Kesihatan Tubuh |

Adakah anda pernah mengambil minyak ikan? Minyak ikan dihasilkan dari pelbagai jenis ikan seperti tuna, makarel, salmon, dan sardin. Minyak ikan dipercayai mempunyai pelbagai manfaat kesihatan kerana mengandungi asid lemak omega-3.

Apakah asid lemak omega-3?

Asid lemak omega-3 adalah asid lemak penting yang tidak dapat dihasilkan oleh badan sendiri. Pada dasarnya asid lemak omega-3 terdapat dalam pelbagai sumber makanan dari sumber makanan laut dan tumbuhan dan terbahagi kepada dua bahagian.

Yang pertama adalah asid eicosapentaenoic (EPA), yang terdapat di banyak ikan laut. Yang kedua adalah asid docosahexaenoic (DHA) yang terdapat di retina mata manusia, sperma, dan otak.

Sebanyak 40% otak manusia mengandungi lemak tak jenuh ganda, termasuk DHA. Oleh itu, banyak yang mendakwa bahawa asid lemak omega 3 memberi kesan kepada kecerdasan kanak-kanak.

Manfaat asid lemak omega-3 yang baru disebutkan terdapat dalam minyak ikan.

Kebaikan penggunaan minyak ikan

Beberapa kajian telah menyatakan bahawa terdapat banyak faedah yang dapat diperoleh dari memakan minyak ikan. Berikut adalah senarai.

1. Membantu penghidap sklerosis berganda

Multiple sclerosis adalah penyakit yang menyerang sistem saraf otak dan tulang belakang yang disebabkan oleh pelbagai faktor risiko seperti autoimun, genetik, usia, dan jantina.

Satu kajian yang dilakukan oleh Oregon Health and Science University menyatakan bahawa memakan minyak ikan selama tiga bulan lebih bermanfaat, iaitu membantu orang yang menderita sklerosis berganda.

2. Meningkatkan kebolehan kognitif

Penyelidikan yang dilakukan pada golongan tua, mendapati bahawa penggunaan minyak ikan dapat membantu menjaga fungsi kognitif (kemahiran inti untuk dilakukan dari sederhana hingga kompleks), terutama pada orang tua.

Selain itu, orang yang terbiasa mengonsumsi minyak ikan mempunyai kemampuan kognitif yang lebih baik dibandingkan dengan kelompok yang tidak terbiasa menggunakannya.

3. Mencegah kehilangan jisim otot pada pesakit barah

Pesakit barah yang menjalani rawatan terdedah kepada kehilangan jisim otot. Satu eksperimen dilakukan pada pesakit barah yang menjalani kemoterapi.

Hasil kajian mendapati bahawa 16 pesakit yang menggunakan minyak ikan secara berkala mengalami penurunan berat badan. Sementara itu, 24 pesakit lain yang tidak mengambil minyak ikan kehilangan 2,3 kg berat badan.

4. Meningkatkan dan menjaga kesihatan tulang

Minyak ikan dipercayai dapat mengekalkan kepadatan tulang, ini telah terbukti dalam eksperimen yang dilakukan pada tikus. Kajian ini membandingkan pemberian asid lemak omega-3 dan asid lemak omega-6 pada tikus.

Hasil kajian menunjukkan bahawa tikus yang diberi asid lemak omega-6 mempunyai tulang lebih rapuh dan kurang mineral tulang daripada tikus yang diberi asid lemak omega-3.

5. Melindungi badan dari pencemaran

Nampaknya, minyak ikan mempunyai kebaikan untuk menjaga kesihatan jantung anda dari pencemaran udara yang sangat tinggi yang berlaku di tempat anda tinggal. Satu kajian yang dilakukan di AS melibatkan sebanyak 29 orang dewasa yang sihat.

Kemudian orang dewasa dibahagikan kepada dua kumpulan, iaitu kumpulan yang memakan 3 gram minyak ikan selama empat minggu dan kumpulan yang sama sekali tidak menggunakan minyak ikan. Kedua-dua kumpulan diminta untuk tinggal di tempat yang terdedah kepada pencemaran udara selama dua jam.

Hasil yang diperoleh dari kajian menunjukkan bahawa kumpulan orang yang tidak mengambil minyak ikan mempunyai kesan yang lebih negatif daripada kumpulan yang menggunakan minyak ikan.

6. Mampu meningkatkan kesan senaman

Seperti yang kita ketahui, senaman itu penting untuk menjaga kesihatan dan kecergasan. Sekiranya anda mengambil minyak ikan, kemudian bersenam, faedah yang akan diperoleh tubuh anda akan menjadi lebih banyak.

Kajian yang dilakukan di University of South Australia mendedahkan fakta mengenai orang yang bersenam tiga kali seminggu selama 12 minggu dan disertai dengan pengambilan minyak ikan.

Hasilnya ialah minyak ikan dapat menurunkan berat badan dan kadar lemak secara drastik pada orang yang mengalami kegemukan. Beberapa kajian lain juga menyebutkan pelbagai faedah minyak ikan lain seperti di bawah.

  • Mengurangkan pertumbuhan sel barah pada barah usus besar.
  • Menurunkan risiko penolakan oleh badan semasa menjalani pemindahan buah pinggang dan jantung.
  • Menurunkan kadar kolesterol dalam darah.
  • Menjaga kesihatan jantung dan mencegah pelbagai penyakit jantung.
  • Pastikan tekanan darah tetap normal.
  • Bantu orang yang mengalami kemurungan, Alzheimer, skizofrenia, dan gangguan mental yang lain.

Dapatkan faedah minyak ikan dari pengambilan ikan atau makanan tambahan?

Tubuh tidak menghasilkan asid lemak omega-3, jadi untuk mendapatkannya, anda harus makan makanan yang mengandungi omega 3 atau bahkan mengambil makanan tambahan.

Selain minyak ikan, sebenarnya omega-3 dapat dijumpai di beberapa sumber makanan tumbuhan, seperti walnut, kacang kedelai, dan sayur-sayuran berdaun hijau gelap. Namun, minyak ikan itu sendiri mengandungi EPA dan DHA jenis omega-3.

Manakala omega-3 yang berasal dari sumber makanan tumbuhan hanya mengandungi jenis asid alpha-linolenic (ALA). Banyak kajian menunjukkan bahawa EPA dan DHA lebih bermanfaat daripada asid lemak ALA.

Kemudian, berapa banyak yang perlu anda ambil minyak ikan? Tidak ada standard yang mengatur keperluan seseorang untuk omega-3.

Walau bagaimanapun, Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan penghidap penyakit jantung untuk mengambil 1 gram (EPA + DHA) sehari atau setara dengan 85-150 gram ikan sehari.

Manakala 2-4 gram sehari dianggap mampu menurunkan kadar trigliserida dalam darah. Di samping itu, anda disyorkan untuk mengambil ikan yang mengandungi minyak ikan yang tinggi berbanding dengan pengambilan makanan tambahan minyak ikan.

Recent Posts