6 Cara Merawat Muntah-muntah Sehingga Tidak Memburukkan

Muntah (selesema perut) adalah keradangan saluran pencernaan, terutama perut, usus besar, dan usus kecil. Gangguan pencernaan ini mencetuskan gejala cirit-birit, seperti kekejangan perut dan loya. Jadi, bagaimana merawat muntah agar tidak mengganggu aktiviti harian?

Cara merawat muntah

Muntah adalah keadaan yang menyebabkan orang yang dijangkiti muntah dan membuang air besar secara berterusan. Keadaan ini boleh mempengaruhi sesiapa sahaja, tetapi lebih kerap berlaku pada kanak-kanak.

Nasib baik, rawatan muntah dapat dilakukan dengan sederhana. Namun, sebilangan orang mungkin memerlukan rawatan daripada doktor. Berikut adalah beberapa cara untuk merawat muntah yang boleh dilakukan di rumah.

1. Minum banyak air

Sumber: Tanya Saintis

Salah satu cara untuk mengatasi muntah adalah dengan minum banyak air. Sebabnya, apabila anda menghidap selesema perut, cairan tubuh akan terus dikeluarkan melalui peluh, muntah, dan cirit-birit. Akibatnya, badan mengalami dehidrasi.

Dengan meningkatkan pengambilan cecair, anda membantu mengembalikan air dan mineral yang diperlukan oleh badan anda. Ini membantu mengurangkan risiko dehidrasi akibat cirit-birit yang berterusan.

Selain minum air, anda juga dapat meningkatkan pengambilan cecair dengan pelbagai alternatif lain, iaitu:

  • makanan berkhasiat seperti sup atau makanan dengan kaldu,
  • minuman elektrolit seperti air kelapa, dan juga
  • minum teh halia dan daun pudina untuk mengurangkan loya.

Perlu diingat untuk tidak minum atau makan dalam jumlah besar sekaligus. Daripada merawat muntah, kaedah ini menjadikan perut tidak selesa. Jadi, minum dan makan sedikit demi sedikit, tetapi lebih kerap.

2. Minum ORS

Sebenarnya, rawatan gastroenteritis tidak jauh berbeza dengan cirit-birit kerana gejalanya serupa. Anda juga boleh membuat penyelesaian ORS untuk menggantikan cecair badan yang hilang, membuat ORS sendiri atau membelinya di farmasi.

Tidak seperti air biasa, larutan ORS mengandungi mineral seperti garam dan gula. Sebab itu, anda boleh mencampurkan air suam dengan garam dan gula untuk membuat ORS di rumah. Sekiranya tidak mungkin, beli ORS di farmasi.

3. Tingkatkan pengambilan karbohidrat

Bukan hanya minum air dan ORS, cara lain untuk mengatasi muntah adalah dengan memperhatikan diet. Ini kerana muntah menyebabkan fungsi usus tidak berfungsi dengan baik dan kini pulih.

Satu perkara yang perlu diberi perhatian ialah pengambilan makanan berkarbohidrat tinggi yang mudah dicerna. Berikut adalah beberapa pilihan sumber karbohidrat yang baik ketika mengalami cirit-birit disertai dengan muntah.

Pisang

Pisang adalah salah satu buah terbaik untuk merawat muntah. Bagaimana tidak, pisang mempunyai tekstur lembut dan dapat menggantikan kalium yang hilang akibat cirit-birit dan muntah.

Malah, pisang juga dapat menguatkan lapisan perut dari bakteria atau muntah virus.

Nasi atau bubur

Selain pisang, nasi atau bubur juga merupakan sumber karbohidrat yang baik sebagai kaedah merawat muntah. Kandungan karbohidrat dalam nasi putih dapat mengembalikan tenaga apabila anda muntah.

Nasi putih boleh diproses menjadi bubur untuk memudahkan pencernaan oleh usus dan perut. Sebaiknya hindari memakan beras perang kerana mengandungi lebihan gas yang tidak baik bagi orang yang mengalami muntah.

4. Cukup rehat

Pada amnya, orang yang mengalami muntah berasa selalu letih kerana membuang isi perut melalui muntah dan buang air besar. Itulah sebabnya, rehat adalah kunci utama rawatan muntah.

Semasa anda berehat, badan anda akan berusaha untuk melawan jangkitan dan memperbaiki kerosakan pada tahap sel imun. Anda mungkin disarankan untuk berehat selama beberapa hari untuk memulihkan stamina dan tenaga.

Anda juga harus mengelakkan aktiviti yang boleh mengganggu waktu rehat, seperti bermain telefon bimbit atau menonton TV.

5. Ambil ubat tanpa preskripsi

Rawatan sederhana di rumah juga dapat disokong dengan pengambilan ubat tanpa resep. Walau bagaimanapun, ingat bahawa ubat-ubatan di bawah harus digunakan atas cadangan doktor.

Berikut adalah beberapa jenis ubat yang boleh digunakan sebagai kaedah yang berkesan untuk merawat muntah dan melegakan gejala.

Acetaminophen

Salah satu ubat yang disyorkan oleh doktor sebagai cara mengatasi muntah adalah acetaminophen. Ubat ini biasanya bertujuan untuk muntah pesakit yang mengalami demam dan sakit perut.

Acetaminophen digunakan untuk mengurangkan demam dan mengurangkan kesakitan. Berita baiknya, kesan sampingan dari rawatan gastroenteritis ini tidak terlalu banyak, tetapi anda perlu berhati-hati apabila anda mengalami gangguan fungsi hati.

Ubat anti-loya

Dalam beberapa kes, orang dewasa juga boleh menggunakan ubat anti-loya tanpa resep, seperti yang ada di bawah.

  • Promethazine
  • Prochlorperazine
  • Metoklopramida
  • Ondansentron

Walau bagaimanapun, ini tidak berlaku untuk bayi dan kanak-kanak kerana dianggap tidak selamat. Bercakap dengan doktor anda sebelum memberi ubat muntah kepada anak anda. Pada orang dewasa, ubat itu juga harus diresepkan oleh doktor.

Ubat cirit-birit dan muntah

Bagi anda yang mengalami cirit-birit dan muntah akibat virus yang menyebabkan muntah, doktor anda boleh mengesyorkan ubat berikut untuk mengurangkan gejala.

  • Loperamide
  • Bismuth subsalicylate

Sebelum menggunakan ubat-ubatan di atas, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.

6. Rujuk doktor

Cara merawat muntah agak mudah dan boleh dilakukan di rumah. Walaupun begitu, kadang-kadang rawatan di rumah tidak cukup berkesan untuk merawat gastroenteritis.

Oleh itu, anda harus berjumpa doktor apabila mengalami simptom selesema perut. Ini bertujuan untuk mengetahui punca muntah serta rawatan yang sesuai.

Sekiranya disebabkan oleh bakteria, doktor anda mungkin menetapkan antibiotik untuk melawan jangkitan bakteria. Sementara itu, pesakit dengan muntah yang disebabkan oleh virus akan diberi ubat untuk melegakan gejala dan suplemen probiotik untuk meningkatkan jumlah bakteria baik.

Dengan mengambil rawatan gastroenteritis yang betul, anda juga dapat mengurangkan risiko komplikasi muntah, seperti dehidrasi, yang boleh mengancam nyawa.

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut, sila berjumpa doktor untuk mendapatkan penyelesaian yang tepat untuk anda.

Recent Posts